Anlık Bildirim

Bilimadamları solucanların yarıiletken üretebildiklerini ortaya çıkardı


Günümüzde kullandığımız sayısız cihazın iç kısmında yer alan yarıiletken mlazemeler, dünyada pek çok firma tarafından üretiliyor. Ancak bilimadamları aynı işlemi çok basit sayılabilecek bir seviyede solucanların da yapabildiklerini ortaya çıkardı.

Londra King's College bilimadamları tarafından gerçekleştirilen projede, yaygın kırmızı solucanların beslendiği toprağa metal karıştırıldığında, solucanların nano boyutlarda yarıiletkenler ürettikleri görülmüş. Solucanların topraktan beslenirken, vücutlarını zehirden arındırma işlemi sırasında açığa çıkan proteinlerin metalleri dışarı taşıdığı belirtiliyor.

Projede kullanılan metaller ise kadmiyum klorit ve sodyum tellurit. Solucanlar standart olarak kadmiyum klorit metalini dışarı atabiliyor. Ancak sodyum tellurit metalini de dışarı atabildikleri projede anlaşılmış oldu. Solucanlar kristal partiküller halinde nano yarıiletkenleri dışarı salgıladılar.

Bilimadamlarının amacı yeni bir yarıiletken üretim fırsatı oluşturmak değil, doğanın da kendi doğal yöntemleriyle üretim süreci yaşadığını göstermek. Elde edilen yarıiletken materyallerin herhangi bir üretim sürecinde kullanılamayacak kadar kalitesiz olduğu belirtiliyor. Ancak daha farklı alanlarda yapılacak araştırmaların, teknolojinin diğer sınıflarında uygulanabilir olabileceği düşünülüyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim