Anlık Bildirim

100$ Altı bütçe işlemcileri testi: Kazanan Duron 1600

Kısıtlı bütçe ile bilgisayar toplayanların mutlaka okuması gereken bir yazı. Test katılanlar arasında Amd Athlon XP 2600+ ile 1700+ arası işlemciler, Duron 1600 Mhz işlemci ve Celeron ailesinin 2.0 Ghz ile 2.4 Ghz arası işlemcileri. Ayrıca Pentium 4'ün performansı için referans amaçlı bir Pentium 4 1.8A işlemcide teste dahil edilmiş.

Testlerde Intel Celeron işlemciler aynı fiyattaki veya daha ucuz olan Athlon XP veya Duron modelleri karşısında tam bir hezimete uğramışlar. Kısaca size tavsiyemiz Socket 478 platformu düşünüyorsanız ya vazgeçip daha performanslı daha ucuz olan AMD platformuna yönelin yada biraz daha para biriktirip Pentium 4 2.6 Ghz civarı bir işlemci alın.

Zira farklar o kadar bariz ki genelde Amd'ler Intel'lere iki kata yakın fark atmış. Bu demek oluyor ki bazı oyunlar dahil sisteminiz iki kat yavaş çalışabilir. Bu oyunlar ki Halo, Sim City 4, Unreal Tournament 2003, Warcraft III, Wolfenstein hatta yılların Quake III gibi tanıdık ve bilindik oyunlar. Kısaca Northwood çekirdekli Celeron hiç bir şeye yetmiyor. Belki Intel Prescott çekirdekli Celeron'lar ile durumu bir ihtimal düzeltebilir ama çok umutlu olmamakta fayda.

İşin daha ilginç yanı Intel'in böylesine performanssız Celeron'ları AMD Athlon XP'lere direkt rakip olarak göstermesi ve bunda da başarılı olması. Anlayacağınız bir tarafta MHZ gücü ile performansızlık bir arada ama diğer tarafta nerdeyse yarısı kadar az MHZ ile iki katı performans veren Athlon XP'ler. Durum böyle olunca Athlon XP Thorton yada Thoroughbred çekirdeği Celeron Northwood çekirdeğine göre tam 4 kat verimli.

Testte diğer dikkati çekilen nokta ise Duron 1600'ün Celeron 2.6 Ghz'in yarısı kadarına satılması. Daha ilginç bir nokta bu kadar ucuza satılan Duron'un iletken kalem numarası ile 64 Kb'lık ikincil ön belleğinin 256 Kb'lık ikincil ön belleğe çıkartılabilmesi (her zaman değil) ve işlemcinin 2 Ghz civarına rahatça 2.3 Ghz civarına ise bazen overclock edilebilmesi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim