Anlık Bildirim
Sıradaki Video

İstediğiniz kasayı topladım "DH Master incelemesi"

Bu videoda DH Master'ı inceliyoruz. Ryzen 5 3600X ve RX5700'lü sistemin tasarımını ele alıyor, içerisindeki bileşenleri detaylandırıyor, 15 oyunla beraber performansını sınıyoruz.
Bu kasadaki amacımız şu, FHD’de en yüksek kalite ayarlarında 60 kare/saniyeyi yakalamak, özellikle rekabetçi oyunlarda da 144Hz bir monitörü mesela doyurabilecek kare/saniyeleri elde etmek. Sistemi temel olarak AMD Ryzen 5 3600X ve MSI RX5700 MECH OC olarak özetleyebiliriz, şimdi detaylar ekrana geliyor zaten.

Kasamız Thermaltake V200. Solu temperli camlı, önü pleksi malzemeden. Önünde 3 tane 12CM, sabit devirli RGB fan var, kasanın üzerindeki butondan renklerini ve efektlerini ayarlayabiliyorsunuz, tek renk olur, efekt olur, yeterince parlaklar, güzel görünüyorlar. Sadece altında ve sağında hava ızgarası var, içeriye yeterince taze hava gidiyor mu, yük altındaki testlerde göreceğiz.

Üstünde güç, reset ve RGB butonu, devamında iki tane USB 2.0 ve bir tane 3.0 portu var, ses giriş çıkışları da unutulmamış. Üstünde mıknatıslı bir toz filtresi bulunuyor, bu özellikle sistem kapalıyken içeri toz inmemesini sağlıyor aslında.

Anakartımız MSI B450M-A Pro Max. Giriş çıkış anlamında 4 tane USB 3.0 ve 2 tane 2.0 portu var arkada, anakartın üzerinden ekstra çıkış da alınabiliyor ama kasanın üstündekilerle halihazırda 9 port bence gayet yeterli.

5 fazlı bir anakart, yani bu işlemci için tercih edilebilecek, işlemciyi çalıştırır düzeyinde bir anakart arkadaşlar, bütçeyi özellikle işlemci ve ekran kartına yatırdık, anakarttan tasarruf ettik yani.

Anakarta M.2 SSD de takılabiliyor, biz 2.5 inçlik Toshiba OCZ TR200’ün 480GB olanını kullandık. Giriş segmenti bir SSD, sitemizde incelemesi var. Ne sağlıyor, sistem hızlı açılıyor, hızlı kapanıyor, günlük kullanımda teklemiyor, herhangi bir şeyi beklemiyorsunuz. SSD elbette yeterli gelmeyecektir, bir GTA 5 100GB’ın üstünde yer kaplıyor, o yüzden İtopya’nın özelleştirme arayüzünden istediğiniz kapasitede bir HDD ekleyin, orada tercihi size bırakıyorum çünkü herkesin depolama ihtiyacı farklı.

Powersupply Thermaltake 600W 80+ bir powersupply’ı. Kriterlerim şunlar, yük altında bobin zırıltısı yapmayacak ki yapmadı, fanı da ekstra ses üretmeyecek ki üretmedi. Sistemi besleme konusunda sorun yok, daha güçlü ekran kartlarını da kaldırır aslında.

Sistemimizin kalbinde AMD Ryzen 5 3600X var, 6 çekirdek 12 izlekli, 7nm bir işlemci. Baz olarak 3.8GHz’de, boost ile 4.4GHz’e kadar çıkabiliyor çekirdek başına. Aslına bakarsanız oyun da oynatır, video da işler bir işlemci bu. Kendi soğutucusu, Wraith Spire yeterli geldiği için ekstra masraf yapmadık, hızaşırtma yapmayacaksanız bence siz de yapmayın ama istenirse İtopya’nın özelleştirme arayüzünden daha güçlü bir hava soğutma seçilebilir. Oyun performansı i5 9600K’ya yakın, %10 kadar gerisinde, fiyat olarak da hemen hemen o kadar fark var.

Gskill Ripjaws V 2x8GB toplam 16GB 3000Mhz RAM var. Ryzen işlemciler hızlı RAM’leri seviyorlar ama verdiğiniz paraya göre en iyi performansı 3000-3200MHz’de alıyorsunuz.

Ekran kartı MSI RX5700 MECH OC. Çift fanlı, yeterince kalın bir soğutma bloğuna sahip, sırtı metal kaplamalı. 7nm Navi 10 yongayla geliyor, 8GB GDDR6 bellekli 256-bit kartın 448GB/saniye bantgenişliği var. Performans olarak RTX2060’den oyununa göre değişiyor tabii ama %5 civarı daha iyi, RXT2060 Super’in %3 ila 5 gerisinde.

Videonun çekildiği tarih itibarıyla Windows güncel, anakartımızın BIOS’u güncel, ekran kartının sürücüsü Adrenalin 19.11.13 sürüm koduyla geçiyor. Şimdi lafı uzatmadan oyun testlerine geçelim, skor tablolarını görelim.
 (Tüm testleri görmek için videoyu izleyin)

Sistemi tam 15 oyunla test ettim arkadaşlar ve sadece 1 tanesinde, Assassins Creed Oddysey’de 57 kare/saniye aldı, diğerlerinde hep 60 kare/saniye üstü skorlar aldı, 2K’da da öyle aslında, hiç fena değil. Şunu da önemle belirtmek istiyorum, bazen es geçilebiliyor, mümkün mertebe en yüksek grafik ayarlarını kullanıyoruz, buna göre değerlendirin. Bu kasaya FHD 60Hz değil de özellikle rekabetçi oyunlar için FHD 144Hz Freesync bir panel gider, performansını gördünüz zaten, doyurur.
Sentetik testler yaptık, en önemlisi de saatlerce, tabiri caizse sabahtan akşama kadar oyun oynadık, işlemci ekran kartı kaç dereceye çıktı? Öncelikle 3D Mark’ın stress testini %99.8 ile alnının hakkıyla geçti, buradaki kriter %97’nin üzerinde olması, daha da üstünde başarım gösterdi yani. İşlemci tam yük altında 4.1-4.2GHz sularında gezdi, 75 dereceyi geçmedi, ekran kartı da 1700MHz sularında 76 dereceyi geçmedi.

Önemli bir soru, işlemci ekran kartı, birbirlerine darboğaz yapıyor mu? Kısa ve net, hayır. Assassins Creed Oddysey özellikle işlemciye yüklenen bir oyun mesela, işlemci kullanımı en fazla %57 oldu.

Kasa genel olarak sessiz bir kasa, zaten öndeki fanlar, egzos fanı, bunlar sabit devirliler. Yük altına girdiğinde de hiç öyle hoparlörün sesini açayım veya kulaklık takayım da bastırsın diyebileceğiniz bir gürültü oluşturmuyor, elbette işlemci fanı, ekran kartı fanları devirleniyor ama öyle belirgin bir şekilde gürültülü olmuyor kasa. Dolayısıyla masanızın üstünde olacaksa, gece indirmeye bırakacaksanız mesela rahatsız etmez.

DH Master. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 5400TL ama Dolar ve TL’nin ne yapacağı belli olmuyor, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Aynı zamanda, arkadaşlar sizler birer tüketicisiniz, fiyatları kendiniz de araştırın karşılaştırın, paranızın hakkını alın. Biz İtopya’nın en iyi fiyatları sunduğunu düşündüğümüz için İtopya’da topluyoruz sistemleri. Ryzen 5 3600X ve RX5700, artık DH Master bünyesindeki performansını biliyorsunuz, sorunsuz çalışan, FHD 60 kare/saniyenin üstünü alabileceğiniz, rekabetçi oyunlarda misal veriyorum 144Hz bir monitörü de doyurabilecek, tavsiye edebileceğim bir kasa oldu.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim