Anlık Bildirim

Uzaylılar bizi izliyor olabilir

Cornell Üniversitesi ve Amerika Doğa Tarihi Müzesi'ndeki araştırmacılar gezegenimize yakın olan yıldız sistemlerindeki akıllı canlılar barındıran dünyaları inceliyorlar.

Uzaylılar bize sandığımızdan daha yakın

Cornell Üniversitesi ve Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ndeki bilim insanları 326 ışık yılı gibi küçük kozmik bir mesafe içinde, yalnızca gezegenimizin güneşin yanından geçişini izleyerek Dünya'yı bulabilecek 2.034 yakın yıldız belirledi. Bu insan uygarlığının ortaya çıkmasından yaklaşık 5.000 yıl önce Dünya'nın varlığını tespit etmiş olabilecek 1.715 yıldız sistemi olabileceğini gözler önüne seriyor. 

Nasıl inceleniyor?

Nature dergisinde daha dün yayınlanan araştırmada, bu yakındaki yıldızların etrafındaki gezegenlerin Dünya'da hayat olup olmadığını görebilecek kozmik bir mesafede oldukları belirtildi. Astronomi profesörü ve Cornell'deki Carl Sagan Enstitüsü'nün Direktörü Lisa Kaltenegger öteki gezegenlerin bakış açısına göre "uzaylıların" bizler olduğunu söyledi. Kaltenegger ve Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ndeki kıdemli bilim insanı astrofizikçi Jakie Faherty, öncelikle hangi yıldızların (veya yıldız sistemlerinin) Dünya'nın Geçiş Bölgesine girip çıktığını ve ne kadar süreyle kaldığını belirlemek için Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Gaia eDR3 kataloğundan yararlandılar. Gaia eDR3 kataloğu yakın yıldızların hareketlerinin verilerini toplayan, bunların gerçek ve görünen hareketleri arasındaki farkı saptayan ve dahası bunlardan öngörülebilir hareketler çıkaran bir data yapısıdır. 

Uzaylılar bize sandığımızdan daha yakın Tam Boyutta Gör

Faherty'nin dediğine göre Gaia eDR3 sayesinde Samanyolu Galaksisi'ndeki yıldızlara dair kesin bir haritaya erişildi. Hatta bunun sayesinde yıldızların geçmişine ve geleceğine bakmak mümkün oldu. Buradan incelenen son 10.000 yıllık süre boyunca Dünya Geçiş Bölgesi'nden geçen 2.034 yıldız sistemi saptandı. Bunlardan 117 tanesi ise Güneş'e yaklaşık 100 ışık yılı uzaklıkta ve bu ciddi yakın bir mesafe. Araştırmacılara göre bütün bu 2.034 yıl sistemi tıpkı Dünya'nın şu an onları tespit etme imkanı olduğu, gezegenimizi tespit etme imkanları var. Eğer bu yıldız sistemindeki gezegenler akıllı yaşam barındırıyorlarsa gezegenimizi gözlemleyebilir ve hatta atmosferimizdeki yaşamın kimyasal imzalarını görebilirler. 

Ya bizi izliyorlarsa?

Bu yıl içinde fırlatılması beklenen James Webb Uzay Teleskobu, diğer dünyaların atmosferini karakterize etmek ve nihayetinde yaşam belirtileri aramak için birkaç yıldız sistemine ayrıntılı bir şekilde bakmaya hazırlanıyor. Araştırmacılardan Faherty, bizi zaten tespit etmiş olabilecek olan Dünya ötesindeki dünyaların, gezegenimiz ve güneş sistemimiz için aynı planları yaptığını tahmin edebiliriz diyor. Hatırlarsak daha önceden Stephen Hawking de tıpkı bizim gibi akıllı canlıların yaşadığı gezegenler olabileceğini söylemişti. Ancak uzaylılardan bir sinyal aldığımız takdirde cevap vermemiz gerektiğini de söylüyordu. Ki Hawking'in işaret ettiğine göre uzaylıların gezegenimizi keşfetmesi Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesine benzeyecektir. Amerika'nın keşfi Amerika yerlileri için pek iyi bitmemişti... 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10608 kez okundu.
33 kişi, toplam 34 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim