Anlık Bildirim

Commodore 64'ün babası Jack Tramiel yaşama veda etti


Tarihte efsane olmuş elektronik cihazlar arasına adını yazdırmayı başaran Commodore 64 modelinin babası sayılan Jack Tramiel geçtiğimiz Pazar günü hayata gözlerini yumdu.

1929 yılında Polonya'da bir Yahudi ailesinde dünyaya gelen Tramiel uzun bir süre Nazi baskısı altında kaldıktan ve babasını kaybettikten sonra 1947 yılında ABD'ye göç etti ve orduda daktilo tamiratı işleriyle uğraşmaya başladı.

1953 yılında takisicilik yaparken Commodore Portable Typewriter adlı Çek daktiloları satacağı bir şirket kuran Tramiel, bazı sorunlar nedeniyle ithalat yapamayınca Kanada'ya geçerek Commodore Business Machines şirketini kurdu. Ardından Commodore şeklinde son halini verdi.

Zamanla Çek daktiloları popülaritesini kaybedince Tramiel LED ekranlı hesap makinelerini envanterine ekledi. Bir süre ekonomik sıkıntılarla boğuşan Tramiel aldığı yatırımlarla firmasını ayakta tutmayı başardı.

1977 yılında Commodore PET adında ev bilgisayarını piyasaya süren Tramiel, genelde işletmelere satış yaptı. Apple II ve Atari 800 hamlelerine Commodore VIC-20 ve Commodore 64 ile cevap veren Tramiel en büyük başarısını Commodore 64 ile yakaladı.

Commodore VIC-20 bir milyon satış rakamını geçen ilk mikro bilgisayar olurken, Commodore 64 ise 30 milyondan fazla satışla tüm zamanların en çok satan ev bilgisayarı ünvanını ele geçirdi.

1984 yılında Commodore firmasından ayrılan Tramiel, kendi adıyla kurduğu şirketle Atari firmasının tüketici bölümünü Warner Communications firmasından satın aldıktan sonra Atari Corporation olarak yola devam etti. 1996 yılında bu firmayı da satan Tramiel bir süre Yahudi soykırımını anlatan müze yapımlarına destek verdi. Tramiel geride üç çocuk bıraktı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3991 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim