Anlık Bildirim

DSÖ'nün açıklamasına göre yoksul ülkelerin hala aşıya erişimi yok

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı son açıklamaya göre en az 40 yoksul ülkenin hala Covid-19 aşısına erişimi yok. Bu yüzden pandemi daha çok can alacak gibi görünüyor.

Yoksul ülkelerin aşıya erişimi yok Tam Boyutta Gör

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) son açıklamasında en az 40 yoksul ülkenin aşılama programına devam etmek için yeteri kadar doza sahip olmadığını söyledi. DSÖ danışmanı Dr. Bruce Aylward COVAX aracılığıyla 131 ülkeye 90 milyon doz sağladığını ancak bu miktarın küresel bağışıklığı sağlamaktan şimdilik çok uzak olduğunun altını çizdi. Hatırlarsak COVAX küresel çapta aşılanma için kurulmuş bir organizasyondu. 

Önemli mesele şu ki küresel çapta bir bağışıklık olmadan yerel başarıların da o kadar önemi olmuyor. Bunun sebebi her geçen gün başka başka varyantların ortaya çıkması. Örneğin ilk defa Hindistan'da görülen Delta varyasyonuna şu an çoğu aşı geleneksel koronavirüse yaptığı etkiden daha az etki ediyor. Bu anlamda varyantların önünü kesmek adına küresel çapta bir bağışık gerekli. 

Aylward açıklamasında düşük gelirli olan 80 ülkeden en az yarısının şu anda Covid-19 aşısına erişiminin olmadığını söylüyor. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa Covid-19'u durdurmanın yolunun zengin ülkelerin aşı istifçiliğine son vermesi olduğunu söylüyor. Hatırlarsak aşılar ilk bulunmaya başladığı zamanlarda birçok gelişmiş batı ülkesi nüfuslarının çok üzerinde aşı siparişi vermişti. Diğer birçok yoksul ülke asgari oranda bile aşılara sahip olmazken, zengin ülkeler soğuk hava depolarında aşı istifliyor ve bu pandeminin sonunun gelmemesini sağlıyor. Şu bir gerçek ki ortak bir dayanışma düzeyi kurulmadan daha çok kayıplar yaşanacak. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7092 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
dsö, who ve
2 etiket daha COVAX Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim