Anlık Bildirim

Web Geliştiricilerinin dikkatine: EOLAS'sız IE deneme sürümü çıktı !

Kısa bir süre önce yazdığım bir haberde EOLAS adlı firmanın <EMBED>, <OBJECT> ve <APPLET> taglerini kendinin geliştirdiğini ve bunları kullanan web tarayıcısı Microsoft Internet Explorer'un telif ödemesi gerektiğini mahkemeye taşıyarak web alemini büyük sıkıntıya soktuğundan bahsetmiştim.

Bununla ilgili MS'e karşı açılan dava sonuçlanmış ve 521 Milyon $ ödemeye mahkum olmuştu firma.

İşin kötü yanı bu tag'ler %99 yakın oranda web geliştiricileri tarafından en başta Macromedia Flash, Java Applet'leri ve bunlar gibi pek çok eklentinin (ActiveX dahil) sayfa içinde gösterilmesinde kullanılıyor(du).

Ağzı büyük tazminattan yanan Microsoft'ta şimdi bu tagleri HTML kodlarının içinde kullanmadan Macromedia ve Apple gibi firmalarında katılımıyla alternatif çözümler geliştirmeye başladı. Hedef uzak olmayan gelecekte Internet Explorer'a çıkacak bir güncelleme ile bu taglerin kullanımını tamamen iptal edip alternatifleri kullanmaya başlamak.

Bu anlamda ilk adım geçtiğimiz gün yayınlandı: IE'deki değişiklikler hakkında bir sayfa.

http://msdn.microsoft.com/ieupdate/ adresindeki sayfa ve altındaki linklerde kimlerin etkilendiğini, hangi durumlarda kodları kullanabildiğinizi (dışarıdan veri çağırmıyorsanız ya da dışarıdan çağrı yaparken javascript/vbscript kullanıyorsanız vb.), script kullanan alternatifler ve en önemlisi etkilenen sayfaları denetleyebileceğiniz güncellenmiş çekirdekli bir IE versiyonu bulunuyor.

IE 6 Update v.01 adlı zip dosyasını indirip açarak içinden çalıştırdığınız IE sisteminizde kurulu olanla çakışmadan yan yana karşılaştırmayı mümkün kılıyor.

Eğer sizde web tasarımı ve geliştirmesiyle ilgili iş yapıyorsanız büyük ihtimalle ileride diğer tarayıcılar tarafından da bu taglerin patent hakları içinde kullanımından vazgeçileceğinden Microsoft'un dökümanlarına bir göz atın.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim