Anlık Bildirim

Masa altına 96 işlemcili terminal

Yeni kurulan Orion Multi Sistemler firması ekim ayında 12 işlemcili bir masa üstü modelle birlikte, 96 işlemcili dik 68 cm yüksekliğinde bir kasa modelinide piyasaya sürecek. Böylece ilk defa olarak masa altına sığan standart bilgisayar boyutlarında ama günümüzün en hızlı işlemcilerinden kat ve kat hızlı hesap sistemleri kurulabilecek. Teknoloji aslında 1.4 Ghz hızında 12 tane Transmeta'nın Efficeon işlemcisinin takıldığı bir anakarttan oluşuyor. Böyle bir sistem 36 Gflops maksimum ve 18 Gflops devamlı hesap gücüne ulaşabiliyor. Her işlemciye bir ram slotu ve bir notebook disk'i düşüyor. Ram slotları maksimum 2 Gb'lık DDR Ram alabilirken, disklerinde tanesi 100 Gb olabiliyor. Sonuçta böyle bir sistemin kasası 9,6 cm yüksekliğinde ve monitörün altına konmak için tasarlanmış.

Bu merkezi anakartlardan 8 tanesinin üst üste konduğu sistem ise bildiğimiz kasaların 2 katı genişliğinde ama aynı yükseklikte ve derinlikte "Masayanı" denilen bir model ortaya çıkıyor. Bu model 96 işlemcili ve 300 Gflops maksimum, 150 Gflops devamlı hıza ulaşabiliyor. Bugün için Intel veya Amd'nin ulaşabildiği maksimum hız 5 Gflops. Sistem o kadar iyi dizayn edilmiş ki tek düğme ile bütün sistem açılıyor ve Linux'in paralel işlemci mantığına uygun işletim sistemini devreye sokuyor. 96 İşlemcili sistemde 200'den fazla yaygın olarak kullanılan mühendislik, ilaç kimyası, bio kimya ve fizik programları ile geliyor. Zaten terminal gerektiren bütün programlar x86 ile uyumlu olduğundan bir sorun yok.

Masa altına 96 işlemcili terminal

İşlemciler 1.4 Ghz hızındaki Transmeta'nın Efficeon işlemcileri. Bu işlemciler hatırlarsanız bayağı uzun süredir beklenilen gerçekte 256-bit olan 90 nm'lik üretim teknolojisi ile üretilen Crusoe'nun çok gelişmiş bir modeli. En yüksek modelde 96 işlemci, 192 Gigabyte ram, 9.6 terabyte depolama alanı içerebiliyor. Sistem en üst sistem o kadar az enerji harcıyor ki (Sadece 1500 watt) standart bir duvar prizine takılabiliyor. 12 İşlemili standart sistem ise sadece 220 Watt harcıyor. Bu tür sistemler unutmayın ki normal makinanızdan harici olarak bağlanacağınız sistemler olarak tasarlanıyor ve ülkemizdeki üniversitelerde dahil bir çok yerde hesap gücü olarak kullanılıyor. Fiyatlar ise 12 işlemcili sistem için 10,000$'dan az 96 işlemcili sistem içinde 100,000$'dan az olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim