Özelleştirilmiş yonga tasarımları konusunda Apple'ın son yıllarda katettiği mesafe oldukça önemli. 2012 yılında iPhone 5 ile birlikte özelleştirilmiş yonga tasarımı kullanmaya başlayan Apple herkesi şaşırtmıştı. Asıl bomba ise 2013 yılında sektörün ilk özelleştirilmiş 64-bitlik mobil yonga setini geliştirmesi ile patlamıştı. Tasarım alanında daha iyi işlere imza atacağını gösteren Apple, rakiplerini de korkutmuştu. Bu adımın arkasından Android cephesinde hızlı bir şekilde 64-bit tasarımlarına geçişe şahit olmuştuk.
Apple benzer bir devrimi grafik birimi alanında da yapabilir. Hali hazırda mobil yonga setlerinde kullanılacak grafik birimleri belirli bir listeden seçiliyor. ARM imzalı Mali grafik birimleri sık sık karşımıza çıkarken, Qualcomm da kendi yonga setlerinde Adreno grafiklerini kullanıyor. Diğer bir tasarımcı Imagination Technologies ise Power VR grafik birimleri ile mobil cihazlarda kendisine yer buluyor. Bunun haricinde özelleştirilmiş grafik birimi geliştiren bir tasarımcı mevcut değil.
Apple'ın özelleştirilmiş grafik birimi tasarımlarına hafiften el atmaya başladığını iPad Pro modelindeki Apple A9X yonga setinde gördük. Bilindiği gibi Apple, Imagination Technologies firmasında yüzde 10 hisse sahibi ve tasarım konusunda eli oldukça güçlü. A9X yonga setinde de PowerVR 7XT serisinden bir grafik birimini kısmen özelleştirilmiş şekilde kullanarak üst seviye performans değerlerine erişmeyi başarmıştı.
Firmanın tamamen özelleştirilmiş grafik birimi tasarımlarına geçiş yapması bu açıdan çok da zor olmayacaktır. Genelde tecrübeli ve büyük firmalarda mesai harcamış mühendisleri kadrosuna katmayı iyi beceren Apple, grafik birimi için de özel bir ekip oluşturduğu takdirde tozu dumana katabilir.
Apple, özelleştirilmiş grafik birimi geliştirirse Qualcomm ile aynı kategoriye yükselmiş olacak. Şu anda hem özelleştirilmiş çekirdek hem de mobil grafik birimi tasarımları kullanan sadece Qualcomm var. Samsung'un da 2017 yılında özelleştirilmiş grafik tasarımları geliştirmeye başlayacağı iddia ediyor.
Özelleştirilmiş tasarımların sayısının artması pek çok açıdan Apple'a fayda sağlıyor. İlk olarak donanım-yazılım uyumunu en iyi şekilde sağlayan firma, geniş bir hareket alanı olduğu için çok akıcı sistemler geliştirebiliyor. İkinci olarak kendi bünyesinde geliştirdiği için maliyetlerde de düşüş yalıyor ve bu da kar marjına olumlu olarak yansıyor. Şimdilik Apple'ın ne zaman özelleştirilmiş grafik birimleri geliştireceği bilinmiyor ancak Apple A10 yonga setinde en azından bu plana bir adım daha yaklaşmış olacaktır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor