Anlık Bildirim

"Android işletim sistemi Google'dan önce Samsung'a sunuldu ama cevap sadece "kahkaha" oldu"

'Android işletim sistemi Google'dan önce Samsung'a sunuldu ama cevap sadece 'kahkaha' oldu'
Vizyon sahibi olmak ve doğru hamleler ile geleceğe yatırım yapmak, rekabet dünyasında şirketler için hayati öneme sahip bir yetenektir. Bu konuda en başarılı firmalardan biri olan Google'ın son 10 yıllık yatırımları arasında "dünyayı değiştirdi" diyebileceğimiz en önemli başlık; kuşkusuz Android işletim sisteminin satın alınmasıdır. Belki pek çok kişi, Android işletim sisteminin Google tarafından geliştirildiği zannediyor ama teknoloji dünyasını yakından takip edenlerin bildiği üzere, proje aslen bağımsız başlayıp sonrasında Google'a dahil olmuştu.
Şu an, başta robotik faaliyetler olmak üzere Google'ın gizli projelerini yürüten Andy Rubin, 2000'li yılların başında her biri farklı işletim sistemi,  farklı uygulamalar çalıştıran telefonlara standart getirebilmek adına başlamıştı Android çalışmalarına. Hatta ilk amacı,dijital kameralar için bir işletim sistemi geliştirmekti ancak sonrasında projeyi genişleterek akıllı telefonlar içine evrimleştirmişti. Carl Zeiss bünyesi altında uzun süre robot mühendisi olarak görev yapan Andy Rubin, 2003 yılında projeye resmi olarak başlattığında destek veren birkaç mühendis dışında hiç bir şeyi yoktu. Aradan geçen bir yıllık süre zarfında Android olgunlaşırken, Andy Rubin de çalışmalara büyük bir firma ile devam etme kararı alarak, projesini gösterebileceği firma arayışına girmişti. İşin ilginç yanı da burada ortaya çıkıyor zira Android işletim sistemi projesiyle ilgilenen ilk firma bilinenin aksine Google değil, Samsung olmuştu.
Andy Rubin ve küçük Android ekibi, bavullara toplayarak Kore'nin Seul kentine doğru yola çıkmıştı. Yaklaşık 20 kişilik Samsung yönetici ekibi karşısında sunum yapan Rubin, sonrasında derin bir sessizlik ile karşı karşıya kalmıştı. Ama bu sessizlik heyecanın verdiği tutulmadan değil, Samsung ekibinin ilgisizliğinden kaynaklanıyordu. Hatta Rubin'in açıklamalarına göre, Samsung yöneticileri toplantı odasının dışında Rubin'e gülmüşlerdi. Tüm bunlar, Android projesi Google tarafından satın alınmadan ve tüm ekip, Google çatısı altına girmeden sadece 2 hafta önce oluyordu. Samsung'un dışladığı proje için Google'ın eş kurucusu Larry Page, Android ekibi ile buluşmayı kabul ediyor, duydukları karşısında heyecanlanıyor ve sadece finansal destek sağlamak yerine, şirketi komple Google çatısı altına almaya karar veriyordu.
Google'ın 50 milyon dolarlık yatırım ile bünyesine kattığı Android Projesi aradan geçen 10 yılda mobil endüstrisini değiştiren son dönemin en büyük başarı hikayelerinden biri haline geliyor, reklam gelirleriyle de Google'a milyarlarca dolarlık kazanç sağlıyordu. İşin bir başka ilginç yanı ise, Samsung'un hali hazırda en büyük Android kullancısı olması. Tüm bu detaylar ve daha fazlası, The Wall Street Journal, The New York Times ve Wired gibi dünyaca ünlü dergi ve gazetelerde teknoloji yazarlığı yapmış Fred Vogelstein'ın kaleme aldığı  "Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution" isimli kitapta detaylı bir şekilde anlatılmış durumda. Meraklıları kitabı Amazon.com'da bulabilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
29627 kez okundu.
51 kişi, toplam 53 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Android, işletim sistemi ve
3 etiket daha Andy Rubin Samsung google
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim