Anlık Bildirim

Araştırmacılar diş çürümesini engelleyecek bir aşı geliştiriyor

Çinli araştırmacılar, diş sağlığına yönelik hizmetlere ulaşmanın zor olduğu bölgelerde kullanılabilecek dişte çürük oluşmasını engelleyen bir aşı üzerinde çalışıyor.
Düzenli diş bakımı ve diş hekimi ziyaretleri ile ağız ve diş sağlığını korumak mümkün olsa da temel ağız bakımı hizmetlerine ulaşılamayan bölgelerde diş çürüğü çok sık yaşanan vakalardan biri. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, ağız sağlığı alanında yaşanan son gelişmelere rağmen okul çağındaki çocuklarda yüzde 60 ile yüzde 90 oranında diş çürüğü şikayeti gözlemleniyor. Bu sorunları çözmek isteyen ve aynı zamanda ağız bakımına dikkat etmeyen kişilere yardımcı olmayı hedefleyen Çinli araştırmacılar ise diş çürümesine engelleyen bir aşı üzerinde çalışıyor.


Laboratuvar Testleri Başarılı Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, diş çürüğüne neden olan streptococcus mutans(kısaca S. mutants) bakterisiyle mücadele edebilmek için farklı proteinleri birleştirme fikrini hayata geçirdi. KFD2-rPAc olarak adlandırılan ikinci nesil bir füzyon proteini oluşturan ekip bu proteini laboratuvar ortamındaki fareler ve sıçanlar üzerinde test etti. Diş çürüğüne sahip olmayan farelerin yüzde 64.2'si aşıyı vücutlarına aldıkları andan itibaren çürüğe neden olan S.mutans bakterilerine karşı koruma sağlarken dişinde çürük bulunan farelerin ise yüzde 53.9'da çürüklerin azaldığı gözlemlendi.


 
Sonuçlar umut verici olsa da aşının insanlar üzerinde test edilebilir hale gelmesi için araştırmacılar aşıyı geliştirmek ve daha fazla test yapmak istiyor. Aşının insanlar üzerinde de benzer sonuçları göstermesi halinde aşı kullanımı, özellikle ağız bakım hizmetlerine erişimde güçlük yaşayanlar ve çocuklar için oldukça faydalı olabilir. Bununla birlikte bu aşı ağız bakımı için temel bir rol üstlenmiyor. Araştırmacılar aşının diş macunu veya diş ipi yerine geçmediğini sadece ağız bakımına katkı sunacağını vurguluyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4000 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Sağlık, diş bakımı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim