Anlık Bildirim

Intel'den Quad Core işlemci, Samsung GDDR4 bellekler ve Seagate'den 1'' lik 12GB sabit disk

Bu sene PC kullanıcıları için bir çok gelişme kapıda bekliyor. Intel'in Core Duo işlemcileri, AMD'nin soket M2 ye geçecek olması, ATI ve Nvidia'nın yeni üst düzey ekran kartları kullanıcıların gündemini oldukça meşkul edecek konulardan sadece bir kaçı. Sizler için geçtiğimiz günlerde donanım dünyasında yer alan ilgi çekici gelişmelerden bazılarını bu haberimizde bir araya getirdik.

Intel'den 4 çekirdek bir arada Quad Core işlemci tanıtımı

Intel, geçtiğimiz günlerde Quad Core işlemcilerinin çalışır olarak gösterildiği bir tanıtım gerçekleştirdi. 2007'den önce piyasada yer alması beklenen Intel'in Quad Core işlemcileri 65nm üretim süreci ile üretilen server tabanlı Xeon ailesine dahil olacaklar. Intel, Clovertown ve Tigerton kod ismini taşıyan 2 çeşit Quad Core işlemci ile server piyasasında yerini alacak. 4MB cache belleğe sahip olacak Clovertown, 2 soketli alt düzey serverlar için 8 işlemcili sistemlerin kurulabilmesini mümkün kılarken, Tigerton 4 ve daha fazla işlemci soketi taşıyan serverlara yönelik üretilecek.

AMD'nin de 2007 yılında piyasaya çıkması beklenen Quad Core işlemcilerinin tanıtımlarını geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği biliniyor. Fakat Intel'in bu tanıtımı herkeze açık ilk Quad Core işlemci tanıtımı olma özelliğini taşımakta. Intel'in yeni işlemcilerinde bütün çekirdekler tek silikon üzerinde yer alıyorlar. AMD'nin de kullandığı bu teknik işlemcilerin birbirleri ile olan iletişiminde gecikmeyi ortadan kaldırırken güç tüketiminide düşürmekte. Yeni işlemcilerde 2 çekirdek için gerekli güç tüketiminin 45W'ın aşağısında olması beklenmekte.

Samsung 512MB GDDR4 belleklerin prototiplerini tanıttı

Yeni nesil ekran kartları bir bir piyasada yerlerini alıyorlar. ATI'nin x1900 ve x1900 serisi grafik kartları üst düzey grafik kartlarının hangi seviyelere geldiklerinin en güzel şekilde ortaya koyuyor. Grafik kartlarında kullanılan GPU'lar artık o kadar hızlı hale geldiler ki GDDR3 belleklerin band genişlikleri bu işlemciler için birer engel oluşturmakta. ATI'nin şimdiden x1800 ve x1900 GPU'larında desteklediği GDDR4 bellekler sağladıkları yüksek band genişlikleri ile grafik kartlarının ileri taşınmasında önemli birer bileşen olacaklar.

Samsung'un 4 ay önce gösterdiği prototiplerden 30 kat daha hızlı olan yeni 512MB GDDR4 bellekler, 80nm üretim teknolojisiyle üretiliyorlar ve 3.2GHz hızında çalışıyorlar. 12GB/sn bilgi işlem kabiliyeti olan belleklerin, çalışma hızları ve sundukları bant genişliği günümüz belleklerinin neredeyse tam 2 katına eşit. Yeni belleklerin 0.6ns erişim süresi bulunmakta. Samsung geçtiğimiz ay 2.5GHz hızında çalışan 256MB belleklerin tanıtımlarını yapmıştı. Hynix'de GDDR4 bellek geliştiricileri arasında yer almakta ve ilk 512MB lık 2.9GHz hızında ki GDDR4 bellekleri geçtiğimiz sene tanıtmıştı.

Seagate'den 1" boyutlarında 12GB kapasiteye sahip disk

Cep telefonları gün geçtikçe küçülmekteler. Fakat kullanıcılar bu cihazların sadece küçülmelerini değil aynı zamanda şimdikinden çok daha fazlasını sunabilmelerini istemekte. Müzik, video, resim ve oyun gibi çoklu ortam uygulamalarına destek veren telefonlarda en büyük sorunlardan birini depolama alanı oluşturmakta. Bu gün flaş kartların sundukları 1GB depolama alanı kullanıcıların müzik ve video isteklerine tam yetememekteler.

Seagate'in 1" disk katagorisinde ki ilk perpendicular (dikey yazma) teknolojisini kullanan diski ST1.3 sadece 40x30mm boyutlarında olmasına rağmen 12GB gibi oldukça büyük bir depolama alanı sunuyor.

Cep telefonları ve taşınabilir çoklu ortam aygıtları için geliştirilen ürün firmanın firmanın üretmiş olduğu en küçük disk olma özleliğinde. Seagate, yeni diskinde taşınabilir cihazların sürekli maruz kaldıkları sallantı ve düşme gibi etkenlere karşı güvenlik önlemleri almış. Disk sahip olduğu RunOn teknolojisi sayesinde yüksek sarsıntılarda, sarsıntı bitene kadar okuma kafasını disk üzerinden çekerek, kafanın kayıt yüzeyine değmesi sonucu oluşabilecek hasarların önüne geçiyor.

Diskin sahip olduğu bir diğer koruma teknolojisi G-Force Protection ise diski düşmelere karşı korumakta. Disk hızlı düşüşlerde kafayı disk üzerinden çekip motoru 3 ila 10 saniye arası durdurarak oluşabilecek aksaklıklara karşı önlem almakta. 2006'nın 3. çeyreğinde piyasaya sürülecek olan ürün bu sene olmasada gelecek sene içerisinde çıkacak ince ve çoklu ortam özellikleri zengin telefonların nasıl donanımlara sahip olacağı hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Ayrıca geçtiğimiz sene popülerlik kazanan sabit diskli el kameraları gibi ürünlerde bu tip disklerle çok daha küçük ve az enerji harcar hale getirilebilirler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim