Anlık Bildirim

İtfaiyeciler için yoğun duman altında görüntü sağlayan termal baş üstü göstergesi

ABD merkezli Qwake’in geliştridiği C-Thru isimli baş üstü göstergesi, yoğun duman ve karanlık altında yapay zekâ destekli görüntüleme imkânı sunuyor.

İtfaiyeciler için yoğun duman altında görüntü sağlayan termal baş üstü göstergesi Tam Boyutta Gör

Yangın sırasında ortaya çıkan yoğun duman hayati tehlike yaratmakla kalmıyor aynı zamanda görüşü ciddi oranda kısıtlıyor. Bu durumu avantaja çevirmek için bazı ülke itfaiye teşkilatları, yoğun duman altında görüntü almayı sağlayan el tipi görüntüleme cihazları kullanıyor. Ancak hayati anlarda ellerden birini kullanılmaz hale getiren bu cihazlar, farklı sorunlar doğurabiliyor.

ABD merkezli Qwake’in geliştridiği C-Thru ise söz konusu sorunu ortadan kaldıracak cinsten bir cihaz. Tek bir göze takılan C-Thru bir baş üstü gösterge cihazı ve sahip olduğu termal görüntüleme sistemiyle elde taşınmadan görüntü alınabilmesini sağlıyor.

Harici bir termal kameradan alınan görüntüyü göze yansıtan cihaz, bir yapay zekâ algoritmasıyla işliyor. Kenar tanımlama ve şekil tahmin etme gibi özelliklere sahip sistem sayesinde itfaiyeciler, bulundukları ortam tamamen karanlık ve dumanla dolu olsa dahi duvar ve farklı nesneleri yeşil bir renkle tasvirlenmiş hallerini görebiliyor.

Kaliforniya’da yer alan Cosumnes İtfaiye Merkezi’nde görev alan personelin icra ettiği tatbikatta denenen cihaz, inanılmaz sonuçlara imza atmış. Personelin yoğun duman altında tespit ettiği “kurbanlar”, C-Thru sayesinde çok detaylı bir şekilde görüntülenmiş.

İtfaiyeciler için yoğun duman altında görüntü sağlayan termal baş üstü göstergesi Tam Boyutta Gör

Henüz prototip aşamasında olan sistem, bu haliyle bile oldukça detaylı görüntüler vadediyor. Maliyetiyle ilgili detayların paylaşılmadığı C-Thru’nun ilgili kurumlara fazlasıyla katkı sağlayacağı şüphesiz görünüyor.

Ironman for Firefighters // C-THRU from Sam Cossman on Vimeo.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim