Anlık Bildirim

Orta sınıfa yeni aday - 6600GT AGP

Her zaman belirttiğimiz gibi NV4x mimarisini çok güzel tasarlayan nVidia, son dönemlerde Ati' ye kaptırdığı performans ve piyasa liderliğini yavaş yavaş geri alıyor. 6xxx serisinin en çok merak edilen ürünü ise orta seviyeye hitap eden 6600 lerdi. İlk çıkan PCIe versiyonları Ati' nin bu segmentteki X700 lerine karşı, performansı ile çok tatmin edici olmuş, hatta bir anda Ati 9800 ve nVidia 5900 kartlarının değerlerinin çok düşmesine sebep olmuştu.

Henüz tam olarak oturmayan PCIe standardı, bir çok kullanıcının anakartında bulunmuyor. En yeni kartlar önce PCIe olarak çıkıyor fakat sonradan ek köprüler vasıtası ile ya da tekrar dizayn edilerek AGP ye uygun hale getiriliyor. 6600GT de bu şekilde oldu ve AGP versiyonu ile tekrar karşımızda (düz versiyon 6600 ler için şimdilik açıklanan birşey yok). nVidia tarafından kullanılan bu çevirici köprü, zamanında Ati tarafından çok eleştirilmiş ve performans kaybı olacağı iddia edilmişti. Ati hem doğal AGP hemde doğal PCIe kartlar üretmeyi tercih ettiğini açıklamıştı fakat zamanla iki ayrı yapıda kartı üretmenin zor olduğu ve piyasada hala AGP versiyon X700 lerin bulunmadığını Ati yeni fark etmiş olacak ki kendisi de ara köprü çözümünü kabullenmiş durumda. Tabii geç alınan bu karar Ati ye biraz pahalıya patlayacak çünkü AGP köprülü X700 lerin piyasaya sunulması 2005 i bulacak. Bu arada, bu hafta piyasaya sunulan AGP köprülü 6600GT ler ile nVidia orta segment AGP pazarından en büyük payı kapacak tabii.

Orta sınıfa yeni aday - 6600GT AGP

İlk olarak 6600GT' nin AGP versiyonunu çıkaran nVidia, GPU hızını değiştirmezken (500 MHZ), hafıza hızlarını 900 MHZ' ye çekerek ( PCIe versiyonunda 1000MHZ) köprü yonganın getirdiği ek maliyeti bir nebze hafifletmek istemiş olabilir. PCIe versiyonunda ek güç girişi bulunmayan 6600GT, AGP portuna geçince bir adet molex güç kablosuna ihtiyaç duyar hale gelmiş. Bu çok normal, çünkü PCIe portunda ekran kartına aktarılabilen güç 75watt iken, AGP portunda bu değer sadece 45watt.

Köprü yonganın getirdiği belirgin bir performans kaybı gözükmezken, AGP versiyon ile orta segmente damgasını vuracak olan bu kart şimdilik rakipsiz. Karta rakip olarak 9800Pro ve 5900XT var fakat eski oyunlarda biraz 6600GT ye yaklaşabilen bu kartlar yeni oyunlarda çok gerideler. nVidia yanlış bir hareket yapmayıp 300MHZ den 600MHZ ye kadar overclock olabilen düz version 6600 lerinde AGP versiyonunu çıkartırsa, 200-300 dolar aralığındaki fiyatları ile, bu kartlar için yeni GeForce4 Ti 4200 ler diyebiliriz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim