Anlık Bildirim
 
Son yıllarda gelişen teknolojiyle de birlikte tıbbi alanda oldukça hızlı bir şekilde ilerleme katedilmekte. Buna rağmen organ nakli gibi önemli bir konuda halen tam anlamıyla başarılı sonuçlar alınamayabiliyor. Türk bilim adamlarının geliştirdiği son teknikte ise kişi kendi kendisinin bağışçısı oluyor.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı yaptığı çalışmada kan pıhtısından yola çıkmış. Bilim adamı pıhtının yapısını güçlendirmiş ve bu yapıdan da 3 boyutlu bir iskelet meydana getirmiş. Bu yapının içinde yağ kök hücrelerine yer verilmiş ve en üst katmana da deri hücreleri yerleştirilmiş. Aslında çalışmada daha farklı konfigürasyonlar da test edilmiş fakat en başarılı sonuçlar bu birleşimde elde edilebilmiş.

Yanık vakaları için ümit vadediyor

Profesörün belirttiğine göre çalışma özellikle de yanık vakalarında ve ciddi deri kayıpları yaşanan kazalarda faydalı olabilir. Bilindiği üzere özellikle de yanık vakaları oldukça riskli zira hastanın sonu ölümle bile sonuçlanabiliyor ki hastanın yaşadığı durumlarda da deri olmadığı için yanığın meydana geldiği bölgedeki yapılar birbirine yapışabiliyor ve bu da bazı uzuvlarda işlev kaybına neden olabiliyor. Tabi tedavi başarılı bir şekilde ilerlerse herhangi bir işlev kaybı olmayabiliyor ancak durum yine de riskli.

Hasta kendisinin vericisi olacak

Bu açıdan yeni çalışma hem estetik açıdan hem de tedavi sonrası işlevsellik bakımından hali hazırdaki sentetik materyallere ve kadavradan nakledilen dokulara nazaran çok daha etkili bir çözüm olacağa benziyor. Üstelik yeni çözümün bizzat hastanın kendi kan hücrelerinden ve kök hücrelerinden üretilmesi de bünye ile uyumluluk bakımından kıyaslanamayacak düzeyde başarı vadediyor.

Çalışmada şu an farelerde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiş ve bilim adamlarına göre bünyeye yabancı herhangi madde içermediğinden ötürü insanlarda kullanıma çabucak geçilebilecek.

En İyi Deneysel Araştırma Ödülü

Bu kadar önemli bir gelişme olması sebebiyle tıp dünyasının gündemi olmayı başaran çalışma ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği tarafından En İyi Deneysel Araştırma Ödülü’ne layık görüldü. Yapay derinin DermoTürk adı altında hastalara uygulanması beklenirken Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Prof. Dr. Ethem Güneren, Dr. Mustafa Aykut Özgür, Prof. Dr. Halil İbrahim Canter, Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Dr. Fatma Nilay Yoğun ve Dr. Emre Gönenç Baygöl 8 Ekim’de Orlando’da düzenlenecek olan törende ödüllerini alacak. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6679 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yapay deri, dermotürk ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim