Anlık Bildirim

Yılın en dikkat çeken teknolojik ürünler listesi

Bilim ve teknoloji dünyası için oldukça hareketli bir yıl geçirdik. Peki yılın dikkat çeken teknolojik ürünleri nelerdi? İşte o teknolojik aletler:              

2021'in dikkat çeken 10 teknolojik ürünü Tam Boyutta Gör

Hammadde sıkıntıları, çip kıtlığı, enerji krizi ve COVID-19 pandemisiydi derken teknoloji endüstrisi için pek çok olumsuzluğun gölgesinde geçen bir yıl bitmek üzere. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen bilim ve teknoloji dünyası adına 2021 oldukça hareketli geçti. Öyle ki COVID-19 ilaçlarından bilgisayar endüstrisine bambaşka bir soluk kazandıran yeni MacBook Pro modellerine kadar duyurulan en yeni teknolojik aletleri, yıl boyu yayınladığımız teknoloji haberleri ile ekranlarınıza taşıdık.

Şimdi ise geride bırakmaya hazırlandığımız 2021'e damgasını vuran teknolojik ürünlerle karşınızdayız. İşte akıllı sex oyuncağından dikey okyanuslara kadar yılın dikkat çekici 10 teknolojik ürünü:

1. COVID-19 aşıları

koronavirüs aşıları Tam Boyutta Gör

Hiç şüphe yok ki yılın en çok ses getiren gelişmesi koronavirüse karşı geliştirilen mRNA aşıları oldu. Zira virüsün genetik yapısının kopyalanmasına dayanan ve 20 yılı aşkın bir süredir üzerinde çalışılan mRNA aşıları, Pfizer-BioNTech ve Moderna tarafından geliştirilen COVID-19 aşılarıyla hayatımıza girmeye başladı.

2. Dikey okyanuslar

dikey okyanus modeli Tam Boyutta Gör

Dünya çapında 50 milyar dolarlık pazara sahip olan karides ticareti ve karides yetiştiriciliğindeki sürdürülebilir olmayan yöntemler, bir su ürünleri besleme şirketinin CEO'sunu harekete geçirdi. Girişimci CEO, deniz ürünleri üretimini en az okyanuslardaki kadar verimli hale getirecek dikey okyanus modelini geliştirdi ve modelin ilk prototipini Singapur'da kurdu. Dikey bir bina içerisindeki modüler su tanklarında yetiştirilen karideslerin okyanustan gelen taze karidesler kadar lezzetli olduğunu iddia eden CEO, bu model sayesinde bir yılda 1 tondan fazla 10 karides hasadı elde ettiğinin de altını çiziyor.

3. Apple M1 Pro ve M1 Max

m1 max macbook pro Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz yıl duyurulan M1 çipiyle büyük ses getiren Apple, bu yıl duyurduğu M1 Max ve M1 Pro çipleriyle adeta kartları yeniden dağıttı. Yeni yongalar, yüksek enerji verimliliğine karşın sunduğu üst düzey performansıyla adeta masaüstü işlemcilere meydan okuyor.

4. 3D yazıcılar tarafından üretilen uzay roketleri

uzay roketi üreten 3d yazıcı Tam Boyutta Gör

Relativity Space isimli uzay şirketi, geliştirdiği 3 boyutlu yazıcı ile yeniden kullanılabilir fırlatma roketleri üretebilmeyi başardı. Otonom robotlardan ve yapay zekadan istifade edilen bu sistem sayesinde iki yılı aşan geleneksel üretim süreci, ortalama 60 güne iniyor. Şirket, gelecek yılın başlarında ikmal görevlerinde ve uyduları fırlatmak için tasarlanan Terran 1 roketinin ilk test fırlatmasını gerçekleştirecek.

5. Akıllı tarım

akıllı tarım teknolojileri Tam Boyutta Gör

İsrailli bir tarım teknolojileri şirketi; bitkilerin su ihtiyaçlarını, toprak nemini, iklim koşullarını ve hava tahminlerini hesaplayan bir algoritmaya dayanarak çiftçilere tam olarak ne zaman ve ne kadar sulama yapması gerektiği konusunda yardımcı olan yapay zeka özellikli sensörler geliştirdi. Şu an 14 ülkede kullanılan bu sistem sayesinde su tüketiminde %15 tasarruf sağlanırken, verim ise %20 oranında arttı. 

6. Akıllı vibratör

2021'in dikkat çeken 10 teknolojik ürünü Tam Boyutta Gör

Lioness Vibrator 2.0 isimli akıllı vibratör, pelvik taban kasılmalarını izleyerek uyarılma noktalarını tespit ediyor. Bunu içerisindeki ivmeölçer, jiroskop, sıcaklık ve kuvvet sensörleri yardımıyla ölçümleyen vibratör, uyarılma ve orgazm noktalarını ise mobil uygulama aracılığıyla kullanıcısına gösteriyor.

7. Akıllı metin okuyucu

orcam read metin okuyucu Tam Boyutta Gör

Görme bozukluğu ve disleksi gibi sağlık problemleri sebebiyle okuma güçlüğü çeken insanlar için geliştirilen OrCam Read isimli metin okuyucu, üzerindeki lazer algılayıcılar sayesinde basılı ya da dijital fark etmeksizin herhangi bir yerdeki yazıyı algılayarak sesli bir şekilde okuyabiliyor. Cihaz ayrıca sesli komutlara da yanıt verebiliyor.

8. NVIDIA Omniverse

nvidia omniverse Tam Boyutta Gör

Gerçek zamanlı 3D grafik ve simülasyon platformu NVIDIA Omniverse ile mimarlık, mühendislik ve inşaat projeleri gerçek zamanlı olarak simüle edilebiliyor. Öyle ki Foster gibi dev inşaat firmaları tasarım sürecinin başlarında bina ayrıntılarını görselleştirmek için bu teknolojiyi kullanırken, BMW fabrikalarında ise daha verimli montaj hatları oluşturmak için kullanılıyor. Özellikle bilim haberleri ile sıkça gündeme gelen metaverse evreninde de NVIDIA Omniverse sanal evrendeki içerikler arasında köprü vazifesi görüyor.

9. Daha az su gerektiren şampuan

2021'in dikkat çeken 10 teknolojik ürünü Tam Boyutta Gör

Dünya'nın en büyük kozmetik ve güzellik şirketi L'Oréal tarafından geliştirilen yıkama sistemi, su tüketimini azaltmayı amaçlıyor. Duş başlığına takılan bir kartuş sayesinde Kérastase ve L'Oréal Professionnel marka şampuanları ve saç kremlerini doğrudan su akışına enjekte ederek yıkama ve köpürme işleminin verimliliğini artırıyor. Kartuş ayrıca daha fazla su akıyormuş gibi hissettiren mikro iyonize damlacıkları yüksek basınçla bir araya getirerek, 10 kat daha küçük su parçacıkları oluşturuyor ve su tüketiminde %80 tasarruf sağlıyor.

10. Seyir halinde kablosuz şarj

kablosuz şarj özellikli yol Tam Boyutta Gör

Günümüzde elektrikli otomobillerle ilgili en büyük handikap yeteri kadar yaygınlaşmayan şarj istasyonları olarak karşımıza çıkıyor. ElectReon isimli enerji şirketi de telefonlardaki kablosuz şarj mantığına benzer bir sistem geliştirerek bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Şirket, asfalt içerisine yerleştirilen kablosuz şarj bobinleriyle elektrikli otomobillerin seyir halindeyken şarj edilmesini sağlıyor. Böylece hem otomobillerde daha küçük piller kullanılarak daha hafif ve verimli araçlar üretilecek hem de pil üretiminin çevreye verdiği zararlar en aza indirilmiş olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim