Anlık Bildirim

Apple, tüm platformlarda yeni dosya sistemine geçiyor

Apple, güvenlik ve performans odaklı gereksinimler nedeni ile 30 yıllık dosya sistemi HFS+’tan vazgeçiyor ve APFS’ye geçiş yapıyor. Yeni sistem iOS, macOS, tvOS ve watchOS’ta kullanılacak.

Apple, tüm platformlarda yeni dosya sistemine geçiyor Tam Boyutta Gör
 

Apple, neredeyse 30 yıldır kullandığı dosya sistemini emekliye ayırmaya hazırlanıyor. WWDC 2016 etkinliğinde resmen duyurulmasa da geliştiricilere açılan beta aşamasındaki işletim sistemlerinin detaylarında değişen dosya sistemi ortaya çıktı.

Son dönemde FBI ile yaşanan kullanıcı verilerinin gizliliği doğrultusundaki sürtüşme, Apple’ı güvenlik noktasında daha tedbirli olmaya zorladı. iMessage’da uçtan uca şifrelemeye geçen Apple, işletim sistemi çekirdeğinde kullandığı dosya sisteminde değişiklik yaparak, HFS+’tan APFS’ye geçiyor. Apple File System şeklinde bir açılımı olan yeni sistem, şifreleme için özel bir yapıda geliştirildi.

İlk tasarlandığı yılda boyutları kilobyte’lar ve megabytler ile ölçülen floppy diskler ve mekanik sabit sürücüler kullanıldığı için bu odakta tasarlanan dosya sistemi, günümüzdeki flash depolama çözümlerinde de başarıyla görev yapıyor ancak bugün gelinen noktada telefonlarımızda bile milyonlarca dosya yer alıyor.

İşte yeni Apple File System, hem büyük boyutlu hem de bu kadar çok dosyayı daha performanslı bir şekilde depolama alanlarında saklayacak hem de güvenlik noktasında çekirdekten bir değişime olanak tanıyacak.

OS X’te 10.7 sürümünden bu yana yer alan Full Disk Enncryption özellikleri ile iOS 4’ten beri sunulan güvenlik özelliklerini tek bir yapıda buluşturmaya olanak tanıyan APFS, işletim sistemi çekirdeğinden şifrelemeye olanak tanımış oluyor.

Ne Zaman Gelecek?

Kullanıcılar diskteki bölümler için şifrelemeyi kapatabileceği gibi tüm dosyalar için tek şifre belirleme, her dosya veya dizin için ayrı parolalar atama gibi imkanlara sahip olacak. AES-XTS veya AES-CBC şifreleme yöntemlerini kullanan APFS sayesinde cihaza fiziksel erişiminiz olsa bile dosyaların içeriğini görüntülemeniz olanaksız olacak.

macOS 10.12 ile birlikte kullanıcılara sunulmaya başlanacak olan APFS’in macOS dışında kalan tüm platformlarda kullanıcılara sunulması ise 2017 yılından önce olmayacak. Geçişin kesinleşmesi ile birlikte iOS, macOS, tvOS ve watchOS artık APFS temelli çalışıyor olacak. Bu süreçten üçüncü taraf yazılımların nasıl etkileneceği ise bir kesinlik taşımıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11309 kez okundu.
12 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iOS, tvos ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim