Anlık Bildirim

Xerox PARC kurucusu Jacob Goldman hayatını kaybetti


Teknoloji tarihinde önemli yeniliklere imza atan ve modern kişisel bilgisayarın da mimarı sayılan Xerox şirketini daha çok yazıcı ve fotokopi çözümleriyle tanıyoruz. En önemlisi Steve Jobs'ın Apple bilgisayarlarına kazandırmak için kullanım haklarını aldığı fare odaklı grafik kullanıcı arayüzü sayesinde şu an pencereler ve fare-klavye kombinasyonu ile rahatça çalışabiliyoruz.

O dönemlerde Xerox PARC adıyla anılan yan şirketin kurucusu ve başmühendisi olan Jacob Goldman hayatını kaybetti. 

Brooklyn'de 18 Temmuz 1921'de doğan Goldman doktora tezinin ardından 1945 yılında Westinghouse'da çalışmaya başladı. 1955 yılında Ford şirketine geçen Goldman, sahibi Henry Ford II'nin anti -semitizm tutumuna rağmen o dönem yüksek makamlarda görev alan ender Musevi çalışanlardan birisi oldu.

1969 yılında Xerox'ta başmühendis olarak görev alan Goldman 1970 yılında grafik kullanıcı arayüzü geliştirme, Ethernet, nesne yönelimli programlama ve lazer yazdırma teknolojileri üzerinde çalışmak için bir mühendis arkadaşıyla birlikte Xerox PARC (Palo Alto Research Center Incorporated) yan şirketini kurdu. 

PARC firması Xerox'un IBM ile veri işleme alanında mücadele edecek yeni birimi olarak görev yapacaktı. Goldman liderliğinde yeni ekip belirtilen önemli yenilikleri gerçekleştirmere koyuldu. Xerox Alto adında harddisk taşıyan bir de ofis bilgisayarı üreten firma elindeki fare odaklı grafik kullanıcı arayüzünü ticari olarak kullanmadığı için bu teknolojiler 1979 yılına kadar şirket içinde gizli kaldı.

1979 yılında Apple bilgisayarları ile devrimin eşiğinde olan Steve Jobs, PARC'a davet edilerek  Smalltalk-80 programlama araçlarını ve grafik kullanıcı arayüzünü kısmen de olsa incelemesi istendi. PARC mühendisleri Jobs'a güvenmedikleri için arayüzün tamamını göstermediler. Bunu farkeden Jobs, Xerox CEO'sunu arayarak arayüzün tamamen gösterilmesini sağladı. O andan itibaren tüm Apple modellerinde bu arayüzü kullanması gerektiğini düşünen Jobs, firmayı ikna etti ve ticari olarak bu arayüzün kullanım haklarını aldı.

Xerox bu konuda geç kalmış olduğunu fakedince Alto modellerini 1980-1981 yıllarında pazarlama girişiminde bulundu. Ancak başarılı olamadı ve bu alandan tamamen çekildi.

Daha sonra emekliye ayrılan Goldman ardında pek çok makale ve bilimsel eser bırakarak 90 yaşında hayata veda etti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim