Anlık Bildirim

Asrock'dan soket 939, Asus'dan ise Triple-SLI destekli iki yeni anakart

Anakart dünyasından yaşanan gelişmeler ile bir kez daha karşınızdayız. Bugünkü haberimizin içeriğini Asrock ve Asus'un iki yeni ve kulvarlarında iddialı anakartı oluşturuyor. Haberimizin girişinde Asrock'ın yeni modelinden hemen ardındansa Asus'un Triple-SLI desteği de sunabilen iddialı anakartından bahsedeceğiz. Zira her iki anakart ta önemli detayları ile ses getireceğe benziyorlar.

Asrock'dan Soket 939 İçin Güncel Yonga Setli Yeni Anakart; 939N68PV-GLAN

Gün geçmiyor ki Asrock hazırladığı yeni bir anakartı ile bizleri şaşırtmasın. Güncelleğini yitirmiş nipseten eski sayılabilecek yonga setleri üzerine kurguladığı anakartlarıyla en yeni işlemcilere destek sağlayabilen Asrock, duyurusunu yeni yaptığı anakartı 939N68PV-GLAN ile bu sefer ters mühendislik yapıyor ve Nvidia'nın AMD için hazırladığı dahili grafik işlemcili en yeni çipset olan GeForce 7050 / nForce 630A'yı kullanan ve soket 939 desteği veren yeni anakartını duyurdu.

Bilindiği gibi AMD, soket939 formundaki işlemcilerin üretimini uzunca bir süre önce durdurmuştu. Yaklaşık 1,5 yıldır soket AM2 ve yeni yeni soket AM2+ formunda işlemci hazırlayan AMD cephesinde hala ciddi oranda soket939 kullanıcısı olduğu düşünülüyor ki bu iddianın doğruluğunu forumumuzdaki soket 939 kullanıcılarının oranında da çıkarabilmek mümkün. Bu potansiyeli değerlendirmek isteyen Asrock, pazardaki boşluğun farkında olacak ki yeni duyurusunu yaptığı anakartı 939N68PV-GLAN ile soket 939 kullanıcılarının beklentilerini karşılamaya yönelik önemli bir adım atıyor.

Asrock'ın yeni anakartı AMD'nin soket 939 formundaki tek ve çift çekirdekli Athlon64 işlemcilerinin yanı sıra yine soket 939 formunda olan Athlon FX işlemcileri ile de uyumlu olarak çalışabilmekte. GeForce 7050 / nForce 630A yonga setini kullanan anakart üzerinde Nvidia'nın GeForce 7 mimarisini esas alan ve DirectX 9 desteği de sunan GeForce 7050 entegre grafik işlemcisi yer almakta. 4 adet DIMM slotu üzerinden 4GB'a kadar çift kanal DDR-400MHz bellek desteği de sunabilen anakart harici ekran kartı kullanmak isteyenler için bir adet PCIe X16 slotuna da sahip.

Genel görünümü itibariyle Asrock çizgisini koruyan ve pasif soğutma ile desteklenen firmanın yeni anakartı 939N68PV-GLAN'ın genişleme olanaklarına baktığımızda ise 4 x Serial ATA-II konnektörüne ve RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, RAID 5, JBOD), NCQ, AHCI ve "Hot Plug" gibi teknolojilere de sahip olan anakart üzerinde ayrıca IDE desteği de yer almakta. Gigabit ethernet ve 7.1 kanal yüksek tanımlı ses desteğinin de unutulmadığı Asrock'ın soket 939 destekli yeni anakartı üzerinde bağımsız kontrolcüler tarafından sağlanan çift ekran çıkışı ( DVI-D ve D-Sub) yer almakta.

Son dönemde soket 939 kullanıcılarına yönelik olarak hazırlanan ve muhtemelen tek güncel model olan Asrock 939N68PV-GLAN, ayrıca firmanın anakartlarında görmeye alıştığımız Hybrid Booster ve Untied Overclocking gibi hız aşırtma odaklı teknolojileri de desteklemekte. Windows Vista Premium sertifikası da bulunan Asrock'ın yeni modelinin piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı hakkında ise şu an için ortaya çıkmış net bir bilgi bulunmamakta.


Asus'dan Triple SLI Destekli Yeni Anakart; P5N-T Deluxe

Nvidia'nın lansmanına artık sayılı günler kalan yeni yonga seti nForce 780i SLI'ı kullanan ve farklı üreticiler tarafından hazırlanan pek çok anakart modelinin ortaya çıkan ilk detay ve görsellerini daha önce yaptığımız haberlerimiz aracılığıyla sizlerle paylaşmıştık. Fakat bu konuda resmi adım atan ilk firmalardan biri Tayvanlı donanım devi Asus oldu. Zira firma resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklama ile nForce 780i SLI yonga setini kullanan ilk anakartı P5N-T Deluxe'ü duyurdu. Tabi firmanın yeni anakartı duyuru tarihi itibariyle Nvidia'nın uzun süredir konuşulan ve Triple-SLI olarak ta bilinen 3 kartlı SLI teknolojisini de resmi olarak ortaya koymuş oluyor.

Nvidia'nın yeni yonga seti nForce 780i SLI'ın detaylarından daha önce pek çok kez bahsettik. Aslına bakılırsa temel özellikleri itibariyle yeni yonga setinin yaklaşık bir yıldır satılan nForce 680i SLI yonga seti ile son derece benzer olduğunu söyleyebilmek mümkün. Peki yeni yonga setini farklı kılan nedir? Bu soruya verilecek yanıt aslında çok basit. Zira nForce 780i SLI'ın bizlere sunduğu en önemli yenilik olarak sahip olduğu NF200 yongası aracılığı ile PCIe 2.0 ve daha fazla PCIe hattı sağlaması gösterilebilir. Tabi yeni çipsetin nForce 680i SLI'a göre geliştirişmiş işlemci ve hız aşırtma desteği ile geldiğini de unutmamak gerek.

Asrock'dan soket 939, Asus'dan ise Triple-SLI destekli iki yeni anakart

Asus'un yeni anakartı P5N-T Deluxe, firmadan alıştığımız üzere gelişmiş bir pasif soğutma ünitesi, siyah bir pcb ve kullanılan katı kapasitörleri ile daha ilk bakışta kullanıcıları etkilemeyi başarıyor. Intel'in güncel tüm işlemcileri ile uyumlu olan anakart, 4 adet DIMM slotu üzerinden uygun bellekler ile DDR2-1200MHz'e ve 16GB'a kadar bellek desteği sunabilmekte. Fiziksek olarak 16X formunda 3 adet PCIe X16 slotuna sahip olan anakart Nvidia'nın Triple-SLI teknolojisini de tam destek vermekte.

PCIe X16 slotlarının yanı sıra 2 adet PCIe X1 ve bir de tipik PCI slotuna sahip olan anakart Asus'un yeni nesil anakartları ile kullanmaya başladığı bazı temel teknolojilere de sahip. Örneğin firmanın yeni modellerinde görmeye başladığımı EPU teknolojisini destekleyen P5N-T Deluxe, işlemci üzerine giden gücü kontrol ederek işlemcinin yük durumuna göre enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Yine Asus'un 3. jenerasyon 8 fazlı güç ünitesine sahip olan anakart bu sayede daha stabil kullanımı hedeflerken 1333MHz'e kadar FSB desteği vermekte. Nvidia cephesinde 1600MHz FSB desteğinin nForce 790i SLI ile geleceğini de belirtelim.

8 kanal yüksek tanımlı ses ve gigabit ethernet gibi iddialı bir anakart da olması gereken temel niteliklere de sahip olan Asus'un yeni anakartının detayları hakkında daha fazla bilgye aşağıda yer alan tablo üzerinden ulaşabilmeniz de mümkün. Ürünün fiyatı ve ülkemiz piyasaya çıkış tarihi hakkındaysa henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Asrock'dan soket 939, Asus'dan ise Triple-SLI destekli iki yeni anakart

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim