Anlık Bildirim

Çinlilerin Dragon işlemcisi (Loongson 2F) netbooklarda

Kablosuz iletişim teknolojilerindeki gelişme ve kullanıcıların alan bağımsız özgürce hareket arzusu dizüstü bilgisayarların satışlarında patlama yapmış ve son yıllarda taşınabilir bilgisayar pazarı büyüme hızı açısından masaüstü bilgisayarları geride bırakmayı başarmıştı. Gelişen teknolojik alt yapıları ile dizüstü bilgisayarların masaüstü bilgisayarların yerini alacağı tartışıladursun, sadece internete girmek, elektronik postalarını kontrol etmek ve online işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kullanıcıların ilgi göstermeye başladığı netbookların, özellikle benzer boyuttaki standart dizüstü bilgisayarlara göre maliyet avantajına da sahip olmaları sayesinde 2008'e damga vurduklarını söylemek yanlış olmaz.

Asus'un geçtiğimiz sene bu zamanlarda duyurduğu Eee PC ailesi ile hız kazanan global netbook serüveni, bugün gelinen noktada ciddi bir pazar haline gelmiş durumda. Asus'u takiben sektör devi pek çok lider bilgisayar üreticisinin de netbook pazarına giriş yaptığına tanık olduk. Satışları tavan yapan ve firmaların sene satış rakamlarını pozitif anlamda yeniden revize etmelerine dahi neden olan satış performanslarıyla netbooklar yani ultra-taşınabilir formdaki maliyet odaklı dizüstü bilgisayarların önümüzdeki seneye de damga vurması kuvvetle muhtemel. Zira sistem üreticilerinden gelen bilgilere göre, başta dokunmatik ekranlı modeller olmak üzere farklı özellikteki yeni netbook modelleri de yolda.

Netbook bilgisayarların ulaştığı yüksek satış rakamları, donanım üreticileri için de oldukça önemli. Şu an satılmakta olan netbook modellerinin çok büyük bir kısmında Intel'in Atom platformu kullanılıyor. VIA'nın da C7 ve Nano çözümleriyle varlığını hissettirmeye çalıştığı pazara yönelik olarak AMD'nin de çalışma içerisinde olduğu gibi son dönemde sık sık iddia edilmiş olsa da firma cephesinden henüz bu yönde atılmış somut herhangi bir adım bulunmuyor. Kısacası Intel'in netbook pazarını en azından şimdilik domine ettiğini söyleyebilmek mümkün. Fakat bu yönde ciddi alternatif çalışmalar yapılmıyor da değil. Çinli üreticilerin gündeminde yine Çin de geliştirilen işlemcilerin güç verdiği netbooklar var.

Dışa bağımlılığı azaltmak ve kendi kaynaklarını değerlendirmek isteyen Çin'de x86 tabanlı olmasalar da farklı özelliklere sahip alternatif işlemci çözümleri üzerinde çalışıldığını daha önceki haberlerimizde dile getirmiştik. Avrupa okulları için geliştirilen yeni bir netbook modeli, Çin'in kendi işlemcilerini yaygınlaştırabilmesi adına yeni bir fırsat yaratabileceği düşünülüyor. Lisans sorunu nedeniyle x86 tabanlı işlemci üretemeyen fakat pazarda var olmak isteyen üreticiler için netbooklar yeni bir çıkış yolu olabilir. Zira önemli bir kısmında Linux işletim sistemi kullanılan sistemlerde x86 tabanlı olmayan işlemcilerin değerlendirilmesi de standart dizüstü veya masaüstü bilgisayarlara nazaran çok daha kolay.

Çinlilerin Dragon işlemcisi (Loongson 2F) netbooklarda

Emtec firması tarafından hazırlanan Gdium isimli netbook modeli de alternatif işlemci çözümü kullanan, türünün ilk örneklerinden biri durumunda. Hacimli üretimi ST Microelektronics tarafından gerçekleştirilen ve Çin hükümeti tarafından desteklenen Bilgisayar Teknolojileir Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen 900MHz'lik Loongson-2F işlemcisinin kullanıldığı 10" ekranlı sistem bu açıdan yankı uyandırmayı başardı. Akademik ismi Godson olan ve Ejderha İşlemcisi olarak ta tanımlanan işlemcinin düşük güç tüketimiyle netbooklarda özellikle Çin'de kullanılacak netbook modellerinde üreticilerin bakış açısına göre daha sık kullanılması beklenebilir. Peki bu işlemcinin temel özellikleri nedir?

2002 yılında Çin Bilgisayar Teknolojileri Enstitüsü, Çin Bilim Akademisi, Jiangsu Zhongyi grup tarafından kurulan BLX IC firması, Loongson işlemcilerinin tasarım çalışmalarına başladı. Kuruluş amacı hem genel amaçlı hem de gömülü sistemlerde kullanılabilecek, 32-bit/64-bit işlemciler ve bu işlemciler için yazılım geliştirme kitleri ile platformlar hazırlamak olan firma MIPS tabanlı yeni bir mimari üzerine yoğunlaşan firmanın 2002 yılında duyurduğu ilk işlemcisi 180nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve 200MHz'de görev yapan tek çekirdekli Godson-1 olmuştu. Bugün gelinen noktadaysa dört çekirdekli, x86 emülasyonunu yapabilen kodlarla donatılan 20 watt'lık işlemcilerin çalışmaları devam ediyor.

Çinlilerin Dragon işlemcisi (Loongson 2F) netbooklarda

Haberimize konuk olan Gdium isimli netbook modelindeyse saat hızı 900MHz olarak belirlenen Loongson 2F işlemcisi kullanılıyor. 90nm üretim teknolojisiyle geliştirilen tek çekirdekli işlemci 51 milyon transistörden (ilk Pentium 4 modellerinde 42 milyon transistör vardı) oluşuyor. Zar boyutunun 43 mm^2 olduğu belirtilen işlemci, 512Kb seviye 2 belleğe sahip. Ayrıca entegre DDR2 bellek kontrolcüsüne sahip olan Longsoon 2F, video hızlandırma yeteneğine de sahip. 2E modeline göre performansı %30 geliştirilen işlemcinin güç tüketimiyse %50 azaltıldı. Logsoon 2F işlemcili Gdium isimli yeni netbook modelinin diğer özelliklerine de bakmakta da fayda var.

Loongson 2F 900Mhz işlemcisinden güç alan bilgisayar, 250 x 182 x 32mm boyutlarında ve 1.1Kg ağırlığında. 512MB DDR2 bellek ile gelen bilgisayarda, tercihe göre 8GB veya 16GB'lık flash tabanlı depolama çözümü kullanılıyor. 1024 x 600 çözünürlüğünü destekleyen 10" ekranla donatılan yeni netbook modelinin grafik yükünü ise 16MB bellekli Silicon Motion SM502 karşılamakta. Kablosuz internet için 802.11 b/g desteği sunan Emtec Gdium, 10/100Mbps Ethernet (RJ45) bağlantısı da sunuyor. 1x SDHC ve 3x USB portuyla donatılan sistemde entegre ses özelliği de bulunurken işletim sistemi olaraksa Mandriva G-Linux kullanılıyor.

Pil süresinin 4 saat olduğu belirtilen bilgisayarın 8GB'lık versiyonu 450$, 16GB'lık olan üst modeli ise 480$'lık etiket fiyatına sahip olduğu beliritiliyor. Ayrıca 8.9" ekranlı ve sabit diskli alternatif versiyonlar ve Bluetooth ile DVBT gibi özelliklere ek olarak markalı kulaklık, taşıma çantası ve fare gibi komponentlerin planlandığı da belirtiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim