Anlık Bildirim

Android N ile cihazlara gelecek 10 önemli özellik

Geçtiğimiz günlerde resmileşen Android'in N sürümü şu anda Nexus cihazı kullanıcılarının denemesine sunulmuş. Bu yeni sürümle ilgili sizler için 10 önemli özelliği listeledik.
Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz çarşamba günü Google herkesi şaşırtarak Android'in bir sonraki sürümü olacak N'i resmi hale getirmişti. Yeni versiyona ait deneme sürümünü Nexus cihazları ve Android One cihazı olan General Mobile 4G kullanıcıları için erişilebilir hale getiren firma bu sürümle birlikte irili ufaklı pek çok yeniliği de işletim sistemine kazandırdı.
Tasarım anlayışı olarak Android 5.0 Lollipop ile gelen Materyal dizaynın devam ettiği sürüm bazı ufak dokunuşlarla daha kullanışlı bir hale getirilmiş. Google tarafından yapılan açıklamalara göre final sürümüne kadar her 4-6 hafta aralığında bir kez güncelleme alacak Android N'in resmi sürümünün yılın 3. çeyreğinde piyasaya çıkması planlanıyor. 3. çeyreğe olan uzaklığımızı göz önüne alırsak Google'ın en az 5 güncelleme dağıtacağını söyleyebiliriz.
Yazımızın devamında Android N'in deneme sürümünde karşımıza çıkan 10 önemli özelliği sizlere başlıklar altında listelemeye çalıştık.

1. Project Svelte

Google mühendislerinin işletim sistemi üzerinde yaptığı çeşitli obtimizasyonların toplandığı bu ismi ilk olarak KitKat sürümünde duymuştuk. Android N sürümünde arkaplan uygulamalarının optimizasyonuna yönelik olarak karşımıza çıkan proje ile kullanıcı deneyimi ve batarya sürelerinin iyileşmesi bekleniyor. Yeni sürümle birlikte arkaplan uygulamalarını akıllıca yöneten işletim sistemi, yazılımların performans düşüklüğüne yol açacak işlemler yapmalarını engelleyecek.

2. Android TV'ye kayıt yeteneği

Android N sürümü Android TV sahipleri için de önemli bir özelliği beraberinde getiriyor. Yeni sürümle birlikte artık Android TV kullanıcıları izledikleri yayınları bir depolama aygıtına kaydedebilecek. Hali hazırda bulunan time-shift özelliğine eklenti olarak gelen kayıt yeteneği şüphesiz ki pek çok kişinin işine yarayacaktır.

3. Direct Boot

Google tarafından yeni getirilen özellik şifrelenmiş cihazın ön yükleme (boot) sonrası kilidinin açılmadığı andaki durumu olarak ifade ediliyor. Direct Boot durumunun geliştiriciler açısından geniş bir açıklaması olsa da Google, bu özellikle birlikte ön yükleme sürelerinin kısalacağını ve oluşan beklenmedik yeniden başlatmalarda alarm, çağrı gibi önemli işlemlerin sorunsuz çalışmaya devam edeceğini söylüyor.

4. Numara engelleme

Şu anda hali hazırda Play Store'daki bazı uygulamarla numara engelleme yapılabiliyor ancak Google, Android N ile birlikte bu durumu bir adım öteye taşıyor. Bundan böyle servis sağlayacılarının kara listesinde bulunan numaralar sizi rahatsız edemeyecek. Biraz daha açmak gerekirse dolandırıcı yada rahatsız edici şekilde aramalar yapan numaralar bundan böyle servis sağlayıcısından gelen kara listeye göre telefonunuz tarafından otomatik olarak engellenecek.

5. Bildirim çekmecesinde uygulama kısayolları

Pek çok yerde olduğu gibi bildirim çekmecesinde de yenilikler yapan Google, yeni sürümle birlikte Wi-Fi, Bluetooth ve uçak modu gibi kısa yolların bulunduğu bölümü 3. taraf uygulamaların da kullanımına açmış durumda.

6. OpenGL ES 3.2

Android Lollipop ile mobil cihazlara OpenGL ES 3.1 desteğini kazandıran Google bu sürümde ise OpenGL ES 3.2'yi mobil cihazlara getiriyor. Pek çok önemli teknik detayı barındıran yeni sürümle birlikte geliştiriciler daha sofistike grafiklere, gelişmiş döşeme ve geometriler ile bilgisayar düzeyinde shader kalitesine kavuşuyor.

7. Daha hızlı uygulama optimizasyonu

Android cihazlarını yükleyen veya ROM yükleyenlerin bileceği üzere ilk ön yükleme sonrası yüklü uygulamaların optimizasyonu çok uzun süreler alıyor ve beklemek oldukça sıkıcı olabiliyor. Yeni sürümde ART üzerine de çalışmalar yapan Google, Android N ile bu uzun bekleyişin artık tarihe karışacağını belirtiyor.

8. Gelişkin RAM yönetimi

Android Runtime (ART) üzerine çalışmalarına devam eden Google, JIT derleyicisinin sık kullanılan uygulamaların bir kısmının ön bellekte tutmasını sağlarken, daha az kullanılan uygulamaların ise "çevrimdışı" olarak adlandırılan bir konumda tutulmasını sağlamış. Böylelikle performans tarafında bir artış yaşanan işletim sisteminin RAM kullanımı da azalmış. Google'ın belirttiğine göre bu yeni özelliğin en çok dükük RAM kapasitesine sahip cihazlar için önemli olması bekleniyor.

9. ICU4J API

Android N ile birlikte sisteme bütünleşik olarak gelen ICU4J Java kütüphaneleri ile uygulama geliştiricilerinin yükü biraz daha azaltılmış olacak. Sistemde dahili olarak bulunması nedeniyle her uygulamada ayrı ayrı bulunan bazı gerekli verilere de böylece gerek kalmayacak ve bu nedenle de yeni yazılan uygulamaların artık daha az yer kaplaması bekleniyor.

10. Çoklu konum ve daha fazla dil desteği

Bu sürümle birlikte birden fazla dili konuşan bazı kullanıcıları da düşünen Google, telefonun dil seçeneklerine birden fazla seçim olanağı kazandırmış. Bu sayede bu özelliği destekleyen uygulamaları daha efektif kullanabilecek kullanıcılar Google'dan arama yaparken de seçtiği her dil için özel sonuçlarla karşılaşacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12351 kez okundu.
22 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
android n, android n preview ve Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim