Anlık Bildirim

Windows Vista ve XP'nin SLI performansları

Microsoft'un son işletim sistemi Windows Vista'nın yapılan onca geliştirme, reklam ve zorlamalara karşı elde ettiği satış grafiği beklenenden oldukça düşük çıktı. Windows Vista her ne kadar eşsiz özellikler sunsa da, uyumluluk ve performans konusunda bir çok kullanıcıyı tatmin etmemişti. Bu durumu bir nebze azaltması planlanan Vista Service Pack 1 'in de resmi olarak çıkmasına bir kaç ay daha bulunmakta. Özellikle ileri seviye bilgisayar kullanıcıları ve oyuncular Windows Vistaya sıcak bakmıyorlar. Bunun başlıca sebepleri arasında performansın XP'den düşük olması ve Nvidia SLI ve AMD Crossfire gibi çoklu ekran kartı çözümlerinin problemli olması bulunuyor. Uzun bir süre boyunca ekran kartı üreticilerinin Vista altında SLI çalıştıracak sürücüleri yazamadığı düşünen ve üreticileri suçlayan SLI kullanıcıları bunun sorumlusunun da Microsoft olduğunu yakın geçmişte yayınlanan ve Vista altında çoklu grafik kartı çözümlerinin çalışmasını sağlayan yamalar ile anladılar.

Evet Vista ve SLI artık çalışıyor. Peki performansı nasıl? Vistanın Windows XP'ye göre fazla harcadığı bellek miktarı ve işlemci gücünün performans üzerinde etkisi varmı? Bütün bunların cevabını HotHardware.com sitesinin yaptığı incelemede görebilmek mümkün. Test sisteminde ekran kartı olarak 2 adet 8800GTX ve Nvidia'nın 162.22 ve 163.69 numaralı sürücüleri kullanılarak birçok popüler oyun test edilmiş. İlk oyun testi olarak, çıkmasının üstünden oldukça zaman geçmesine rağmen popülaritesini kaybetmeyen F.E.A.R:

(tablo hothardware.com'dan alınmıştır)

Kullanılan kartlar çok güçlü olduğundan oyunun işlemci limitine takılmaması için çözünürlük 1920x1200 olarak ayarlanmış. Ayrıca 4x köşe yumuşatma ve 16x doku filtreleme de açık olan özellikler arasında. F.E.A.R'da Vista ve XP arasında performans farkı gözükmemekte. Dikkati çeken birşey ise, 800GTXlerin çıkmasından bu yana yaklaşık 1 yıl olması ve F.E.A.R'ın nispeten eski bir oyun olmasına rağmen hala güncelleştirilen sürücüler ile performansı artıyor. Sıradaki oyun ise Lost Planet.

Windows Vista ve XP'nin SLI performansları

(tablo hothardware.com'dan alınmıştır)

Capcom tarafından Xbox 360 için yapılan ve daha sonrasında PC'ye uyarlanan Lost Planet'in performans tablosunda Directx 9 altında çalışırken Windows XP'nin Vistadan yaklaşık %6 daha hızlı olduğunu görüyoruz. Lost Planet'in PC'ye gelen ilk DX10 destekli oyunlardan biri olmasına rağmen test sırasında DX10 modunda grafik hataları baş gösterdiğinden, bu sonuçlar tabloya yerleştirilmemiş. Sürücü versiyonlarıyla performans artışı burada da gözümüze çarpıyor.

Windows Vista ve XP'nin SLI performansları

(tablo hothardware.com'dan alınmıştır)

Son zamanların oldukça popüler oyunu Bioshock da testte yer almakta. Bioshock'a hayat veren Unreal Engine 3 Windows XP de Vistaya göre çok daha hızlı çalışmakta. Öyleki Directx 10'un söylendiği gibi Directx 9'dan daha hızlı olacağı sözleri şaşırtıcı bir şekilde burada gerçek olsa da, aradaki farkın kapanmasına yetmiyor. Vista ile XP arasında tam 20 kare/sn'lik bir uçurum var. Ayrıca Bioshock sonuçlarına bakarak da Nvidia'nın sürücü konusunda nasıl bir ilerleme kaydettiğinide görebilmek mümkün. Sonuçları genel olarak değerlendiricek olursak eğer, oyunun yapıldığı motora ve diğer ayarlara bağlı olarak Vista ile XP arasında küçümsenmeyecek bir fark oluşabiliyor. İleriki zamanlarda çıkacak sürücüler ve Vista'ya eklenecek yeni yama ve servis paketleri ile iki işletim sistemi arasındaki farkın azaltılabileceğini düşünebiliriz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim