Anlık Bildirim

Tutankamon'un mezarı, 9 yıllık çalışma sonucunda restore edildi ve ziyarete açıldı

Çocuk firavun Tutankomon'un mezarı, 9 yıllık bir sürede restore edildi ve sonunda ziyarete açıldı. Antik Mısır'ın en popüler figürlerinden olan firavunun mezarı ile ilgili detaylar haberimizde.
 
Getty koruma enstitüsü (GCI) ve Mısır Antik Eserler Bakanlığı, Luxor yakınlarındaki Krallar Vadisinde bulunan Mısır firavunu Kral Tutankamon’un (bazı kaynaklarda Tutanhamon) mezarındaki restorasyonu tamamladı. Neredeyse 10 yıldır devam eden hummalı bir çalışma sonucunda mezar, MÖ 1283 yılında mühürlenmesinin ardından gördüğü en iyi hale getirilmiş oldu.

Bir zamanlar sahip olduğu hazinenin sadece küçük bir miktarını barındıran mezar, aslında en önemli hazinesine hâlâ ev sahipliği yapıyor. Firavunun mumyalanmış kalıntıları halen mezarda bulunuyor. Klima kontrollü cam bir fanusun içinde tutulan mumyanın baş ve ayak kısımları ise açık kalacak şekilde sergileniyor.

Turistlerin ziyaretine açılacak mezarda ayrıca kuvarzit bir lahit ve altın yaldızlı ahşap bir tabut da görülebilecek. Tabutun tasarımı ve renginin ziyaretçilere Kral Tutankamon’un meşhur ölüm maskesini hatırlatacağı ifade ediliyor. 

Çocuk firavun olarak da adlandırılan Kral Tutankamon’un dokuz yaşında tahta geçtiğine inanılıyor. 180 cm boyuyla yaşadığı döneme göre oldukça uzun sayılan firavunun birçok sağlık sorunu olduğu biliniyor. Birbirine kaynamış olan boyun omurları sebebiyle başını oynatamayan Tutankamon’un, ayrıca sıtma taşıyan sivrisinekler tarafından ısırıldığı ve skolyoz problemi olduğu ortaya çıkarılmış. Sol ayağında bulunan şekil bozukluğu sebebiyle de baston ile yürümek durumundaymış. Mezarı 1922 yılında bulunduğunda, içinden birçok baston da çıkmış.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5932 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
antik mısır, lahit mezar ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim