Anlık Bildirim

Covid-19, enfeksiyondan 1 yıl sonrasına kadar kalp rahatsızlığı riskini artırıyor

Yapılan yeni bir araştırma, Covid-19 atlatan kişilerin bir yıllık süre içerisinde kardiyovasküler komplikasyon riskinde diğer kişilere göre önemli ölçüde bir artış olduğu bulundu.

Covid-19, önemli ölçüde kalp rahatsızlığı riskini artırıyor Tam Boyutta Gör

Sağlık kayıtlarını inceleyen bilim insanları, Covid-19 atlatan kişilerin önemli ölçüde daha yüksek kardiyovasküler komplikasyon riski altında olduğu sonucuna vardı. Yapılan araştırmada, hastaların iyileştikten sonraki bir ay ile bir yıl arasındaki süreçte kardiyovasküler komplikasyonlar geliştirme riskinde %55 artış olduğu ortaya çıkarıldı.

Kalp hastalıklarında önemli artış saptandı

Washington Üniversitesi bilim insanları tarafından gerçekleştirilen ve sonuçlarının Nature Medicine'de yayımlandığı araştırmada, Covid-19 atlatanların kalp krizi, kalp kası iltihabı, ani ölüm, felç, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi kardiyovasküler komplikasyonlar geliştirme riskinde önemli bir artış görüldü.

Araştırma kapsamında, 1 Mart 2020 ile 15 Ocak 2021 arasında Covid-19 testi pozitif çıkan ve iyileşen yaklaşık 150 bin kişinin sağlık bilgileri incelendi. Karşılaştırma için iki farklı veri kümesi daha oluşturuldu. Bu gruplardan ilki aynı zaman diliminde Covid-19'lu olmayan 5.6 milyondan fazla hastadan oluşuyor. Diğer karşılaştırma grubu ise Mart 2018'den Ocak 2019'a kadar hasta olan 5.8 milyondan fazla insanı kapsıyor.

Bir yıllık kalp sağlığı incelemelerinde kalp yetmezliği ve ölümün Covid-19 atlatanlarda enfekte olmayanlara göre %4 daha fazla meydana geldiği belirlendi. Bu oran koroner arter hastalığına yakalanma olasılığında %72, kalp krizi geçirme olasılığında %63 ve felç geçirme olasılığında %52 olarak kaydedildi.

Araştırmacılar tüm hastalıkların genel toplamını yapıp oranladıklarında enfekte olanların kalp krizi, felç ve ölümü içeren büyük bir kardiyovasküler olaya maruz kalma olasılığının Covid-19 olmayanlara göre %55 daha fazla gerçekleştiği sonucu ortaya çıktı.

Washington Üniversitesi'nde tıp doçenti olan kıdemli yazar Ziyad Al-Aly: "Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve sağlık sistemleri, Covid-19 pandemisinin kardiyovasküler hastalıklardaki artışla başa çıkmaya hazır olmalıdır. Bu koşulların kronik doğası nedeniyle, muhtemelen hastalar ve sağlık sistemleri için uzun süreli sonuçları ve ayrıca ekonomik üretkenlik ve yaşam beklentisi üzerinde geniş etkileri olacaktır." dedi.

***Araştırma yapılan tarihler arasında aşılanma yaygın olarak gerçekleştirilmediği için sağlık bilgileri incelenen kişilerin çok azı pozitif olmadan aşılanmış olduğu bildiriliyor. Çalışma ayrıca Delta ve Omicron varyantlarını da kapsamıyor.

Kaynakça https://newatlas.com/health-wellbeing/heart-cardiovascular-long-covid-disease/ https://medicine.wustl.edu/news/covid-19-infections-increase-risk-of-heart-conditions-up-to-a-year-later/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim