Anlık Bildirim

Cooler Master iTower 930; oyunculara yönelik kasa tasarımıyla, sunucu fonksiyonları bir arada

Ürettiği kaliteli kasalar ve soğutma ürünleriyle tanınan Cooler Master, önümüzdeki ay piyasaya süreceği iTower 930 isimli yeni PC kasasıyla oyunculara yönelik PC kasalarının estetiğiyle, girişi seviyesi bir sunucu kasasının fonksiyonelliğini bir araya getiriyor. Tasarımıyla Cooler Master Wave Master kasaları andıran iTower 930, tüm kapağı açmaya gerek kalmadan ana kapak üzerine monte edilmiş 2. kapak ardında harici olarak ulaşılabilen sabit disk slotları ve iç tasarımıyla farkını ortaya koyuyor.

iTower 930'un ön yüzünde ilk dikkat çeken sabit disk yuvaları oluyor. Kasayı açmadan sisteme SATA disk ilave etmenizi sağlayan bu slotlara ana kapağın üzerine monte edilmiş olan 2. bir kapağı açarak ulaşabiliyorsunuz. 4 USB 2.0, 1 adet Firewire, kulaklık / mikrofon soketleri, sabit disk / güç durum ledleri, güç tuşu ve reset tuşundan oluşan kontrol paneli ise kasanın kapağı kapalıykende ulaşılabilecek şekilde ön yüzde sağ kısma konumlandırılmış.

Alüminyum olan ön kapağı hariç tamamı 0.8mm kalınlığında çelikten imal edilmiş olan kasa 16 kilo ağırlığa sahip. 470mm x 215.5mm x 430 mm boyutlarıyla mid tower sınıfında bir kasa olan iTower 930, ön yüzde 6 adet 5.25" sürücü, 4 adet 3.5" sabit disk slotuna sahip. Kasa ile beraber gelen flopy disk dönüştürücüsü ile 5.25" slotlardan birini flopy diske uygun hale getirmek mümkün.

Cooler Master iTower 930; oyunculara yönelik kasa tasarımıyla, sunucu fonksiyonları bir arada

iTower 930'u özel kılan iki önemli ayrıntı var. 1. si kasanın dışından sabit disklere erişilebiliyor olması, 2. si ise kasanın iç kısmında oluşturulmuş hava tüneli. Kasanın ön panelinden disklere ulaşılabilmesi için özel bir düzenek mevcut. Sabit disklerle anakart arasındaki bağlantı kasa içerisinde kalan basit bir devreyle sağlanıyor. Çift 12v moleks kablodan güç alan düzenek 4 sata diske ve 4 adet fana enerji sağlayabilmekte. PCB ye dikkatli bakılırsa sağ kısımda dikdörtgen şeklinde delikler olduğu görülecektir. Bunun nedeni PCB nin üzerinde 92mm'lik (1500rpm 19dBA) bir fan yardımıyla diskler üzerinden geçecek şekilde dışarıdan hava çekiliyor olması. Böylece sisteme taze hava alınmasının yanında disklerin de soğutulması sağlanmış oluyor.

Cooler Master iTower 930; oyunculara yönelik kasa tasarımıyla, sunucu fonksiyonları bir arada

Disklerin sisteme takılmadan evvel kasanın beraberinde verilen disk kızaklarına takılması gerekmekte. Oldukça basit bir yapısı olan ve çelikten imal edilmiş olan kızaklar, yuvalarına oturtulduktan sonra plastik bir kilit sistemiyle kitleniyorlar. Her kızağın kendi kilit sistemi mevcut. Böylece sistemdeki disklerden birini değiştirirken diğerlerinin kilidini açmak zorunda kalmıyorsunuz.

Cooler Master iTower 930; oyunculara yönelik kasa tasarımıyla, sunucu fonksiyonları bir arada

Sunucu olarak görev yapan sistemeler sürekli açık kaldıklarından bileşenlerin iyi şekilde soğutulması gerekir. Bu sistem bileşenlerinin sağlığı ve uzun ömürlü olmaları açısından oldukça önemlidir. Cooler Master iTower 930'da sistem soğutması için ön kısımdan taze havanın 92mm bir fan yardımıyla alındığı ve sabit disk, ramler sonrasında da işlemci üzerinden geçirilerek arka tarafta yer alan 120mm lik egsoz fanıyla dışarı atıldığı bir hava tüneli oluşturmuş. İşemci fanının da taze havayı rahat bir şekilde alabilmesi konumu sağa sola ve yukarı aşağı olmak üzere 4 yönlü değiştirilebilen bir kanal sistemi mevcut. Bu işlemci üzerinde yer alan kanal, işlemci ile birlikte gelen standart soğutucularla sorun çıkartmazken Scythe Ninja ve benzeri büyük soğutucuların kasa içerisinde kullanımını engelliyor.

Cooler Master iTower 930; oyunculara yönelik kasa tasarımıyla, sunucu fonksiyonları bir arada

iTower 930'un güç kaynağı yuvası da sunucu sistemlerin olası yükek güç ihtiyaçlarına hazırlıklı olarak uzun güç kaynaklarının takılmasına olanak veren bir tasarıma sahip. PCI kart yuvaları içinse vidasız plastik mantallardan oluşan bir sistem tercih edilmiş. iTower 930'un tasarımında en can sıkıcı kısım; sabit disk yuvaları ardına 92mm'lik fan da takıldığında uzun ekran kartları ve geniş anakartlar için oldukça elverişsiz dar bir kullanım alanının kalıyor olması. Evet iTower 930 ile giriş seviyesi sunucu sistemleri hedeflenmiş olabilir fakat giriş seviyesi sunucu anakartlarının küçük olması gerekmiyor. Ayrıca iTower 930'u grafik ağırlıklı uygulamalara yönelik bir sunucunun kasası olarakta kullanmanız imkansız zira büyük ekran kartlarını takamıyorsunuz.

Cooler Master iTower 930; oyunculara yönelik kasa tasarımıyla, sunucu fonksiyonları bir arada

Yaklaşık 160$ olan satış fiyatıyla giriş seviyesi sunucular için oldukça ideal olan iTower 930, gelecek ay raflardaki yerini alacak. Kasanın büyük ekran kartı ve anakartlarla sorun çıkartıyor olması gibi bir kaç eksiği bulunuyor olsa da bence sahip olduğu sabit disk sistemiyle bunları görmezden gelmenizi sağlayabilir. Zira giriş seviyesi iş sunucu dışında evlerimizde gittikçe çoğalan PC'ler için ortak bilgi paylaşımı sağlayacak güzel bir NAS çözümü için de ideal bir kasa. Fiyatları ucuzlayan anakartlar, işlemciler ve sabit diskler düşünüldüğünde sürekli açık kalıp NAS görevi görecek 1.2TB depolama alanına sahip, sempron 64bit işlemcili bir sistem bu kasa ile 700$ civarına mal edilebilir. Ayrıca 1.2TB depolama alanı sunan basit NAS lar dışında bu sistemle PC'nizde ne yapıyorsanız yapmaya devam edebilirsiniz. (Torrent downloadları, WEB Sunucu vb)

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim