Anlık Bildirim

Intel mikro-BTX üzerinde duruyor

Yeni kasa ve anakart şekli kesinlikle daha verimli soğutmaya elverişli olsada tüm sektörü böyle bir geçişe zorlamanın çok zor olduğunu bilen Intel yönünü daha problemlerin bariz yaşandığı Micro ATX'i, Micro BTX yapmaya çevirdi. Bunun yanında pBTX yada PikoBTX (piqoBTX olarak da geçiyor) adı ile çok daha ufak bir sistem platformuda duyruluyor. Bu en ufak platform daha çok Via'nın üzerinde durduğu ve başarı yakaladığı miniATX formatı ile aşağı yukarı aynı boyutta ve soğutma olarak tahminen daha avantajlı. Bu en ufak formatlar özellikle SFF'lerde sıkça kullanılacak ve BTX'in esas itiş faktörleri olacakları kesin.

BTX'in esas amacı maksimum verimlilik için en sıcak ile en soğuk karşılaştırmak ve direkt hava akış yolu ile oluşan sıcak havayı kasanın dışına atabilmek. Bu konuda da oldukça başarılılar. Soğutucunun bir heatpipe (ısı pompası olması oldukça ilginç). Bu sayede kasa dışından çekilen hava yönlendiricide ve soğutucunun içinden geçerken ikiye yarılıyor. Böylece bir anda iki hava akış yatağı edilmiş olunuyor. Bu yollardan birisi kuzey köprüsünden geçerken diğeri tam grafik kartının üzerinden geçiyor.

Kuzey köprüsünden geçenenin bir kısmı ramlerin üzeirnden geçip disklerin orda da hava akışı sağlıyor ve güç kaynağından atılıyor. Güney köprüsü ise ortada yer alıp hava akışını pek bozmadan soğumaya çalışmakta zaten çok sıcak olmayacağından yeterli hava akışına mazur kalmakta. En sonunda ise hava arkadan gelen havanın ve oluşturulan koridorun etkisi ile kasa içine yayılmayıp arkadaki havalandırma deliklerinden hemen dışarı atılmakta.

Sonuçta microATX kasanı yarısı kadar fanla daha düşük sıcaklık elde edilmiş olunuyor. Üstelik bu çalışan fanlar 1400-1700 devir/dakika gibi inanılmaz yavaş hızda çalışırken. Normal micro ATX ise 3000 devirden aşağı dönmeyen 4 fanla oldukça gürültü bir şekilde daha sıcak çalışıyor. İşin ilginç tarafı ufak sistemlerde çok avantajlı olan teknolojinin büyük sistemlerde tam olarak nasıl işleyeceği. Bu demo sisteminde PEG (Pci Express Grafik) kartı yükseltici ile alçak kasaya yan oturacak şekilde takılmış.

Intel mikro-BTX üzerinde duruyor

Sonuçta düşük ses ve daha az fan ile çalışan BTX bir yerden sonra kesinlikle hayatımıza girecek ama bunu zorlayanlar sistem üretici firmalar olacak. Mesela daha sessiz olduğunu iddia eden Gateway, HP, Dell gibi üreticiler bunu esas yerleştirecek kesim olacak. Ancak bundan da kısa vadede

Shuttle gibi büyük SFF (Single Form Factor-Küp PC) üreticileri BTX üzerine kurulu bir çok ürün çıkartabilir. Bu arada Intel'in entegre grafik kartlı i915G çipseti üzerine kurulu ilk microBTX anakartı D915GMH'ı şimdiden satılmaya başlandı bile.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim