Anlık Bildirim

FSP-300 güç kaynağı Enermax EG465P-VE'ye kafa tutuyor

Güç kaynağı bugüne kadar sürekli göz ardı edilse de bir bilgisayarın en önemli parçalarından biri. Öyle ki kaliteli ve yeter gücü sağlayan bir güç kaynağı ile daha önce yazılımlardan sandığınız çökmeleri önleyebilir, OC yaparken daha iyi sonuçlar alabilir hatta ripping yaparken daha az hata (jitter) ile karşılaşabilirsiniz.

Öte yandan iyi bir güç kaynağı her zaman olduğu gibi yüksek maliyet demek. Bir de Türkiye'de bunları temin etmek gibi başka bir problem daha var.

FSB 1989 yılında kurulmuş ve 1993 yılında kaliteli ve uygun fiyatlı güç kaynağı üretmek için bir yan şirket olarak SPI açmış.

Her ne kadar üretimi yan şirket SPI yapsa da güç kaynaklarında marka olarak FSP kullanılıyor. FSP ürünleri genel olarak uygun fiyat yüksek performans sunuyor. Türkiye'de bir süredir satılmaya başlayan bu güç kaynaklarını aynı zamanda Aopen'lerde ve Elan Vital'lerde kullanılıyor. Özellikle ülkemizde yeni yeni satılmaya başlanan pek çok incelemede başarılı  olmuş Aopen H600 serisi kasalar Hexus tarafından yapılan incelemesini buraya aldığım 300W'lık FSP300'ü kullanıyor.

FSP300 bir çok alt modelden oluşuyor. Genel olarak aynı altyapıya sahipler ve fazla bir farklılık göstermiyorlar. Hexus'un incelemesinde ise FSP300-60ATV (PF) kullanılmış. Güç kaynağı şu özelliklere sahip:

• 300W maks. çıkış
• ATX12 uyumlu (P4 destekli)
• 15A,  +12V rail
• 30A, +5V rail
• 28A,  +3.3V rail
• 2A,  +5V standby rail

Güç kaynağını test için P4 3.06, SCSI dahil 3 HD, DVD'li,  Radeon 9700 Pro'lu bir sistem kullanılmış. Karşılaştırmak için ise yüksek kalite ve fiyata sahip 431W'lık Enermax EG465P-VE kullanılmış.
 

İlk olarak P4 3.06 OC yapılarak iki güç kaynağıyla da stabil olarak ne kadar yukarı çıkılabildiği araştırılımış. Sonuçta FSP, Enermax ile aynı noktaya sorunsuz ulaşabilmiş. Sonuçlarda dikkat çeken bir çevre biriminin (SCSI HD) genel skoru nasıl etkilediği. FSP'nin 300W'lık olmasına rağmen Enermax ile aynı skoru vermesi hanesine bir artı olarak yazılıyor.

FSP-300 güç kaynağı Enermax EG465P-VE'ye kafa tutuyor

Daha sonra ise sistemler 6 saat boyunca çalıştırılıp voltajdaki sapmalar incelenmiş. Her iki ürün içinde voltajlardaki önemli düşüşler sistem açılışından 20 saniye sonra DVD'ye erişilirken gerçekleşmiş. Burada Enermax'ın FSP'den daha iyi skorlar elde ettiği görülüyor. Ama fark dikkate değer değil.

FSP-300 güç kaynağı Enermax EG465P-VE'ye kafa tutuyor

Son olarak da V-Core yani çekirdeğe gelen voltajdaki 6 saatlik değişimler/sapmalar gözlemlenmiş.

FSP-300 güç kaynağı Enermax EG465P-VE'ye kafa tutuyor

Sonuçlara bakıldığında her iki güç kaynağının da yük altında geçen 6 saat içinde oldukça iyi değerlere (mümkün olduğunca ortalama değere yakın) sahip olduklarını görüyoruz. Burada FSP'nin ortalamadan daha az saptığını ve Enermax'dan çok az daha iyi sonuç verdiğini görüyoruz.

Güç kaynaklarına ödenen miktar artınca beklentiler de arttı. Artık daha sessiz güç kaynakları tercih ediliyor. FSP'de bunun için kullanılan fan oldukça sessiz  ve yüksek devir çevirmiyor. Enermax'da bulunan ve sıcaklığa bağlı devir ayarlama ise FSP'de bulunmuyor. Buna rağmen yapılan testte FSP'nin normal yük altında Enermax'ın "sessiz" modu ile aynı seviyede gürültü ürettiği söylenmiş.

Sonuçta kendi fiyatının iki katından fazla ve yaklaşık 130W daha fazla güç sunan bir ürünle aynı sonuçları (yaklaşık aynı stabiliteyi sağlayan) veren FSP300 oldukça iyi bir seçim. Ülkemizde de yaklaşık 45$ civarında bir fiyata bulunabiliyor veya Aopen/Elan Vital marka bir kasa ile beraber gelebiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim