Anlık Bildirim

Microsoft geleceğin evlerini şimdiden şekillendiriyor; Microsoft Home

Gelişen teknolojiye ayak uydurmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Geçtiğimiz 5 yıl içinde ev elektroniğinde ve bilgisayar donanımlarındaki gelişme hızına bile bir çok kişi yetişemedi. Zira git gide büyüyen ve ucuzlayan Plazma / LCD televizyonlar, HD video ve ses formatları, geniş band internet erişiminin yaygınlaşması, hızlanan ve çekirdek sayısı artan bilgisayar işlemcileri, her 6 ayda bir üst modelin çıktığı ekran kartları gelişim hızına ayak uydurmamız gereken kategorilerden sadece bir kaçını oluşturuyorlar. Daha bunlar gibi onlarca örnek vermek mümkün.

Peki şu an bile gelişim hızına ayak uydurmakta zorlandığımız bu teknolojik gelişim 5-10 sene sonunda hangi noktaya gelecek? Hayatımıza ne gibi yenilikler katacak? Eğer yakın gelecekteki teknolojik yeniliklerin hayatınıza nasıl yön vereceği sorusunu soranlardansanız; Microsoft'un "Microsoft Home" prototipi buna güzel bir cevap niteliği taşıyor.

12 yıl önce açılan ve teknoloji geliştikçe yenilenen Microsoft'un akıllı ev prototipi güncellenerek geçtiğimiz günlerde basına tanıtıldı. Ev içindeki bütün elektronik eşyaların, birbirleriyle kablosuz bir şekilde iletişim içinde oldukları ve posta kutunuza bırakılan mektuplardan tutun da elbiselerinize kadar her şeyin merkezi bilgisayar sistemi tarafından takip edildiği geleceğin evi, kullanıcısına daha konforlu, daha güvenli ve daha kolay bir yaşam vaad ediyor.

Microsoft'un evindeki yaşama biraz göz atalım. Evin posta kutusu, GPS ve RFID teknolojileriyle donatılmış. Postacının nerede olduğunu ve RFID ile kodlanmış postalar sayesinde size ne tip postalar taşıdığını biliyor. Kredi kartı ekstrenizi veya faturalarınızı postaya verildikleri andan itibaren takibe alabiliyorsunuz. Tabii ki posta kutunuza ulaşan postaların içerikleri hakkında da haberdar oluyorsunuz.

Posta kutusu bu kadar zeki olan evimize bir konuk gelip zile bastığında görüntüsü cep telefonumuza veya o an hangi odadaysak o odadaki büyük oled ekranlardan bir tanesine yansıtılıyor. Kişiyi sorgulamak veya tanıdğımız bir dostumuzsa kapıyı açarak içeri almak sadece bir tuş uzaklıkta. İçeri giren kişi lambaları açıp kapama, gelen mesajlar hakkında bilgi alma gibi işlemleri "Grace" adındaki yapay zekaya sesli emir vererek gerçekleştirebiliyor. İsterse duvar boyasının ardına gizlenmiş olan dokunmatik oled ekranlar sayesinde de kontrollere veya bilgi servislerine erişmek mümkün.

Koridordaki duvar lambanız eğer kırmızı yanıp sönüyorsa bilinki listenizdeki arkadaşlarınızdan veya aile fertlerinden bir e-posta iletisi aldınız. Bu iletiyi okumak için cep telefonunuzu, tablet PC'nizi veya duvara gizlenmiş herhangi bir oled ekranı kullanabilirsiniz. Ev içindeki haberleşme tamamen kablosuz olarak gerçekleştiriliyor. Kablolara bu evde yer yok.

Bayanlar için de Microsoft'un evinde bir çok kolaylık var. Yatak odasındaki ayna içine gizlenmiş ekrandan sahip olduğunuz elbiselere göz atabilir, hangilerinin dolabınızda, hangilerinin kirli sepetinde olduğunu görebilirsiniz. Git gide ucuzlayan ve kullanım alanı artan RFID teknolojisinin nimetlerinden bu evde sonuna kadar faydalanılıyor. Odanızın duvarlarında ister bir sanat eseri, ister sevdiğiniz sanatçının posteri, isterseniz video klip görüntülensin. Dev oled ekranlar sayesinde odanızın duvarlarına istediğiniz görünümü kazandırabilirsiniz.

Microsoft'un akıllı evi kullanıcıları gelecekte yaşanacak muhtemel içerik karmaşasından da kurtarıyor. TV kanalları, radyolar, haber grupları ve bilgi servislerinden sizin ilgi alanınıza ve zevklerinize göre olanların dışındaki içeriği filitreleyen sistem, istenene daha kolay ulaşılmasını sağlıyor. Microsoft, akıllı evde yer alan teknolojilerin her ne kadar uçuk gibi görünseler de 5 veya 10 sene içerisinde kabul edilebilir fiyatlarla satın alınabileceğini ve yaygınlaşacağını düşünüyor. Örnek olaraksa; bundan 5 sene evvelki akıllı ev versiyonunda, CRT monitör ve televizyon yer almamasına tepki gösteren kullanıcıların Plazmaların kabul edilebilir boyutlarda olanlarının 30.000 dolar fiyat etiketi taşıdıklarını öne sürdüklerini fakat günümüzde 65" Plazma TV'lerin fiyatlarının bile 10.000 dolara düştüğü belirtiyor.

Sonuç olarak burada yer alan teknolojilerin hepsi gerçekler ve Microsoft'un Vaşington Redmond'daki kampüsünde yer alan evde kullanılabilir durumdalar. Evet bu tip bir evle belki bir kaç yıl içinde tanışmayacak olabiliriz, zaten Microsoft'da geçişin hızlı bir şekilde yaşanacağı iddiasında değil. Fakat önümüzdeki 10 sene içerisinde günlük yaşantımızın nasıl şekilleneceğini şimdiden görebiliyor olmak ve bu konuda temellerin şimdiden atıldığını bilmek insanı heyecanlandırmaya yetiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim