Anlık Bildirim
Sıradaki Video

ADATA XPG SX950 SSD incelemesi "3D NAND MLC'li, uzun ömürlü SSD"

Bu videoda ADATA'nın oyunculara yönelik alt markası XPG SX950 240GB'lık SSD'sinin kısaca tasarımına bakıyor, içerisini açıp komponentlerine birebir bakıyor, sentetik ve pratik testlerle sınıyoruz.
ADATA’nın 2.5 inç form faktöründeki TLC 3D NAND yonga kullanan SU800’ünü incelemiştik. TLC, NAND camiasında üretim maliyeti düşük, hücre başına 3 ila 5 bin okuma/yazma döngü ömrüyle de dayanıklılık anlamında ilk basamadığı oluşturuyor. ADATA’nın oyunculara odaklı XPG SX950’deki MLC NAND’ler, bir hücreye çift bit depolanması ve hücre başına 10 bin civarı okuma/yazma döngü ömrüyle ikinci basamağı oluşturuyor.

Siyah-kırmızı temalı kutusunun içerisinden SSD’nin kendisi, daha kalın slotlar için 2.5mm’lik braket, 3.5 inç slotlarda kullanmak isterseniz metal bir adaptör ve garanti belgesi çıkıyor. Ürün 6 yıl garantili, ürünü sitesinden kaydetmeyi unutmayın. Garantisiyle daha kutusunu açarken 5 yıl garantili rakiplerinin bir tık da olsa önüne geçiyor. Kutunun üzerindeki QR kodları ise XPG’nin sitesine yönlendiriyor.

10.4cm uzunluğunda, 6.9cm enindeki siyah temalı, siyah plastik gövdeli SSD’nin üzerindeki etiket fena görünmüyor açıkçası, SSD yuvası görünürde olan kasalarda, kasanın temasına daha uyabilecek renklerde. 7mm kalınlığıyla da dizüstülerde de kullanılabiliyor.

ADATA’nın oyunculara yönelik markası XPG’nin SX950 model SSD’si. Rakiplerinden temel farkı hem MLC yongalarla gelmesi hem de 3D NAND üretim mimarisiyle bunu sunuyor olması. Planar, yani iki boyutlu mimariye göre üretici tarafında maliyeti, tüketici tarafında da enerji tüketimini azaltıp, güvenilirlik ve okuma-yazma hızı arttırılmış oluyor. Devir artık çok katmanlı 3D NAND devri.
XPG SX950 240, 480 ve 960GB seçenekleriyle geliyor, elimizdeki 240GB olanı için 200TBW, yani 200TB yazma ömrü biçilmiş. Türkiye pazarındaki yine MLC’li, segmenti rakibi Samsung 850 Pro’nun 150TB yazma ömrüne kıyasla %28.5 daha fazla, lakin 850 Pro’nun garanti süresi 10 yıl.

Kabataslak bir hesapla her gün 50GB veri yazdığınızı düşünürsek eğer, belirtilen TBW değeriyle 10 seneyi aşkın bir kullanım süresi ediyor. Ayrıca, gözlemlerim ve testler çerçevesinde çoğu SSD’nin ömrünü ikiye, üçe katlayabildiği, hatta petabyte seviyesine çıkabildiğini de ekleyeyim, biraz şans meselesi olsa da olumlu bir not olarak dursun.

Komponentler. İki tarafta da, toplam 8 adet Micron üretimi NAND’leri görüyoruz. Yüksek TBW değerinde 3D NAND mimarisinin de rolü var lakin büyük pay LDPC ECC Engine, yani düşük yoğunluk parite hata kontrolünü yapan motorda, XPG SX950’nin ayırıcı niteliklerinden biri. Kontrolcü tarafında Silicon Motion SM 2258 4 kanal destekli bir kontrülcü var. Önbellekte de 128MB’lık SLC bazlı, özel bir algoritma kullanan belleği görüyoruz.

Hız testlerine geçelim, kağıt üstünde 560MB/saniye okuma ve 530MB/saniye yazma hızı destekli SX950, 4K sırasız okuma ve yazmada ise 90 bin IOPS, yani saniye başına giriş/çıkış işlemi hızına sahip.

Crystalmark’ta yaptığım çoklu sıra ve izlek testinde okumada 560MB/saniye yazmada 520MB/saniye skor elde ettim, fabrika verileriyle hemen hemen aynı. Sıralı testte ise yine 520MB/saniye okuma, 480MB/saniye civarı yazma hızı elde ettim. Sıralı yazmada Samsung 850 Pro’nun biraz gerisinde, 4K sırasızda ise hatrı sayılır seviyede iyi, sırasız yazmadaki başarımı küçük parçalı dosyalarda daha başarılı olmasını sağlıyor.

Anvil’s Storage Utilities testinde ise diğer testlerle benzer sonuçlar çıktı, IOPS hızlarını tablodan görebilir, toplam skoru kendi SSD’niz ile karşılaştırabilirsiniz. IOPS hızları için 850 Pro’nun bir tık gerisinden takip ediyor diyebiliriz.
AS SSD testinde SX950 4K yazma ve erişim sürelerinde 850 Pro’nun önünde, 4K 64 izlek testinde gerisinde kalıyor.
ATTO Disk Benchmark testinde ise 512 byte, 1 kilobyte ve 2 kilobyte testlerinde 850 Pro’nun gerisinde, yazmada ise kafa kafaya performans veriyor.

Bir de pratik bir test yapalım, kendi 4K çekimlerimizden oluşan 23.9GB’lık videolar ve 18.6GB çok parçacıklı dosyalara sahip League of Legends, Overwatch gibi oyunları SX950’ye taşıdım. Toplam 42.5GB sadece 1 dakika 50 saniyede aktarıldı, stabil 490MB/saniye hızı gördüm, çok parçacıklı dosyalara gelince 50-70MB/saniye aralığına kadar geriledi lakin toplamdaki süre ve tıkanıp kalmaması, olumlu notlar bunlar.

ADATA’nın oyunculara yönelik alt markası XPG’nin SX950 serisi 3D NAND MLC yongaları, rakiplerinden yüksek TB yazma ömrü ve 6 yıllık garantisiyle sağlam bir seçenek. Rakipleriyle yurtdışı fiyatları kafa kafaya gibi görünüyor, ülkemiz fiyatları da yine kafa kafaya olursa eğer TB yazma ömrüyle iyi bir fiyat/performans ürünü olabilir.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim