Anlık Bildirim

iOS 15'in dikkat çeken 10 özelliği: Yeni özellikler nasıl kullanılır?

iOS 15 güncellemesi ile gelen yenilikler neler? iOS 15'in ile gelen yeni özellikler nasıl kullanılır? Bu soruların yanıtlarını 10 başlıkta listeledik.

iOS 15 özellikleri Tam Boyutta Gör

iPhone modelleri için iOS 15 yazılım güncellemesi yayınlandı. iPhone 6S ve sonrasında çıkan tüm iPhone modelleri iOS 15 güncellemesini aldı. Apple, 6 yıllık iPhone modellerine yazılım güncellemesi vermesiyle takdir kazandı. Bu içeriğimizde iOS 15’in öne çıkan özelliklerini ve bu özellikleri nasıl kullanacağınızı listeliyoruz.

1- Odak modu

iOS 15 ile gelen Odak özelliği sayesinde çeşitli bildirimler gizlenir ve dikkatinizin dağılmasını önler. Gereksiz bildirimlerin gizlenmesi sayesinde çalışırken veya bir şeyle meşgulken vaktinizi daha verimli kullanabilirsiniz. Odak modunda hangi bildirimlerin gizleneceğini belirleyebilirsiniz. Ayrıca Odak kullanılırken, Mesajlar'daki ve Slack gibi diğer varsayılan uygulamalardaki kişilere meşgul olduğunuzla ilgli bir durum gösterilir.

iOS 15 Odak Modu özelliği Tam Boyutta Gör

Odak modununda çeşitli profiller oluşturarak özelleştirmeler yapabilirsiniz. İş Odağı yalnızca iş arkadaşlarından ve iş için kullanılan uygulamalardan gelen bildirimlere izin vermek için çalışma saatleri içinde ayarlanabilir, Kişisel Odak, arkadaşlar ve aile ile zaman geçirirken ayarlanabilir.

Odak Modu nasıl kullanılır?

Kontrol Merkezi > Odak > sağlanan bir Odak veya özel bir Odak arasından seçim yapın.

Kendi özel Odağınızı oluşturmak için: Ayarlar > Odak > sağ üst köşedeki + simgesine dokunun > başlamak için bir Odak seçin.

2- Canlı Metin ve Görsel Arama

iOS 15’in en beğenilen özelliklerinden birisi de Canlı Metin özelliği oldu. iPhone’un dahili yapay zekası, fotoğraflardaki metni tanıyor ve kullanıcının bu metni seçme, kopyalama, webde arama gibi işlemleri yapabilmesini sağlıyor. Örneğin derste tahtanın fotoğrafını çekerek tüm metni Word'e yapıştırabilirsiniz. Canlı Metin özelliği için kamerayı metne tutmanız ve sağ alt köşedeki Canlı Metin butonuna basmanız yeterli. Fotoğraflar'da bulunan resimlerdeki metini seçmek için metnin üzerine basılı tutmanız yeterli.

iOS 15 Canlı Metin özelliği

Görsel Arama özelliğine herhangi bir metin yazarak o metnin yer aldığı fotoğrafları getirebilirsiniz. Örneğin kıyafetinizin üzerinizdeki yazıyı arama kısmına yazarak sadece o kıyafetle çekilmiş fotoğrafları listeleyebilmek mümkün.

Canlı Metin özelliği nasıl aktif edilir?

Bu özellik Türkiye’deki kullanıcılarda kapalı olarak geliyor. Aktif etmek için Ayarlar > Genel > Dil ve Bölge > Canlı Metin seçeneğini aktif edebilirsiniz.

3- FaceTime’a eklenen yeni ses ve görüntü özellikleri

Uzamsal ses özelliği FaceTime’a eklendi. Grup FaceTime'ı sırasında sesler, konuşan kişinin ekranda bulunduğu yönden geliyormuş gibi duyulur.

Ses İzolasyonu, arka plandaki gürültüleri engeller ve konuşan kişinin sesine öncelik verir. Geniş Spektrum modunda ise arka plandaki seslerin daha net şekilde karşı tarafa iletilmesini sağlanabilir. FaceTime’a eklenen porte özelliği, arka plandaki görüntüyü bulanıklaştırır ve görüntünün size odaklanmasını sağlar.

iOS 15 ile gelen yeni özellikler nasıl kullanır?

SharePlay özelliği ile ekranınızı arkadaşlarınıza yansıtabilirsiniz. Ekranınızı tamamen paylaşabilmeniz mümkün. Birlikte aynı dizi ve filmi izleyebilir, aynı müziği dinleyebilir veya araba ilanlarına birlikte bakabilirsiniz.

Nasıl aktif edilir:

FaceTime araması sırasında, Kontrol merkezini açarak Mikrofon Modu ve Video Efektleri kontrollerine ulaşabilirsiniz.

4- Android ve Windows kullanıcılarını FaceTime görüşmesine davet edin

iOS 15 ile gelen yeni özellikler nasıl kullanır?

Yıllardır yalnızca Apple cihazlarında kullanılan FaceTime artık Android ve Windows cihazlarda da kullanılabiliyor. iPhone ile FaceTime bağlantısı oluşturarak Android ve Windows kullanıcılarını görüşmeye davet edebilirsiniz. Arkadaşlarınız, internet tarayıcısı üzerinden sesli ve görüntülü olarak görüşmeye katılabilirler. Ancak yeni bir görüşme başlatmak için iPhone kullanıcısı olmanız gerekiyor.

FaceTime bağlantısı nasıl oluşturulur?

FaceTime uygulaması > Bağlantı Oluştur > FaceTime aramasının adını düzenleyin > istediğiniz kişilerle paylaşın

Takvim uygulaması > yeni bir etkinlik oluşturmak için sağ üst köşedeki + simgesine dokunun > etkinliği adlandırın > Konum veya Görüntülü Arama'ya dokunun > FaceTime'ı seçin > toplantı ayrıntılarını tamamlayın ve istediğiniz kişileri davet edin.

5- Memoji’ye kıyafet giydirin

iOS 15 ile gelen yeni özellikler nasıl kullanır?

Memoji çıkartmaları artık kıyafet seçenekleri ve shaka, el dalgası ve ampul anı dahil dokuzdan fazla yeni çıkartma pozu ile özelleştirilebilir.

Nasıl yapılır?

Mesajlar > Yeni bir mesaj başlatmak için Oluştur düğmesine dokunun veya mevcut bir sohbete gidin > uygulama çekmecesindeki Memoji düğmesine dokunun > Memoji > Düzenle > Giyim > kişiselleştirmeye gidin.

6- Sizinle Paylaşılanlar

iOS 15 ile gelen yeni özellikler nasıl kullanır? Tam Boyutta Gör

Mesajlar uygulamasında karşı tarafın gönderdiği makaleler, fotoğraflar, TV şovları, şarkılar, podcast önerileri, Apple News, Safari, Fotoğraflar, Apple TV, Apple Podcasts ve Apple Music gibi Apple’ın kendi uygulamalarında yönlendirilen bağlantılar küçük bir modül içerisinde gösteriliyor. Her uygulama için ayrı şablon hazırlanmış. Örneğin Mesajlar’da size bir Apple Music şarkısı gönderildiğinde müziğin resmi, kapağı ve oynatma butonunun yer aldığı modülü göreceksiniz. Oynatma butonuna bastığınızda müzik çalmaya başlayacak.

Nasıl kullanılır?

Sizinle Paylaşılanlar bölümünü görmek için Mesajlarda listelenen uygulama modüllerinden herhangi birini açmanız yeterlidir.

7- Apple Haritalar'ın yeni tasarımı

iOS 15 ile gelen yeni özellikler nasıl kullanır? Tam Boyutta Gör

Apple Haritalar’ın görünümü yenilendi. Rotayı daha anlaşılır şekilde gösteriyor. Yeni sürüş özellikleri ve toplu taşıma özellikleri eklendi. Ancak bu özellikler şu an için ülkemizde kullanılamıyor.

8- Hava Durumu'na yeni özellikler

iOS 15 ile gelen yeni özellikler nasıl kullanır? Tam Boyutta Gör

Hava Durumu uygulaması çok daha kullanışlı hale geldi. Gün içi sıcaklık değişimini, rüzgarı, basıncı, görüş mesafesini ve hissedilen sıcaklığı gösteriyor. Yakın zamanda ne zaman yağmur yağacağını söylüyor. Örneğin “Bugün saat 16.00 ile 18.30 arasında sağanak yağış bekleniyor” gibi uyarılar yazıyor. Ayrıca sol alttaki haritaya basarak sıcaklık, hava kalitesi ve yağmur bulutu hareketlerini haritadan görebilirsiniz.

9- Notlar’da #etiketler ve @bahsetme özelliği

Notlar uygulaması notları çeşitli kategorilere ayırmak için etiket eklemenize imkan tanıyor. İlgili konu hakkındaki nota etiketler ile hızlıca ulaşmanızı sağlıyor. Paylaşılan notlarda @bahsetme özelliğini kullanabilirsiniz. Ayrıca Paylaşılan notlarda kimin hangi değişikliği yaptığı ve revizyonları görebilmek mümkün.

Nasıl kullanılır?

Etiketler: Notes uygulamasını açın > Yeni bir Not başlatın veya mevcut bir Notu açın > # yazın ve tercih edilen etiket adını (ör. #ev, #iş, #okul)

Bahsetmeler: Notes uygulamasını açın > Paylaşılan bir Not başlatın veya mevcut bir paylaşılan Notu açın > @ yazın ve bahsetmek için tercih edilen içeriği seçin

10- iCloud+

iOS 15 ile gelen bir diğer yenilik ise iCloud’da oldu. iCloud+ aboneleri, iCloud'un özelliklerine ek olarak e-posta gizleme ve HomeKit Güvenli Video özelliklerini kullanabilecek.

iOS 15 ile gelen daha fazla yenilik için şu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz:

https://www.apple.com/tr/ios/ios-15/

iOS 15 güncellemesi alan telefonlar:

  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 
  • iPhone XS Max
  • iPhone XS
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 8
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone SE 2
  • iPhone SE
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim