Anlık Bildirim
Sıradaki Video

TP-Link Archer C20 router incelemesi "Ev için F/P router çözümü"

Bu videoda TP-Link AC750 Archer C20, fiyat/performans odaklı router'ının tasarımını ele alıyor, içini açıp komponentlerine iniyor, 2.4GHz ve 5GHz bandındaki performansını farklı senaryolarda sınıyoruz
C20’nin en büyük özelliği en uygun fiyatlı, üç antenli router’lardan biri olması, modem değil, bunu baştan vurgulayalım. Fiyatı ve performansıyla ev kullanımına hayli uygun bulduğum Archer C20’yi incelemeye başlayalım.

Turkuaz-sarı renkli temasıyla, temel özellikleri vurgulanan kutunun içerisinden C20’nin kendisi, 9V 0.6 amper minik adaptörü ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, ürün 3 yıl garantili.

TP-Link AC750 Archer C20. 23CM eninde, 14.4CM uzunluğunda ve 3.5CM kalınlığında bir router, her yere sığar. Üstü baklava dilimi misali şekillendirilmiş parlak lacivert, sert plastik malzemeden. Ortasında TP-Link logosu, altta da bir bar halinde bildirim ışıkları var. Kenarlara doğru yükselen, kavisli tasarım, lacivertten griye, daralan bir yapıyla geçiş, yine gri antenler, bir router için tasarımı gayet güçlü, koyduğunuz ortamda sırıtacak bir hali yok.

Önünde, kenarlarında herhani bir detay yok, altında bolca havalandırma ızgarası bırakılmış. Arkasında ise sırasıyla 4 tane 100Mbit LAN ve 1 WAN portu, ardından WPS, reset ve güç butonu var, fiyat segmenti gereği USB portu bulunmuyor.
C20, daha önce de dediğim gibi fiyatı segmentindeki neredeyse tek üç antenli router ama mesele nicelik değil, nitelikte yatıyor. 802.11AC standardındaki Archer C20’nin 3 adet çıkarılamayan 5dBi’lık antenlerinden 2’si 2.4GHz, 1’i ise hem 2.4 hem de 5GHz bandında yayın yapabiliyor. 2.4GHz bandı için 300, 5GHz bandı için 433Mbit’e kadar hız destekli.
Router’ın kurulumu kolay, sade bir arayüzü var. Temel olarak istatistikleri izleyebiliyor, yayın ve evebeyn ayarlarına gidebiliyor, ağdaki belirli kullanıcıların bant genişliğini belirleyebiliyorsunuz. Masaüstü arayüzü kadar detaylı değil ama mobil uygulaması Tether üzerinden de bağlı cihazları görebiliyor, yayın açıp kapatabiliyor veyahut ebeveyn kontrollerinden kullanım çizelgesi veya izin verilen siteleri belirleyebiliyorsunuz.

Donanımsal altyapısını merak edenler için, biraz zor oldu ama içerisini açtım. 2.4GHz bandından MediaTek’in tek çekirdekli, 580MHz hızında çalışan MT7628AN yongası sorumlu. 5GHz bandını ise yine MediaTek MT7610EN kontrolcüsü yönetiyor. Bellek Winbond’un DDR2 800MHz’de çalışan 64MB’lık belleği. İçeride bahsedilebilecek ekstra bir şey yok.

Hız ve menzil testi. Archer C20 ile arada hiçbir engel olmadan yaptığım testte 2.4GHz bandında 18MB/saniye civarı bir hız elde ettim, 5GHz bandında ise 48MB/saniyeye kadar çıkabildi. 75 metre karelik evimde, üç duvar ardından 2.4GHz bandında 6.5MB/saniye, 5GHz bandında 29MB/saniyeye geriledi. Ufak bir not, 802.11AC standardı sadece 5GHz bandı için geçerli. Menzil anlamında 75 metre karelik bir dairede, 2-3 haftalık kullanımımda dizüstümde ve S7 Edge’imde bir bağlantı ve stabilitede bir sıkıntı yaşamadım; en basitinden bir örnek, YouTube çatır çatır 1080P video izleyebildim, gidip şu router’ı resetleyeyim dediğim cinsten şişme de yaşamadım doğrusu, Archer C20 pek ısınmıyor. Merak edenler için aktarayım, router normal kullanımda sadece 3W harcıyor, mesele yeşilcilikse Archer C20 tam bir yeşilci.

TP-Link AC750 Archer C20 router’ı tam bir bütçe dostu. Evindeki kablolu interneti kablosuz hale getirmek isteyenler için bulunabilecek, fiyat anlamında en uygun çözümlerden biri. 2.4GHz bandında, 75 metre karelik bir evde kullanımı sıkıntısız, 5GHz bandından aynı odada bulunmadığınız sürece büyük beklentileriniz olmasın, Archer C20’nin odağı bu değil zaten. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla TP-Link Archer C20’nin fiyatı 115-120 lira civarlarında, router olduğu için fiyatı segmentindeki modem’lerden hızlı, rakibi router’lardan da hızlı, ayrıca çift bant yayın yapan pek rakibi de yok.
Uzun lafın kısası, evinizdeki cihazlarla bir ağ oluşturmak veya var olan kablolu bağlantınızı, eviniz içerisinde, ev kullanımı dahilinde kablosuz hale getirmek istiyorsanız eğer TP-Link AC750 Archer C20 fiyat performansı yüksek bir çözüm.
Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim