Anlık Bildirim

Bilim adamları insan beynindeki imgeleri bilgisayara aktarmayı başardı


Kainattaki en kompleks yapı kabul edilen insan beyni üzerinde bilimadamları yıllardır çalışmalar yapıyor. Çalışmaların odak noktası insan beyninin gördüğü rüyaların kayıt altına alınabilmesi. Bunun ilk adımı ise beyinde oluşturulan imgelerin silüet olarak bilgisayara aktarılmasıyla gerçekleştirildi.

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi bilim adamları fonksiyonel manyetik rezonans imajlama yazılımı kullanarak bir TV veya film izlerken insan beyninin ne gördüğüne dair görsel bir sunum oluşturmayı başardılar. Yapılan çalışma şu şekildeydi:

Bilim adamları bir deneğe rastgele klipler izleterek beyinsel aktiviteleri gözlem altına aldı. Bilgisayar hangi videoların hangi beyin aktivitesine sebep olduğunu analiz ettikten sonra bilim adamları 18 milyon saniye rastgele YouTube videosu izletti. Bu program sinirsel hareketlerin bir sunumunu oluşturmayı böylece başardı. 

Çalışmanın temelini o anda karşıda izlenen imgelerin beyinde neden olduğu hareketler oluşturuyor. Şimdilik beyin içinde kurulan hayaller veya rüyalar takip edilemiyor.

Bilim adamlarının sonraki hedefi rüya ve hayalleri veya geçmiş hatıraları bilgisayarda oluşturabilmek. Böylece beynin içerisine girilerek, suç mağdurlarının veya sinirsel düzensizlikler yaşayanların bilinçaltındaki nedenleri ortaya çıkarılmış olabilecek.

Şu an ki çalışmalar büyük bir aşama kaydetmiş olsa da bu alanda bir milat sayılmaktan oldukça uzak. Beynin içindeki imajlara ulaşabilmenin ne zaman olabileceği konusunda bilim adamları tahmini bir zaman dilimi vermekten kaçınıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11937 kez okundu.
36 kişi, toplam 42 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim