Anlık Bildirim

Dünyanın en süper bilgisayarı Fujitsu K


Dünyanın en güçlü 500 bilgisayarının listesini tutan Top500.org sitesinin sıralamasına girebilmek için teknoloji devleri kıyasıya bir rekabet içinde. Tabi bu sadece rekabet değil bilim ve teknolojiye katkı yapmakla da ilgili bir konu.
Bugüne kadar dünyanın en süper bilgisayarı ünvanı Çinli Tianhe-1A modeline aitti. 186 000 çekirdeğe sahip bu canavarı ise Haziran ayında Japon bir bilgisayar geride bıraktı.
Fujitsu'nun çok iddialı olduğu yeni süper bilgisayarı Fujitsu K üreticilerini yanıltmadı ve yeni 500 listesinin zirvesine oturdu. Bu sırayı da kendinden sonraki 5 bilgisayarın toplamından daha güçlü olarak haketti.
K'nın harcadığı enerji 10 000 evi bir yıl idare edecek kadar büyük. Saniyede 8.2 katrilyon işlem yapabiliyor. Bu sayı Tianhe-1A'nın neredeyse 3 katı. Tam 548 352 adet çekirdeğe sahip süper bilgisayara 100 000 çekirdek daha ekleyebilmek için Riken Advanced Institute for Computational Science mühendisleri çaba sarf ediyor. 
Dünyanın en süper bilgisayarı ünvanını alan Fujitsu K ile birlikte Japonya ilk kez 2004 yılından  bu yana zirveye yerleşmiş oldu. Fujitsu K 2012 yılından itibaren kullanılmaya başlayacak.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7279 kez okundu.
26 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim