Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki Lefkoşa Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre ağaçlardan yayılan polenler koronavirüs parçacıklarını 20 metre uzağa kadar taşıyabiliyorlar. Bilim insanlarına göre özellikle 2020 bahar aylarında küresel çapta etkisini gösteren koronavirüs bu nedenle çok vakaya sebep oldu. Bu nedenle araştırmacılar polen mevsimlerinde 2 metrelik sosyal mesafenin yeterli olmadığını söylüyor.
Lefkoşa Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi havadaki koronavirüs harici parçacıkların, koronavirüsün yayılmasına nasıl katkı sağladığını görmek için bir model oluşturdu. Ardından Covid-19 enfeksiyon oranlarıyla polen yoğunluğu arasında bir doğru orantı görüldü. Physics of Fluids'te yayınlanan çalışmanın başyazarı Dr. Dimitris Dirkakis bilindiği kadarıyla şimdiye kadar ilk defa koronavirüsün açık havada, hava yoluyla bulaştığına dair inceleme yapıldığının altını çizdi.
Çalışmanın diğer bir yazarı Dr. Talib Dbouk, önemli zorluklardan birinin gerçekçi bir söğüt ağacı ortamının yeniden oluşturup bunun binlerce ağaç yaprağı ve polen tanesiyle, ağaçtan yaklaşık 20 metre uzaklıkta 100 kişilik bir kalabalıkla gerçekçi bir şekilde toplanması olduğunu söylüyor. 10'ar kişilik grupalardan oluşan ve toplam 100 kişi olan kalabalıkla yapılan test modeline 10 bin polen bulutu eklendi. Ve sonuç olarak ağaçtan yayılan polenlerin bütün gruplara ulaşması yalnızca bir dakika sürdü.
Çalışmanın önemi şu ki; geleneksel koronavirüs yayılım zamanı olarak bilinen viral mevsimlerin dışında da virüsün nasıl hızlıca yayılıyor olduğunun mantığı keşfedildi. Öte yandan ekip ABD'nin Ulusal Alerji Haritası'nda yüksek polen yoğunluğuna sahip bölgelerle, koronavirüs vaka sayıları yoğunluğunu kıyasladı ve orada da bir doğru orantı tespit edildi. Bu açıdan çalışma bir miktar daha doğrulanmış oluyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
ah dronlara karşı da bir akkor güncellemesi olsaydı tadınadan yenmezdi o zaman.
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?