Anlık Bildirim

Radeon 9700 ve Radeon 9800 karşı karşıya

ATI tarafından yeni R350 çekirdeği üzerine inşa edilen 9800'ler 9700'ler den çok farklı olmasa da bazı ufak ayrıntılar arada yazılımla gerçekleştirilmeyecek gelişmeler sağlamış. Zaten bir süre önce çıkan ve Radeon 9800'ler için optimize edilmiş sürücüleri Radeon 9700'lerde kullanıp performansı arttırma numarası da bu yüzden işe yaramamıştı.

Radeon 9700 ve yeni 9800 arasındaki önemli farklılıklara bakarsak şunları görüyoruz:

  • SMARTSHADER 2.1 – DX9++ özelliği sağlıyor yani Dx 9'un gelecek versiyonlarını da destekleyeceği varsayılıyor. En önemlisi F-Buffer adı altında yeni bir önbellek sınırsız pixel shader desteği vaadediyor. Ayrıca daah uzun shader dizileride programlanabiliyor.
  • SMOOTHVISION 2.1 – Bu yeni versiyon AA/AF olayını daha gelişmiş bir bellek yöneticisi sayesinde daha yüksek çözünürlüklerde daha iyi başarımla gerçekleştiriyor.
  • HyperZ III+ - Yeni ve iyileştirilmiş Z-Cache ile stencil buffer verisi daha verimli işlenebiliyor.
  • Daha yüksek saat hızlarına çıkılabiliyor. Ayrıca GDDR II versiyonun olması da bekleniyor.

Burada teknik bazı terimlerle anlatılan olaylar iş aynı saat hızında yapılan kafa kafaya karşılaştırmada açıkca gözüküyor: Radeon 9800, 9700'ten özellikle yüksek çözünürlüklerde ortalama %10 civarında daha iyi performans sunuyor. Tabii bunun bugünkü yazılım ve oyunlarla olduğuna dikkat etmek gerek. F-Buffer'ın iyi programlanmış uzun shaderlarla çalıştığında bu farkların biraz daha artması büyük olasılık. Tabii bunun teknik detayları başlı başına bir yazı olur.

Kısaca 9800, şu an için yazılımların bazı teknolojileri kullanmadığı için 9700'e göre az sayılmayacak fiyat farkına rağmen çok fazla performans kazancı sunmuyor ama daha yüksek saat hızlarına çıkılabilmesi ve ufak optimizasyonlar bu kartı yine de kötü bir seçim olmaktan kurtarıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim