Anlık Bildirim

Sparkle'dan PCI uyumlu ekran kartları: GeForce 8500GT ve 7300GT

Yeni nesil DirectX 10 destekli ekran kartları cephesinde farklı gelişmeler yaşanıyor. Bilindiği gibi AMD-ATi'nin yeni jenerasyon Radeon HD 2000 serisi ekran kartı ailesinin bazı modellerini PCIe desteğinin yanı sıra AGP platformuna yönelik olarak ta hazırlarken rakibi Nvidia açıkçası DirectX 10 ve AGP ikilisini bir araya getirmeyi pek düşünmüyor. Fakat Nvidia tarafında firmanın önemli partnerlerinden biri olan ve ülkemizde de son dönemde GeForce 8800GTS 320MB modeli ile ciddi anlamda popüler olmayı başaran Sparkle, PCI veri yolunu kullanan iki yeni ekran kartı ile hem rakiplerini hemde kullanıcıları şaşırtmayı başardı.

Günümüz modern ekran kartlarını irdelediğimiz de ekran kartlarının artık önemli bir bölümünün PCIe X16 uyumlu olarak hazırlandığını görüyoruz. Bununla birlikte özellikle AMD-ATi'nin konuya hala sıcak olması sayesinde AGP destekli erkan kartları da eskisi kadar yaygın bir şekilde olmasa bile hala pazarda var olmaya devam ediyorlar. PCI Express ve AGP'nin yanı sıra bazı ekran kartı üreticilerinin PCIe X1 veri yolunun kullanan özel modeller hazırladığını görebilmek te mümkün. Zira son olarak Galaxy, GeForce 7300GT modelinin PCIe X1 versiyonunu kullanıma sunmuştu. Tabi ekran kartı seçiminde kullanılan donanımların uyumlu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Zira AGP uyumlu bir anakarta malesef PCIe destekli bir ekran kartı takabilmek pek mümkün değil. Özellikle son dönemde yaygınlaşmaya başlayan çoklu ortam bilgisayarlarına yönelik olarak hazırlanan anakartlarda (özellikle sistem entegratörlerine sağlanan çözümlerde) genellikle entegre grafik işlemci bulunuyor fakat üreticiler özellikle maliyetlerden ötürü harici bir ekran kartının kullanımına yönelik olarak PCIe X16 veya AGP desteği sağlamıyorlar.

Sparkle yukarıda da belirttiğimiz üzere PCIe ve AGP desteği olmayan PCI platformlarına özel olarak uygun fiyata sahip olması beklenen iki yeni model hazırlamış durumda ki bu modellerden birinin DirectX 10 desteğinin olması da önemli bir detay olarak dikkatleri çekiyor. Firmanın hazırladığı ekran kartlarından biri GeForce 7300GT, diğeri ise GeForce 8500GT tabanlı. PCI veri yolunu kullanan her iki ekran kartı da pasif soğutmaya sahip ve yine her iki ekran kartı da 256MB ve 512MB olmak üzere iki farklı bellek alternatifi ile kullanıcılara sunuluyor. Gelin şimdi her iki ekran kartının da detaylarına birlikte bakalım,

Sparkle'dan PCI uyumlu ekran kartları: GeForce 8500GT ve 7300GT

Sparkle'ın PCI veri yolunu kullanan ekran kartlarının fiyatları konusunda net bir bilgi bulunmuyor ama son derece uygun fiyat etiketiyle pazara giriş yapmaları bekleniyor. PCI destekli platformlar ve endüstriyel uygulamalar için geliştirlen ekran kartları ayrıca "extreme" overclock ile ilgilinen kullanıcıların gereksinim duyduğu PCI destekli ekran kartı açığını da kapatabilir. Tabi Nvidia tabanlı ve DirectX 10 destekli yeni nesil bir ekran kartının AGP öncesinde PCI desteği ile buluşması da gerçekten dikkat çekici. Burdan hareketle acaba yakında Nvidia tabanlı ve AGP uyumlu ekran kartları da piyasaya sürülebilir mi diye soru işaretleri de aklımıza gelmiyor değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim