Anlık Bildirim

Dünyanın suda çözünen ilk akıllı saati üretildi: Peki ama neden?

Tianjin Üniversitesi'nden araştırmacılar, suya daldırıldığında çözünen tam işlevli bir prototip akıllı saat geliştirdiler. Cihaz suyun içinde, 40 saatte çözünebiliyor.

Dünyanın suda çözünen ilk akıllı saati üretildi: Peki ama neden? Tam Boyutta Gör

Çin'deki Tianjin Üniversitesi bilim insanları, dünyanın suda çözünen ilk akıllı saatini geliştirdiler. 40 saat boyunca sıvıya daldırıldığında, cihazdan yalnızca küçük metal parçalar kalıyor. Ama asıl soru şu: Neden böyle bir gelişmeye ihtiyaç duyuldu?

Çevre kirliliğine karşı mücadele

Cevap basit: Geliştiricilere göre, suda ayrışan bir akıllı saat, geri dönüştürülmüş ekipman kalıntılarından kaynaklanan çevre kirliliğine karşı mücadelede önemli bir adım olabilir. Günümüzün teknolojik ilerleme düzeyi ile bu sorun giderek daha akut hale gelmeye başladı. İstatistiklere göre, tüm gezegende elektronik atıkların sadece yaklaşık %17'si geri dönüştürülmekte.

Pratik olarak kalıntı bırakmadan çürüyen bu tür cihazların üretiminde doğaya verilen zarar en aza indirilmiş olacak. Bilim adamları saatin yanı sıra kolayca 3D basılabilen yoğun bir vinil kasa da geliştirdiler. İçine bir saat yerleştirildikten sonra kasanın kendisi alkolle dolduruluyor ve birkaç on saat sonra, içinde yalnızca ikincil üretime kolayca sokulabilen mikro devre kalıntıları kalıyor.

Dünyanın suda çözünen ilk akıllı saati üretildi: Peki ama neden?

Elektronik atık küresel bir sorun

E-atık meşru bir sorun haline geldi. 2019'da dünya 53,6 milyon metrik ton e-atık üretti ve bunun yalnızca %17,4'ü geri dönüştürüldü. Birkaç yıl önce, küresel e-atık miktarı 4.500 Eyfel Kulesi inşa etmek için yeterliydi. Sorun, planlı eskitme sayesinde daha da kötüleşiyor. Şirketler her yıl elektronik cihazlara hızla yeni özellikler ekledikçe veya eskilerini güncellemeyi bıraktıkça, tüketiciler cihazlarını çöpe atmaya teşvik ediliyor.

Elbette, teknoloji devleri son yıllarda sürdürülebilirlik çabaları konusunda büyük planlamalar yaptıklarını duyurdular ve 2020 , pandemisi nedeniyle e-atıkta bir azalma görüldü. Ancak bu yeterli değil. Çözünebilir elektronikler kısa vadede raflarda olmayacak, ancak belki bir gün geri dönüşümü biraz daha kolaylaştırabilecekler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16123 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
akıllı saat, çevre kirliliği ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim