Anlık Bildirim

Ucuza nForce4 SLI devri kapanıyor - nVidia ipleri sıkmaya başladı

Sistem entegratörlerine ürettiği standart anakartlar ile ünlü bir marka iken, AMD işlemciler için bir nevi devrim niteliği taşıyan nForce2 çipsetine sahip ilk anakartının geliştirilmiş hali olan "Lan Party" serisi ile büyük sükse yapan DFI, bütün dünyada bir anda Abit ile beraber overclock için aranan marka oldu. K8 plaformunun en gözde çipseti nForce4 için ürettiği ilk anakart, çipset SLI destekli olmamasına rağmen çift Peg slotu ile ilk çıktığında herkesin dikkatini çekmişti. Zira bizim burada haberini verdiğimiz gibi diğer anakartlarda tek Peg slotu bulunuyordu. Tabi sırrın çözülmesi fazla uzun sürmedi. nForce4 Ultra çipsetinin sadece kalemle yapılabilen bir kısa devre işlemi ile (bknz) sorunsuzca nForce4 SLI' a dönüşebildiği ve DFI' nın mühendislerinin daha anakartı üretirken bunu planladığı anlaşıldı. 60 dolar ucuza SLI anakart herkesin istediği birşey tabi.

nForce4 LanParty serisi, LANParty nF4 SLI-DR, LANParty UT nF4 SLI-D, LANParty UT nF4 Ultra-D olmak üzere üç farklı model ile geliyor. Her üç kartta aynı baskı devreyi kullanıyor ve üçünde de çift PCIe slotu bulunuyor. SLI-DR' nin sonundaki R harfi Silicon Image 3114 SATA RAID kontrolcüsünü içerdiğini gösteriyor. UT modelleri tamamen aynı, tek fark biri nForce4 SLI çipsetini taşırken diğeri nForce4 Ultra çipsetini taşıyor. Ayrıca, nF4 SLI-DR diğer iki modelden farklı olarak hata gösterge paneli bağlantı noktalarını da taşıyor. Üç anakartta ALC850 ses çipini kullanıyor Karajan Audio modülü ile sesin kalitesi arttırılıyor. Arka panelde dijital coaxial giriş ve çıkışları var ve 8 kanal ses gibi özellikler var. LanParty serisini Overclock' çuların rüyası yapan özellikler hala devam ediyor, anakartlar ramlere 4v' a kadar beseleme yapabiliyor. Yapılan testlerde yüksek FSB' lere sorunsuzca çıkabiliyor ve stabiletisini bozmuyor. Geride kalan özellikler standart nForce4, asıl önemli olan küçük bir kalem işlemi ile orjinalinden farksız bir SLI kart haline gelen LANParty UT nF4 Ultra-D. Fakat nVidia yaptığı açıklamada yeni üreteceği çipsetlerde, kalem ile yapılan modun artık mümkün olmayacağını yani bedavaya SLI anakart devrinin kapanacağını açıkladı. Bu yüzden elinizi çabuk tutup bu anakartlardan bi tane edinebilirsiniz.

nVidia zaten yeterince güçlü olduğu anakart pazarında, yine güçlü olduğu diğer bir alan olan ekran kartı pazarında kullandığı SLI teknolojisini kullanarak hakimiyetini arttırmayı planlıyor. Bu sebeple yeni üreteceği nForce4 Ultra çipsetlerinde revizyona gitmesi gayet normal. Hatta 66.75' ten sonra çıkacak sürücülerle de, sonradan uydurulmuş, standart dışı (8X/8X) SLI' ların çalışmasını engelleyeceğini duyurmuş durumda. Kalem modu ile SLI' a çevrilmiş nForce4 Ultra' nın sürücü yolu ile saptanması bence biraz zor. Heleki anakart üreticisi firma, nVidia' nın SLI standartlarına uygun şekilde üretim yapmışsa sürücülerin bir sorun oluşturması pek muhtemel durmuyor. Burda esas önemli olan, diğer çipset üretici firmaların SLI çözümlerinin nVidia' nın ekran kartları ile sorunsuzca kullanılıp kullanılamayacağı. Başka bir söyleyişle, nVidia kendi ekran kartları için üreteceği yeni sürücüler ile standart dışı SLI' ları önlerken, diğer markaların (Via, Sis, Vs... ) SLI çözümleri için bir sorun teşgil edecek mi? nVidia bu tarz bir uygulama ile, zaten çok sıkı olan SLI standardı şartlarını biraz daha arttırarak bir bakıma diğer SLI çözümlerini saf dışı bırakmak istiyor olabilir. Anakart ve ekran kartı pazarında bu teknolojinin öncüsü olarak bu şekilde davranmak için her türlü imkan nVidia' nın elinde sonuçta. Hatta sırf bu yüzden Intel, hala doğru düzgün SLI platforma sahip olamayan Pentium 4 işlemciler için anakart çipseti üretmesi için nVidia' ya çok ucuza lisans hakkı vermiş olması muhtemel. Kendi çipsetini üretmekte çok ısrarlı olan Intel' in bu kararından vazgeçmesi bu tezi doğrular nitelikte. Via' nın Intel platformu için yeni duyurduğu SLI destekli çipsetin, bu yeni sürücülerden sonra geleceği çokta parlak gözükmüyor.

Bahsedilmesi gereken diğer bir konu da, Ati' nin SLI benzeri çözümü olan Multi Rendering. Hala piyasaya giremeyen bu teknolojinin SLI kadar sıkı şartlar gerektirmeyeceğini Ati başından beri söylüyor. Hatta o derece ki, basın açıklamalarında farklı model ekran kartlarının bir arada kullanımına olanak sağlayacağı yazıyordu. Ne kadar doğru olduğunu çıktığı zaman hep beraber göreceğiz fakat kesin olan birşey varki eğer çıkarsa, Via ve diğer firmaların anakart çipsetlerinin çift PCIe slotları o zaman işe yarayacak gibi duruyor. Unutulmaması gereken birşey, bunlarn çoğu tahminden ibaret, zamanla doğru olup olmadığını göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim