Anlık Bildirim

Site Hızı Nedir?

Hayat bu kadar hızlıyken, geç yüklenen web siteleri kimi memnun eder ki? Web sitenizi neden hızlandırmak zorundasınız? Site hızı nedir? Nasıl ölçülür? gibi soruları sizin için yanıtladık

Site Hızı Nedir? Tam Boyutta Gör
 

Hayat bu kadar hızlıyken, geç yüklenen web siteleri kimi memnun eder ki? Web sitenizi neden hızlandırmak zorundasınız? Site hızı nedir? Nasıl ölçülür? gibi soruları sizin için yanıtladık!
Bir web sitesinin görüntülenmesi yani yüklenmesi için geçen süre site hızı olarak adlandırılır. Bir mobil sitenin tamamen yüklenmesi ortalama 15 saniye sürerken, bir masaüstü sitesinin yükleme süresi yaklaşık 8-11 saniyedir.
Ancak ilk etkileşimli katmanının yüklenmesi yaklaşık 1,5 saniye sürer. Google'ın site açılış hızı için önerdiği süre bu yüzden 2 saniyedir. Kullanıcıların boş bir ekran görmektense; 2 saniye içinde etkileşime girecek bir sayfayla karşılaşmaları, sitenizin "HIZLI" olduğu anlamına gelir.

Site Hızı Neden Önemli?

Google araştırmalarına göre, akıllı telefonlardaki yükleme sürelerinde 1 saniyelik bir gecikme, dönüş oranlarını % 20 oranında düşürebilmektedir. Bunun dışında site hızının önemli olmasının en güçlü sebepleri arasında aşağıdakileri sayabiliriz:

•    Google'ın sayfa hızını mobil cihazlardaki aramalar için sıralama faktörü olarak ilan etmesi

•    Google'ın tıpkı SSL sertifikası olmayanları güvenli değil şeklinde işaretlediği gibi yavaş siteleri de etiketlemeye yönelik çalışmalar başlattığını bildirmesi

•    Geç yüklenen sitelerin ziyaretçilerin hızlıca siteden ayrılma oranını artırması (Google araştırmalarının, geç yüklenen sitelerde kullanıcıların yaklaşık 3 saniye sonra siteden ayrıldığını göstermesi)

•    Hızlı sitelerin kullanıcı deneyimini olumlu etkilemesi ve Google'ın kullanıcı deneyimini önemsemeyen sitelere üst sıralarda yer vermek istememesi

•    Hızlı yüklenen sayfaların dönüş (ziyaretçilerin sitenizi tekrar ziyaret etme) oranlarını artırması

Site Hız Testi

Site hızı ya da bir web sayfasının yüklenme süresi; saniye cinsinden ölçülür. Sitenizin hızını, aşağıdaki ücretsiz hız testi siteleri ile ölçebilir, sitenize dair sayfa hızını düşüren faktörlerin sıralandığı raporlara göz atabilirsiniz.

•    Pingdom

•    WebPage Test

•    GTmetrix

Site Hızını Artırmak

Site hızı; web sitesinin depolandığı ve yayınlandığı sunucunun performansı (hosting), internet servis sağlayıcısı, cihazınızın işlem gücü, tarayıcı ve sayfaların dosya ve görüntü boyutu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Ancak bu faktörlerden kontrolümüz dahilinde olanlar yalnızca sitemiz ve sunucumuzdur.

Sunucu Performansı İçin Yapabilecekleriniz

•    Kaliteli Hosting Hizmeti Veren Firmayı Bulmak: Sunucunuzun performansı hosting firmanızın donanımlarına ve hizmet kalitesine bağlıdır. Firmanın müşterilerine ulaşmak, hizmet kalitesine yönelik araştırma yapıp yorumları okumak, destek ekibi ile görüşmek doğru firmayı tercih etmenizi sağlayabilir.

PageSpeed Insights ile hosting firmasının kendi web sitesini test etmek, mobil ve masaüstü için yüklenme sürelerine bakmak da fikir verebilir! Gerçi kendi web sitesi muhtemelen özel bir sunucudadır ama hız testi sonucu, firmanın donanımlarının kalitesine dair bir ipucu olabilir.

•    Sunucunun Konumu: Sunucunuzun bulunduğu veri merkezinin sitenizin hedef kitlesine olan uzaklığı site hızını etkiler. Veri merkezi ABD'de bulunan bir hosting firması, sitenizdeki bilgilerin hedef kitlenize ulaşmadan önce büyük bir mesafe kat etmesi gerekeceği anlamına gelir.

•    Hosting Planını Yükseltmek: Fiyatı en düşük olan hosting paketleri, web sitenizin sunucu kaynaklarını ortak kullanan çok sayıda komşu site ile aynı sunucuda barındığı anlamına gelir. Bu tür hosting planlarında sitenizin performansı diğer sitelerin artan trafiğinden etkilenebilir.

Siteniz geç yükleniyorsa hosting planınızı üst paketlere yükseltme seçeneğini göz önünde bulundurmalısınız.

Web Sitenizin Performansı İçin Yapabilecekleriniz

•    HTML ve CSS Yapısı: Web sayfanızın HTML yapısı, yüklenme hızını etkiler. Genellikle, sorunlar HTML ile değil CSS ile ilgilidir. CSS kodlarınızın düzenli olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin sayfanızda önce yüklenmesini istediğiniz ögeleri, tarayıcılar bir sayfayı yukarıdan aşağıya okuduğu için, head> body> footer gibi bölümleri göz önüne alarak daha üstlere koymalısınız. CSS dosyanız önce altbilgiyi biçimlendirirse, başlık ve gövde bölümleri site açılırken boş görünebilir. Mobil cihazlar desktoptan daha yavaş yüklenir o nedenle, önce mobil stilinizi eklemek iyi bir fikir olabilir. Ayrıca çok önemli olmayan komut dosyalarını sonradan yüklenmeleri için footer'a ekleyebilir, Analytics gibi en kısa zamanda çalışması gereken önemli komut dosyalarınızı üste yerleştirebilirsiniz.

•    Görsel sıkıştırma: Bir görselin boyutu küçükse daha hızlı indirilir. Sitenizde 1000 KB (1MB) gibi büyük boyutlu görseller varsa sitenizin yavaş yüklenmesine şaşırmayın! Sitenizdeki görselleri optimize etmek için eklentilerden yararlanabilir, kalite kaybı yaşamadan boyut sıkıştırma işlemi yapabilirsiniz. Görüntü sıkıştırma eklentileri sayesinde; 1000 × 1000 piksel boyutundaki bir görseli 200 KB'tan 150 KB'a küçültülebilir ve bu görselin yüklenme hızını % 25 artırabilirsiniz. Ayrıca görüntüleri ertelemek (lazy loading), kullanıcı web sayfasında aşağı doğru ilerledikçe indirilmelerini sağlar ve sayfa hızını olumlu etkiler.

•    Tarayıcı Önbelleğini Etkinleştirmek: Kullanıcıların sayfanızın bölümlerini tarayıcı önbelleklerinde depolamasına olanak tanıyan bu işlem, daha önce sitenizi görüntüleyen kullanıcıların, bir sonraki ziyaretlerinde sitenizin içeriğine çok daha hızlı erişmesini sağlar. TarayıcıyI önbelleğe alma işlemini .htaccess dosyanızda ayarlayabilir ya da bir WordPress önbellek (cache) eklentisi kullanabilirsiniz.

•    CDN ağı kullanmak: İçerik Dağıtım Ağı anlamına gelen CDN, sitenizin yükleme hızını artırmanın en kolay yollarından biridir. CDN'ler, farklı coğrafi bölgelerde bulunan birbirine bağlı sunuculardan oluşur. Ziyaretçinizin bulunduğu konuma en yakın sunucudan, sitenizin içeriğini gönderir.

Özet

•    Sitenizin yavaş yüklenmesi, kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler ve arama motoru sıralamanıza zarar verir.

•    Ziyaretçilerinizi ya da satışlarınızı artırmak için sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlamanız önemlidir.

•    Yüksek sunucu performansı için kaliteli bir hosting firması tercih etmeli, sunucunuzun konumuna dikkat etmeli ve daha verimli hosting paketlerini tercih etmelisiniz.

•    Sitenizin HTML ve CSS yapısına dikkat ederek, görsellerinizin boyutlarını küçülterek ve önbelleğe almayı etkinleştirerek web sitenizi optimize edebilirsiniz.
 
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Yoruma Kapalı: Bu içeriğe yorum eklenemiyor.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim