Anlık Bildirim

Nvidia: SLI teknolojisi Nehalem platformundaki en hızlı çoklu-GPU çözümü

Nvidia'dan yeni bir iddia! Firma SLI teknolojisinin Nehalem platformunda Crossfire'dan hızlı olduğunu söylüyor.

Gün Intel'in günü! Firma uzun süredir merakla beklenen Core i7 işlemcilerini bugün kullanıma sunuyor. Nehalem kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisiyle yakın dönem firma tarihinin belkide en radikal adımını atan Intel, kullanıma sunacağı Bloomfield serisi üç yeni Core i7 işlemcisiyle performans çıtasını daha da yukarı çekmeyi hedefliyor.

Entegre bellek kontrolcüsü, üç kanal bellek desteği, QPI veri yolu teknolojisi, SMT olarak tanımlanan Hyper-Threading ve SSE 4.2 komut seti paketi gibi dikkat çekici yeniliklere sahip olan yeni nesil işlemcilere ek olarak Intel, X58 yonga setini de geliştirdi. Yeni yonga seti LGA1366 formundaki yeni işlemcilere yataklık edecek anakartlarda kullanılacak.

Nehalem ile birlikte Intel yonga setli anakartlarda SLI dönemi de başlıyor

İşlemci bazındaki gelişmeler ve performans segmenti için geliştirilen X58 yonga seti ile birlikte yeni nesil Intel platformunun bir diğer dikkat çekici özelliği ise Nvidia ile bir süredir devam eden ve tartışmaları son dönemde sık sık gündeme gelen SLI sorunu da sona eriyor ve hazırlanan yeni anakartlarda 2 ve 3 yollu SLI kullanımı mümkün kılınıyor.

Haberlerimizde de zaman zaman dile getirdiğimiz üzere yaklaşık iki yıldır Intel ve Nvidia arasında SLI krizi yaşanıyordu. Nvidia'nın çoklu ekran kartı kullanım teknolojisi olan SLI'ı yonga setlerinde kullanılabilir kılmak isteyen Intel'in tüm ısrarına rağmen Nvidia, Intel işlemciler için hazırladığı yonga setlerinin satışı etkilenir endişesi ile pek o taraflı olmuyordu.

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

X58 yonga setli anakartlarda Nvidia tabanlı çift ekran kartıyla SLI kurulumu yapılabilir

Açıklanan mevcut plana göre LGA1366 formundaki Bloomfield tabanlı Core i7 işlemcileri için yeni yonga seti hazırlamayı düşünmeyen Nvidia, Intel platformundaki varlığını hissettirebilmek için SLI teknolojisini Intel'in kullanımına açtı ve X58 yonga setinde anakart üreticilerine SLI desteğini aktif edecek iki farklı yol sunarak tartışmalara son noktayı koydu.

Core i7 serisi yeni nesil işlemciler için X58 yonga setli anakart hazırlayan üreticiler iki farklı yol üzerinden SLI teknolojisini aktifleştirebiliyorlar. Dileyen üreticiler her anakart için maliyeyi 5$ olarak sertifikalandırma programına girerek, SLI sertifikası alabildiği gibi kimileriyle 30$'lık maliyeti olduğu belirtilen NF200 yongasını kullanabiliyor.

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

X58 yonga setli anakartlarda slot sayısına göre Nvidia tabanlı üç ekran kartıyla Triple-SLI kurulumu yapılabilir

Hangi yol izlenirse izlensin kullanıcılar Nvidia tabanlı iki veya daha fazla ekran kartını Intel'in Nehalem platformu üzerinde kullanabilecek. Tabii bilindiği üzere Crossfire teknolojisini sektör standardı yapmak isteyen AMD, rakibi Intel ile uzunca bir süredir bu konuda ortak çalışıyor ve bu konuda Intel'e verdiği destek X58 ile de deva ediyor.

Crossfire teknolojisinden sonra SLI'ın da Intel platformuna gelmesi ile birlikte yeni bir Crossfire vs. SLI rekabeti başlayacak gibi görünüyor. Zira Nehalem platformunda hani "MultiGPU" teknolojisinin avataj sağlayacağı merak konusu. Yıllardır Intel'e Crossfire için destek veren AMD-ATi sessizliğini koruruken, Nvidia'dan yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi
Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

SLI sertifikasına sahip X58 anakartlarla yapılabilecek SLI kurulumları

Nvidia'nın önde gelen partnerlerinden biri olan ve sadece Nvidia tabanlı ekran kartları hazırlayan BFG firmasından bir yönetici geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajında Nehalem platformu ile SLI teknolojisinin gerçek gücünü göstereceği ve rakip teknolojiden daha performanslı olacağının anlaşılacağı yönünde bir açıklama yaparak yeni bir tartışma başlatmıştı.

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi
Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

Nvidia tam bant genişliği ve daha yüksek SLI performansı için NF200 yongasını öneriyor

BFG'den gelen açıklamalara destek ise Nvidia'nın kendisinden geldi ve firmanın gün ışığına çıkan yeni bir dökümanı, SLI teknolojisinin Nehalem platformunda yapılacak testlerde çözünürlükte ve kurulum farkı gözetmeksizin AMD-ATi'nin Crossfire X teknolojisinden daha başarılı olduğunu iddia ediyor ve bu iddialarına paralel olarak çeşitli test sonuçlarını da içeriyor.

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan Nvidia tarafından yayınlanan ve Nehalem platformunda SLI teknolojisinin en hızlı çoklu ekran kartı teknolojisi olduğunu iddia eden test sonuçlarına birlikte göz atalım. Nvidia testlerde Asus'un X58 yonga setli Rampage II Extreme anakartını, Core i7 XE 965 işlemci, 3x1GB bellek, kendi ekran kartları için GeForce 180.43, ATi tabanlı ekran kartları içinse Catalyst 8.9 sürücüsünü kullanmış.

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

3DMark Vantage üzerinde çift kartlı karşılaştırma

Bu arada Nvidia'nın resmi dökümanındaki bilgilerden ilgili testlerin Ekim ayı içerisinde yapıldığı anlaşılıyor. ATi tabanlı ekran kartlarında Catalyst 8.9 sürücüsünün tercih edilmesindeki neden olarak ta bu gösterilebilir. Bu arada çift kartlı testlerde 2x Radeon HD 4870, 2x 216 paralel işlemcili GeForce GTX 260 ve 2x GeForce GTX 280 modellerinin kullanıldığını görüyoruz.

Nvidia ayrıca Quad-Crossfire ve Triple SLI testi de gerçekleştirmiş. Bu testlerde ise AMD-ATi'nin çift grafik işlemcili Radeon HD 4870 X2 modelinin çiftine, Nvidia tarafında ise 3x 216 paralel işlemcili GeForce GTX 260 ve 3x GeForce GTX 280 modellerine yer verilmiş. Test sistemlerine de değintikten sonra artık Nvidia'nın yayınladığı test sonuçlarına geçebiliriz.

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

Crossfire ve SLI karşılaştırması için Nvidia'nın yayınladığı oyun testleri

Nvidia'nın yayınladığı test sonuçlarına göre Nehalem üzerinde yapılan 3DMark Vantage testlerinde GeForce gtx 280 SLI ve GTX 260 216 SLI, AMD-ATi'nin Crossfire modundaki çift Radeon HD 4870 kurulumundan daha hızlı olmayı başarıyor, PhysX devreye girdiğinde ise farkın daha da açıldığı belirtiliyor. Peki yayınlanan test sonuçları oyunlarda nasıl bir tablo çiziyor?

Nvidia 1920 x 1200 ve üstü çözünürlüklerde farklı detay ayarlarında gerçekleştirdiği test sonuçlarını da yayınladı. Nvidia'nın iddiasına göre Far Cry 2, Assassins Creed, Crysis, Crysis: Warhead, Lost Planet: Colonies ve World in Conflict testlerinin neredeyse tamamında Core i7 işlemcili ve X58 yonga setli anakart üzerinde SLI kurulumlarının, çift Radeon HD 4870'li Crossfire X kurulumunun önünde yer aldığını iddia ediyor.

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

Crossfire ve SLI karşılaştırması için Nvidia'nın yayınladığı oyun testleri-2

Benzer sonuçlar 2x Radeon HD 4870 X2'li Crossfire ve 3x GeForce GTX 260 216 ile 3x GeForce GTX 280'li Triple SLI karşılaştırmaları için de iddia ediliyor. Nvidia'nın açıklamalarına göre 3DMark Vantage'ın Extreme testlerinde 2x Radeon HD 4870 X2 önde yer alırken, yine 3DMark Vantage'ın Performance testlerinde ise SLI kurulumlarının öne geçtiği belirtiliyor.

Quad-Crossfire - Triple SLI karşılaştırması için yapılan oyun testlerinde benzer skorlar alındığu ifade ediliyor. Farklı çözünürlük ve detay ayarlarıyla gerçekleştirilen testlerde QuadCrossfire kurulumu bir iki testte öne geçmeyi başarsa da Triple-SLI kurulumlarının ciddi derecede daha hızlı olduğu iddia ediliyor. Özellikle Far Cry 2 için yayınlanan test sonuçlarındaki var olduğu belirtilen fark dikkatlerden kaçmıyor.

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

Nvidia: SLI en hızlı çoklu-GPU teknolojisi

Quad-Crossfire ve Triple SLI karşılaştırmasını içeren 3DMark Vantage ve oyun test sonuçları

Nvidia, SLI ve Triple SLI kurulumlarının Nehalem platformunda en hızlı çoklu ekran kartı teknolojisi olduğunu iddia ediyor. Firma tarafından yayınlanan test sonuçları da tahmin edebileceğiniz üzere iddialara paralel sonuçlar içeriyor. Tabii yapılacak tarafsız testleri beklemek ve kararı ona göre vermekte fayda var. Anlaşılan önümüzdeki günler Crossfire - SLI tartışmasına gebe olacak gibi görünüyor, biz de yaşanan gelişmeleri bildirmeye devam edeceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim