Anlık Bildirim

Aqua Computer XT - Su soğutmada Alman kalitesi

Aqua Computer, su soğutma ürünleri üzerine yoğunlaşan Almanya merkezli bir firma. Kaliteli malzeme ve işçilik ile üretim yapan bu firmanın ürünleri son zamanlarda oldukça popüler olmaya başladılar. Systemcooling adlı internet sitesi, firmanın hem AMD hem de intel işlemciler için ürtettiği Aqua Computer XT Complete CPU Water Cooling su soğutma kitini incelemiş.

Paketten çıkanlar, CPU su bloğu, su haznesi, 12V luk pompa, 120mm' lik radyatör ve buna uygun 120mm' lik fan, aşınmayı önleyen özel sıvı, gerekli bağlantı aparatları ve uv duyarlı şeffaf hortumlardan oluşmakta. İşlemci bloğu, tek bir aparat değişimi ile P4 soket 478/775, A64 soket 754/939/940 ve Athlon XP soketA' ya destek veriyor. İşlemciden başka diğer bütün bilgisyar bileşenleri için soğutma bloğu üreten Aqua Computer, su soğutma kitine diğer bloklarıda ekleyerek bütün sistem için genel soğutma çözümleri de sunuyor.

 Aqua Computer XT  -  Su soğutmada Alman kalitesi
     
 Aqua Computer XT  -  Su soğutmada Alman kalitesi
     
 Aqua Computer XT  -  Su soğutmada Alman kalitesi

P4 soket 478/775      A64 soket 754/939/940        Athlon XP soketA

İncelenen paketten çıkan işlemci bloğunun modeli Aqua Computer Cuplex XT CPU. Bloğu incelediğimiz zaman "bu firmayı kaliteli kılan ne" sorusunun ilk cevabını alıyoruz. 3 farklı parçadan oluşan işlemci bloğunun içinde 2 farklı katman var. Yani sıvı bloktan içeriye girdiği anda tirbulansa zorlanıyor ve maksiumum temas sağlanarak optimum ısı transferini gerçekleştiriliyor. Bloğun tabanı oldukça iyi bir işçilikle düzlenmiş ve emniyet olarak ilk kullanıma kadar plastik bir koruyucu ile kaplanmış.

 Aqua Computer XT  -  Su soğutmada Alman kalitesi
   
 Aqua Computer XT  -  Su soğutmada Alman kalitesi

Tirbulansa sebep olan ve maksimum ısı transferini sağlayan çift katlı sistem

Testi yapan Systemcooling WEB sitesi, soğutma sistemleri üzerine oldukça tecrübeli ve çok profesyonel çalışan bir ekibe sahip. Su soğutma bloğunu kendi oluşturdukları bir düzenek ile test eden ekip, işlemci bloğunun içindeki basıncı ölçerek, sıvının blok içinde ne kadar hızlı bir debi ile hareket ettiğini, yani bir bakıma ne kadar çok ısı transferine zorladığını ölçmüş. Grafikten görüleceği üzere, Cuplex XT CPU, soğutma bloğunun içindeki minik delikler ve tribulans yaratan yapısı oldukça iyi çalışıyor.

  
Basınç ve termal resistans testleri

Diğer ilginç bir test ise, termal direnç testi. Yine farklı sıvı debilerinde yapılan testte, grafiği incelediğimiz zaman görüyoruz ki Cuplex XT CPU düşük sıvı akım hızlarında bile oldukça iyi performans göstermiş. Zaten bloğun çalışma mantığı bir önceki testten de görüldüğü üzere akım hızını olabildiğince yavaşlatmak üzerine kurulu. Dolayısı ile hedeflenen amaç gerçekleşmiş gibi.

 Aqua Computer XT  -  Su soğutmada Alman kalitesi
   
 Aqua Computer XT  -  Su soğutmada Alman kalitesi

Pompa ve kontrol ünitesi

Sistemde kullanılan pompa 12V' luk Eheim 1046' nın (diğer bir çok parça gibi buda ayrıca satın alınabiliyor) modifiye edilmiş hali. Pompa ile beraber kullanılmak üzere tasaralanan su haznesi, sistemde oluşacak havayı istendiği zaman dışarı atmak üzere tasarlanmış. 500lt/saat kapasiteye sahip olan pompa 2.1m yüksekliğe kadar yeterli performans ile su basabiliyor ve yine oldukça kaliteli üretiminin sonucu olarak çok sessiz çalışıyor. Ayrıca 3.5" lik yuvaya oturan ve çok şık gözüken bir kontrol ünitesi de pakete dahil edilmiş. Pompayı kontrol etmeye ve izlemeye yarayan bu ünite, 12V' luk molex bağlantı ile güç alıyor ve üzerindeki 3pinlik bağlantı ile anakart fan bağlantı noktaları üzerinden, bilgisayara pompanın dönüş hızını bildiriyor ve herhangi bir sebeple pompa durursa acil sistem kapatma gibi özellikleri kullanmanıza imkan tanıyor.

 Aqua Computer XT  -  Su soğutmada Alman kalitesi
   
120mm' lik radyatör

Airplex Evo 120 model radyatör, adından da anlaşılabileceği gibi 120mm fanlara uygun ve bakır borular üzerinde alüminyum kanatlar şeklinde dizayn edilmiş. 168 x 130 x 51mm boyutlarındaki radyatör ile beraber siyah ve metalik olmak üzere seçeneğe bağlı iki farklı renk ızgara geliyor. Radyatör ile beraber kullanılmak üzere ek olarak bir de 1200rpm' lik 120mm fan geliyor. Papst isimli fan, minumum ses seviyesinde çok iyi hava akışı sağlaması ile ün yapan bir model.


Karşılaştırmalı test sonuçları

Sistemin performansına gelince, Athlon64 3200+ işlemci ile yapılan testte güncel sıvı ve hava soğutma çözümleri ile karşılaştırmalı sonuçları verilen tabloyu incelediğimiz zaman Aqua Computer XT' nin çok güzel bir iş çıkardığını görüyoruz. En düşük sıcaklığı sağlayamamış fakat neredeyse ses çıkarmıyor diyebileceğimiz 35dBA' ses seviyesinin altında çalışarak en iyi performans/ses oranını sağlamış. Üstelik sadece 1-3 derece sıcaklık farklı ile.

Sonuç olarak, piyasadaki en sessiz sıvı soğutma sistemlerinden biri diyebiliriz. Ayrıca Aqua Computer, bütün ürünlerini birbiri ile uyumlu olacak şekilde üretiyor ve bu çok büyük bir artı. Yani böyle bir sistem aldığınız aman ileride ekran kartı-kuzey köprüsü blokları, daha geniş bir radyatör, sıcaklık kontrol üniteleri gibi yine aynı firmanın sayısız ürününü sonradan satın alarak bu sistemi sorunsuz bir şekilde genişletebiliyorsunuz. Tipik Alman ekolünü taşıyan Aqua Computer ürünleri çok kaliteli fakat biraz pahalılar. İncelenen bu sistem yurt dışında 360$ fiyat ile satılıyor. Aqua Computer ürünleri ülkemizde Firebal tarafından ithal ediliyor. Ayrıntılı bilgi için Firebal' ın web sitesini gezebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim