Anlık Bildirim

Bloomberg’e göre mevcut aşılanma hızıyla salgından kurtulmak için 7 yıla ihtiyaç var

ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, dünyadaki aşılanma sürecini masaya yatırdı. Kuruluşa göre aşılanma mevcut hızında devam ederse salgından kurtulmak için yedi yıla ihtiyacımız var.

Bloomberg’e göre mevcut aşılanma hızıyla salgından kurtulmak için 7 yıla ihtiyaç var Tam Boyutta Gör
Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktıktan sonra 2020 yılının başlarında kamuoyunun gündemine düşen yeni tip koronavirüs kaynaklı Kovid-19 salgını, bir yılı aşkın bir süredir dünyayı etkisi altına almış durumda. Yaşam tarzımızı neredeyse her alanda değiştirmemizi mecbur kılan hastalığa karşı geliştirilen aşılar, virüse karşı en önemli silahımız. Farklı şirketler ve ülkeler tarafından üretilen aşıların uygulanmasına birçok ülke tarafından başlanmasına rağmen mevcut süreçteki aşılama hızı ne yazık ki yeterli değil.

Peki, mevcut aşılanma hızıyla hayat ne zaman normale dönebilir? ABD merkezli Bloomberg’in bu soruya cevabı 7 yıl. Dünya çapında uygulanan aşılardan derlediği veri tabanıyla söz konusu süreye ulaşan medya kuruluşu, içeriğin oluşturulduğu 4 Şubat tarihi itibariyle küresel çapta uygulanan 119 milyon dozdan fazla aşıyı baz almış. Bazı ülkelerin aşılama sürecini çok daha profesyonel olarak yönettiğini ifade eden kuruluş, yedi yıllık süreye toplam nüfusun %75’ine iki doz aşı vurulması hedefiyle ulaşmış.

Türkiye'nin 2.6 yılda %75'lik dilime ulaşacağı öngörülüyor

Ülkelerle ilgili verilere geldiğimizde ise aşılama sürecini en başarılı şekilde yöneten ülkenin İsrail olduğunu görüyoruz. Sadece iki aylık sürede %75 hedefine neredeyse ulaşan ülke haliyle bu başarısını iyi yönetilmiş bir sürece ve görece kalabalık olmayan nüfusuna borçlu. Zengin batılı ülkelerde de nispeten iyi yönetilen süreç, mevcut hızında giderse bahsi geçen yedi yıl tüm dünyanın aşılanması için gereken süre olarak karşımıza çıkmakta.

Bloomberg’e göre mevcut aşılanma hızıyla salgından kurtulmak için 7 yıla ihtiyaç var

Pandeminin en sert vurduğu ülkelerden ABD’de aşılamanın mevcut hızında gitmesi halinde 8 ay, son dönemlerde aşı tedarikinde sorun yaşayan Kanada’da 9.7 yıl, Avrupa ülkeleri Almanya’da 3.2 yıl, Fransa’da 9 yıl ve ülkemizde ise 2.6 yıl sonra %75’lik hedefe ulaşılabileceği ön görülmüş.

Yukarıda bahsi geçen sürelerin ise kısalma ihtimali bulunduğunu hatırlatmak gerek. Zira uzmanlar, Meksika ve Hindistan’daki aşı üretim merkezlerinin yeni yeni devreye girmeye başladığını belirtiyor. Bloomberg’in elde ettiği verilere göre buralarda üretilecek aşılara yönelik 100’den fazla anlaşma ile 8.5 milyar dozdan fazla aşıyla ilgili sözleşme yapıldığı bilgisi bulunuyor. Dünya çapında ise ülkelerin sadece üçte birinin aşılama faaliyetlerine başladığı söyleniyor.

Bloomberg’e göre mevcut aşılanma hızıyla salgından kurtulmak için 7 yıla ihtiyaç var Tam Boyutta Gör

Bloomberg söz konusu tabloyu oluştururken ise bağışıklık faktörünü hesaba katmamış. Kuruluş, bu durumu Kovid-19’un sert vurduğu bölgelerde ortaya çıkan bağışıklığın aşılanma sürecini de yavaşlatabilme ihtimaline bağlamış. Ancak bağışıklığın virüse karşı ne kadar süreyle koruma sağladığıyla ilgili net veriler olmadığı için bu durum hesaba dahil edilmemiş.

67 ülkeden alınan verilerle oluşturulan tabloda yer almayan ülkelerin ya aşılanma sürecinin ilk safhalarında olduğu ya da aşılanma rakamlarını net olarak paylaşmadığı belirtiliyor.

Tabi sözkonusu tablodaki süre farklı senaryolarla birlikte daha da uzayabilir. Örneğin, AB ile Asta Zeneca arasındaki tedarik sorunu ve diğerleri tahmini süreci daha da öteleyebilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10502 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
covid-19 aşı, kovid-19 aşı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim