Anlık Bildirim

XGI'dan yeni Grafik çipleri

90lı yılların basinda onlarca olan grafik işlemcisi üreticileri, yine bu yılların sonunda 3D standardinin oturmasiyla beraber birer birer silinmişlerdi. Piyasaya şu an nVidia ve ATI hakim durumda. Pazarda halen SIS, Intel ve Trident çipleri mevcut. Ancak hiçbiri High-end seviyede ürünlere sahip değiller. SIS birkaç ay önce grafik bölümünü (XABRE) ayırmış daha sonra satmıştı. Artık Xabre'nin küllerinden yeni bir grafik çipi doğuyor.

Henüz cok yeni bir firma olan XGI (Extreme Graphics Innovation), "Xabre II" projesi kapsamında Volari serisinin üretimine başliyor. Volari 3 versiyona sahip, Volari V3 , V5 ve V8. Burada ilgi odağı olacak çipler V5 ve V8. Her iki XGI Volari V5 ve Volari V8 , DirectX 9.0 ve OpenGL 1.4 destekli ve bunlar ayrica Vertex Shader 2.0 ve Pixel Shader 2.0 özelliklerini de içeriyor. V5 ve V8 sadece "2" şer Vertex Shader hattına sahipken, rakipleri olan Radeon 9800'de bu sayı "4" ve GeforceFX serisinde ise "3". İşleme hattlarının sayılarına bakıldigindaysa Volari V8, 8 Pipeline'a ve V5'de 5 Pipeline'a sahip. Yine her iki model Ultra ve non-Ultra olmak üzere ikişer modele sahip olacak.

Buraya kadar hersey alışıldık GPU özellikleri yansıtıyor. Ancak XGI yukarıda az da olsa görünen performans farkını "Duo" adını verdiği çift GPU'lu modellerle kapatmayı planliyor. Hatırlanacaği gibi çift yada çok çipli denemelere daha önce sahit olmustuk ve bunlar (Voodoo2SLI /Voodoo5 5500,Ati Rage Fury MAXX) maliyet olarak cok pahali ve performans/stabilite açısındansa yetersiz kalmislardi. XGI Volari V8 ve V5 in "Duo" versiyonlarını da sunuyor. Böylelikle yukarida verilen değerler 2'ye katlanmış oluyor. XGI bu riske girmekte kararlı görünüyor, başarılı olup olamayacagını görmek için uzun süre beklemek gerekiyor, zira şu ana kadar hiçbir Grafik Kartı üreticisi XGI çipli kart üreteceğini duyurmadı.

Güncelleme (gun): Anandtech forumlarına takılan bir çalışanın verdiği bilgilere göre ürünlerin 3 Ghz'lik bir işlemcide aldığı 3DMark 2003 değerleri şöyle ;

  • 3DMark2003
    • Volari Duo V8 Ultra - 5600+
    • Volari Duo V5 Ultra - 4000+
    • Volari V8 Series - 3000+
    • Volari V5 Series - 2000+
    • Volari V3 Series - 1000+
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim