Anlık Bildirim

İşte internet dünyasını sarsan optik illüzyon: "Eğrisel körlük" nedir?

Japon araştırmacı Kohske Takashi tarafından keşfedilen yeni bir optik illüzyon son günlerde internet dünyasının gündemi haline gelmiş durumda. İşte o ilginç illüzyon ve bazı hipotezler:
Yukarıda görmüş olduğunuz bu enteresan görsel bir süredir internet dünyasında gündem haline gelmiş durumda. Japon araştırmacı Kohske Takahashi'nin keşfettiği ve "eğrisel körlük illüzyonu" ismini verdiği bu ilginç görsel; yeni keşfedilmiş kavramsal bir çarpıklığın, Takahashi'nin deyimiyle "eğrisel körlüğün" temelini oluşturuyor.

Tabi ilk bakışta görselin şöyle bir üzerinden geçtiğinizde çok da enteresan bir şeyin göze çarpmadığını düşünebilirsiniz. Beyaz, gri ve siyah arka planların üzerinde gri-siyah çizgilerin alt alta dizildiğini elbette hepimiz görüyoruz. Peki sırayla dizilmiş bu çizgileri tam olarak ne şekilde görüyorsunuz? Yumuşak kıvrımlı dalgalar şeklinde mi yoksa keskin kenarlı zigzaglar halinde mi? Ya da hem kıvrımlı dalgaların hem de zigzagların bir arada olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Japon bilim insanı Kohske Takahashi'ye göre bu optik illüzyona bakan insanların çok büyük bir kısmı görselde hem kıvrımlı dalgalar hem de keskin kenarlı zigzagları bir arada görüyor. Örneğin görselin sol üstünde beyaz arka planlı kısım ve sağ alttaki siyah arka planlı kısımda yer alan çizgileri birçoğumuz sadece kıvrımlı dalgalar halinde, ortadaki gri arka planlı kısımda yer alan çizgileri ise hem dalga dalga hem de zigzaglar şeklinde görüyoruz. Eğer siz de çoğunlumuz gibi görseli bu şekilde gözlemliyorsanız araştırmacı Kohske Takashi'nin size bir haberi var: Eğrisel körlüğünüz bulunuyor. Zira görseldeki tüm çizgiler aslında yalnızca tek bir şekle sahip. Çizgilerin her biri birer yumuşak kıvrımlı dalga.

Kohske Takashi, bu optik illüzyonun nasıl çalıştığını henüz tam olarak saptayamamış. Yayınladığı makalede birkaç hipotez sunan Japon araştırmacı, öncelikle insan beyninde köşeli ve eğrisel şekilleri belirlemek için iki farklı mekanizmanın yer aldığını ve eğrisel körlük durumunda bu mekanizmaların birbirleriyle çatıştığını düşünüyor.

Takashi bu sonuca illüzyonun üzerinde üç farklı deney yaparak ulaşmış. İllüzyondaki dalgaların yüksekliği, arka plan rengi (beyaz, siyah, gri) ve kıvrım yerlerinin renkleri gibi kısımları değiştiren Takashi, illüzyonun bu farklı versiyonlarını katılımcılar üzerinde test etmiş. Sonuç olarak yalnızca illüzyonun yukarıdaki halinde (gri arka planlı kısım) aslen yumuşak kıvrımlı olan dalgaların zigzaglar şeklinde görünebildiğini keşfetmiş.

Kohske Takashi'nin I-Perception üzerinde yayınladığı makaleye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15377 kez okundu.
33 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
optik illüzyon, Diğer Bilim ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim