Anlık Bildirim

PH-DVD ve VCDHD optik medya formatları; 100GB depolama alanımı, yoksa ucuz optik medyamı istersiniz?

3631014

Blu-ray ve HD DVD medyaların 4-5 ay içinde piyasada alınabilir olmalarıyla DVD'lerde tarihteki yerlerini alacaklar. Blu-ray ve HD DVD standartları arasından hangisi savaşı kazanır ve kullanıcılar tarafından daha çok kabul görür bilinmez fakat son günlerde haber bloglarında 2 yeni optik medya formatının isimleri boy göstermeye başladı.

Şu an kullandığımız DVD sürücülerle uyumlu ve DVD'ye nazaran çok daha ucuza üretilebilen " VCDHD " ile Blu-ray'e nazaran 3 kat, HD DVD'ye nazaran da 4 kat daha fazla depolama alanı vaad eden " PH-DVD ", Blu-ray ve HD DVD'nin gelecekteki muhtemel rakipleri olarak gösterilmekteler. Piyasada yer bulurlarmı bilinmez fakat her iki teknolojininde ilgi çekici yanları var.

VCDHD ( Versatile Compact Disc High Density )

Batı Avrupa ve Rusya'da bilinen bir format olan VCDHD , şu anki hali ile DVD'nin ucuz ve üretimi daha kolay alternatifi olarak durmakta. Standart bir DVD medyanın yarısı kalınlığında olan (0,6mm) VCDHD medyalar, tek yüzde 4.7GB bilgi depolayabilmekteler. Mavi lazer teknolojisi ile 15GB bilgi depolama alanına sahip olacağı belirtilen VCDHD medyaları asıl özel konu, üretim maliyetleri ve üretildikleri malzemenin çok kararlı olması.

Normal bir DVD'den 3 kat daha kısa sürede üretilebilen VCDHD medyalar, DVD üretiminde yaşanan sorunların %1'i kadar bir hata payı ile üretilebilmekte. Üreticilerin üretim bandından daha az zararla ürün çıkartabilmeleri medyanın fiyatında direk etkili olmakta. Blu-ray ve HD DVD'nin sunduğu kapasitelere erişemesede üretim maliyetinin düşük oluşu, kullanılan malzemenin kararlılığı ve DVD okuyucularmızla sorunsuz çalışması VCDHD'yi ilgi çekici kılmakta. Unutmamak gerekli ki Blu-ray ve HD DVD ile birlikte yeni optik okuyuculara ihtiyacımız olacak.

PH-DVD ( Polar High-definition DVD )

Polarizonics Corp. isimli düşük bütçeli bir şirket tarafından geliştirilen PH-DVD, Blu-ray ve HD DVD'nin 3 katı depolama alanı ve 3 katı hız vaad eden yeni bir optik depolama formatı. İleride kazanç sağlaması muhtemel küçük şirketlere yatırım yapmasıyla tanınan Brainspark isimli bir yatırım kuruluşununda desteğini kazanan teknoloji 100GB depolama alanı vaad etmekte.

Teknolojiyi geliştiren Polarizonics Corp.'un belirttiğine göre yeni medyalar şu anki DVD üretim tesislerinde düşük maliyetli değişikliklerle üretilebilir olacaklar. Henüz emekleme safhasında olan fakat gelecek vaad eden teknolojiler arasında gösterilen PH-DVD için geliştirme çalışmaları sürmekte. Yeni medya ile uyumlu optik okuyucu ve yazıcıların geliştirilmesine odaklanan Polarizonics Corp., yaklaşık 1 yıl içinde ilk okuyucu ve yazıcı örneklerinin hazır olmasını planlamakta.

Daha Blu-ray ve HD DVD savaşı sonuçlanmamışken yeni ve idaalı alternatiflerin ortaya çıkması, gelcekte ki optik medya standartının ne olacağı konusunda kafa karıştırıyor. Özellikle yeni alternatiflerin daha fazla depolama alanı, daha fazla hız ve daha düşük maliyet sunmaları ilgiyi üzerlerine toplamalarına neden olmakta. Fakat Sony ve Toshiba gibi sektörün devlerinin uzun süredir yatırım yaptıkları Blu-ray ve HD DVD hali hazırda bir çok üreticininde desteğini almışken yeni teknolojilerin pazarda yer bulmaları zor olacaktır. Umarız kullanıcılar bu medya formatı savaşından en az zararla kurtulurlar. Zira yüzlerce dolar ödeyip aldığınız yeni nesil bir optik okuyucuyu yıl sonunda medyası kolay bulunamadığı ve destek kalmadığı için değiştirmek oldukça can sıkıcı olacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim