Anlık Bildirim

Socket 478 anakartlar da Pentium M işlemci devri

Dünyanın en büyük anakart üreticilerinden biri olan ASUSTeK, mart ayı başında oldukça ilgi ilginç bir ürün duyurdu. CT-479 adındaki upgrade modülü, bir zamanlar slot işlemcilerden socket işlemcilere geçtiğimiz dönemlerde sokcet işlemcileri eski slot anakartlarda kullanmamızı sağlayan slotket mantığında bir ürün. Merak etmeyin slot işlemcilere geri dönme gibi birşey söz konusu değil :) . CT-479' in işlevi, adından da anlaşılabileceği gibi 479 pinli mobil Pentium işlemcileri, 478 pine sahip masaüstü anakartlarda kullanmamıza olanak sağlaması.

LGA775 platformuna henüz geçmemiş olan ve yüzlerce dolar saydığı socket 478 anakartını satmak istemeyen kullanıcılar için mobil platformdaki Celeron M, Banias ve Dothan işlemcileri bu anakartlarda kullanabilmelerine olanak sağlayan CT-479, kısa yollu bir upgrade imkanı sunuyor. 400/533 Fsb ayarını soket üzerindeki jumperlardan yapabiliyorsunuz ve işlemci voltajı anakarta otomatik olarak bildiriliyor. Şimdilik anakarttan fsb ayarı yapılıp yapılacamayacağı konusunda kesin bir görüş yok. Sadece Asus marka anakartlar tarafından deseklenen ürün, şimdilik sadece Asus P4P800 SE ve Asus P4P800-VM tarafından destekleniyor. Asus, stabilite testleri tamamlandıkça desteklenen anakart sayısının artacağını ve resmi sitedeki CT-479' in sayfasından bu modellerin öğrenilebileceğini belirtmiş. Ayrıca sitede, Pentium® M düşük voltajlı ve çok düşük voltajlı işlemcilere destek verilemeyeceği de belirtilmiş. Asus' un anakartlarını üretirken CT-479 için özel modifikasyonlar yaptığını zannetmiyorum. Dolayısı ile diğer marka anakartlarda CT-479' in çalışmaması için bir sebep yok gibi. Yada diğer firmalarda Asus' un ardından bu tarz bir ürünü piyasaya sunabilirler. Tabi bunlar sadece tahminden ibaret.

Socket 478 anakartlar da Pentium M işlemci devri

Socket 478 platformuna oturduğu zaman elbetteki standart soğutucular için uygun olmayan bir durum arz eden CT-479 ile beraber, maksimum 3000 devir/dk dönebilen ve 30dB gürültü seviyesine sahip özel bir soğutucu geliyor. Zaten güç tüketimi fazlasıyla düşük olan Mobil işlemciler için oldukça yeterli bir soğutucu.

Yeni LGA775 platformuna sahip bir sisteme geçmek, anakart, işlemci, PCIe bir ekran kartı ve daha güçlü bir PSU derken oldukça yüksek bir maliyet gerektiriyor. Ayrıca artan ısıl sorunlar yüzünden birde bu sistemleri soğutmak için tonlarca para harcamak gerekiyor. CT-479 upgrade kiti ile anakart değiştirmeden yüksek performanslı ve gayet az güç tüketen intel Mobil işlemcileri eski sisteminizde kullanarak geçiş dönemi için mini upgrade çözümü olarak düşünebilirsiniz. Tek sorun sadece Asus anakartlar ile beraber kullanılabilecek olması ve FSB ayarının anakart üzerinden arttırılıp arttırılamayacağının belli olmaması. Sonuçta düşük voltaj gerilimi ile çalışan Mobil işlemcilerin hafif dokunmalar ile ne derece overclock sonuçları verdikleri bilinen bir gerçek. Asus, CT-479' in fiyatı ve ne zaman satışa sunacağı hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Düzeltme: Haberi hazırlamaya başladığımız günlerde henüz incelemesi bulunmayan CT-479' in, son birkaç gün içinde bir iki site tarafından incelendiğini fark ettik. Dolayısı ile bazı sorulara açıklık geldi ve daha somut bilgiler edindik. Öncelikle CT-479' in fiyatı 50-60$ civarında olacak. İkincisi, anakart üzerinden FSB ayarı yapılabiliyor olması. Voltaj ve çarpan ayarları değiştirilemiyor fakat FSB ile istediğiniz gibi oynayabiliyorsunuz. AnandTech incelemesinde, 16x çarpanlı ve 133FSB' li Pentium M770(2.13 GHz) işlemciyi 160FSB' ye çekerek 2.56GHz' de çalıştırabilmiş. Bu hızlarda çalışan Pentium M770, Athlon FX-55 ile yarışır duruma geliyor. Hyper-Threading, EMT64 komut seti desteği olmamasına ve piyasadaki en düşük hız frekansına sahip işlemciler olmasına rağmen gösterdiği bu perfamans, intel' in bir zamanlar MHz arttırarak AMD' nin hızına karşı koyamamasına nağme yaparcasına çok etkileyici.

Bu arada CT-479 modülü socket 478 bir anakart ile beraber kullanıldığında, mobil işlemcileri masaüstünde kullanımına olanak sağlayan socket 479' e sahip 855GME çipsetli anakartlara göre oldukça ekonomik oluyor. Ayrıca i865PE platformundaki anakartlar overclock halindeki stabilitelerinin, 855GME anakartlara göre çok daha iyi olması da ayrı bir artı. Anandtech incelemesinde 855GME çipsete sahip Asus ve DFI anakartlarında i865' teki overclock değerlerini ve stabilitesini elde edemediğini söylüyor. (Bu anakartlar 200 doların üzerinde fiyata sahipler).

  • AnandTech
  • LegitReviews Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
    istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
    DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim