Anlık Bildirim

3DMark 2003 yapımcısı Futermark yine Nvidia'yı hile ile suçladı

Aynı zamanda çıkardığı yeni yama (340) ile Nvidia'nın yaptığı optimizasyonları iptal etti. Nvidia Ge-Force FX 5950 Ultra'nın 3DMark 2003 puanları %14 civarında düştü. Eskiden aldığı puanlar ile Ati Radeon 9800XT'yi geçebilirken şimdi onun hayli arkasına düştü çünkü yeni yama Ati'nin ekran kartının puanını düşürmedi.

Futuremark'ın iddiasına göre Nvidia verilen komut zincirini algılayıp kendi grafik işlemcisinin daha hızlı işleyeceği şekilde değişiklikler yapıyor. Hatta bu değişiklikleri ana işlemci yani CPU'ya yaptırıyor. Toplam performansta ise büyük bir artış yaşanıyor. Fakat tabii ki kodların değiştirilmesinden dolayı son görüntüde ufak tefek değişiklikler yaşanabiliyor.

Beyond 3D sitesinin yaptığı incelemelerde bu değişikliklerin çoğu ufak tefek ve normal oyun esnasında görülmesi çok zor değişiklikler. İşte Nvidia'nında dayanağı bu eğer son resim çok ufak tefek değişiklikler içeriyorsa sonuçta kendi daha hızlı işleyeceğim şekle dönüştürmek serbest olmalı.

İşin ilginç yanı ise Nvidia'nın diğer oyunlarda da 3DMark2003'te kullandığı tüm optimizasyonları açıp açmadığı. Eğer açıyorsa oyun zevkini arttırmak için bu tür şeylere hoş görü gösterilebilir ama eğer sadece 3DMark 2003 için yapılmış optimizasyonlar var ise durum oldukça kötü zira bu test amaçlı bir programda kendini olduğundan hızlı göstermekten başka bir şey değil ki şimdilik Nvidia diğer oyun ve testlerde (DX 9 olması gerek) büyük bir artış olduğu kesin. Yani Nvidia bunu sadece 3DMark'a değil tüm oyunlara yapıyor.

Diğer ilginç bir ayrıntı ise ünlü grafik kartı üreticisi Gainward'ın sadece Futuremark'ın yaptığı değişikliğin sadece 3DMark 2003'ü tanımasını değil bu tekrar düzenliyiciyi kapattığını söylüyor. Kapatmasa bile özellikle Compiler yani tekrar düzenleyicinin çalışmasını yenmek üzere tasarlandığı belirtiliyor. Halbuki Futuremark sadece bizi özel olarak tanımasını önledik diyor ve sürücüye ulaşma imkanı olmadığından dolayı istesekte kapatamayız demekte.

Nvidia'nın resmi açıklaması ise Derek Perez yani başkanlarından geldi. İşte hafif türkçe özeti ; Futuremark bizim tekrar düzenleyicimizin aynı sonuçları verdiğini bildikleri halde kendilerini bir oyun testi olarak değilde sentetik bir test aracı olarak görüp sadece donanımları (sürücüleri değil) test etmek istediklerinden dolayı özellikle bizim Compiler'ımızı (düzenleyici) alt ettikleri. Halbuki diğer oyun firmaları ise bu optimizasyona bayılıyorlar ve mutlaka çalışır durumda tutuyorlar. Anlayacağınız gibi 3DMark 2003 testi gerçek oyun dünyasını tamamen yansıtmaktan vazgeçti. Bundan sonra web sitelerine ve dergilere ya eski sürümü kullanmalarını yada 3DMark 2003'ü hiç kullanmamalarını tavsiye ediyoruz."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim