Anlık Bildirim

Asus GigaX1108 Gigabit Ethernet Switch İncelemesi

Geçtiğimiz yıllarda anakartlar üzerinde verilmeye başlanan Gigabit ethernet kontrolcüleri sayesinde artık Gigabit ağların hayatımıza gireceğini düşünmüştük ancak bu kartları birbirine bağlayan Switch'lerin pahalılığı bizi bu tür zevklerden hep mahrum bırakmıştı. Şimdi ise 60-70$ civarına 5 porlu gigabit, 100$ civarına 8 portlu modeller bulabilmek mümkün. İşte bu modellerden birisi olan Asus ASUS GigaX1108 'ın performansı size böyle bir ağa geçmenin ne getireceği konusunda yardımı olacaktır.

Standart bir 100 Mbit/sn'lik ağ genelde saniyede 8 Mb'lık bir veri akışı sağlarken, 1000 Mbit/sn'lik bir ağ size 60 Mb/sn'lik hızlara kavuşturabiliyor. Tabii bu hızlar genelde sabit diskinizin yazma hızından yüksek olduğundan büyük dosyalarda sabit diskleriniz ne kadar hızlı ise o kadar hızlı transfer edebilecesiniz. Dolayısıyla sık sık büyük dosyaları bir yerlerden bir yerlere taşıyorsanız Gigabit ethernet tam size göre.

Ancak tahminen en büyük kullanım alanı şimdilik aynı anda birden fazla makinaya 100 Mbit makinaya her bağlantı kapasitesinde verebilmesi. Mesela 1 Gigabit Ethernet bağlantılı sunucu teorik olarak 10 adet 100 mbit'lik makinayı besleyebilirken pratikte 5 tanesine yetecek kadar bilgi gönderebilmekte. Eğer ağınızda böyle düğüm noktaları varsa 24 port ve ayrıca 2 Gigabit portu olan Switch'leri tercih edebilirsiniz özellikle sunucuyu iki gigabit kartı ile ve iki sunucuyu bağlama şansınız bulunmakta.

Bu arada masa üstü sistemlere 1 Gigabit'lik ağlar gelmeye başladığından beri sunucularda 10 Gigbit'lik sistemler gözükmeye başladı. Tabii Gigabit switch'kere bolca kavuşacağımız nokta kablosuz erişim noktaları ile entegre şekilde verilmeye başlıyacakları zaman yaşanacak. Tabii o zaman gelinceye kadar kullanacağınız tüm kabloları CAT-6 (10 Gigabit'e kadar destekli) yada CAT-5e yapmakta fayda var. Tabii duvar prizlerini ve konnektörlerinde oldukça kaliteli olması gelecek için iyi yatırım.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim