Anlık Bildirim

Japonya dünyanın en güçlü lazerini geliştirdi

Son dönemde lazer ışınları konusunda önemli gelişmeler yaşandı ve bir hava aracının sistemlerini çökerterek veya yakarak düşürecek kadar etkili lazer sistemleri görüyoruz. Japonya ise bu konuda bir rekor kırıyor. 

Japon Osaka Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen Hızlı Ateşleme Deneyleri için Lazer - LFEX adındaki lazer sistemi teorik olarak tam 2 katrilyon watt güç yayabiliyor. 2 Petawatt olarak tanımlanan bu güç Texas Üniversitesi tarafından geliştirilen sisteminden 100 kat fazla. 

Böyle bir muazzam güç için LFEX sisteminin de muazzam olması gerekiyor. 100 metre uzunluğunda olan bu sistem güçlendiricili lenslerden oluşan bir set kullanıyor. Bu sayede konsantre bir lazer enerjisi üretebiliyor. Ayrıca ortaya çıkan enerji tüm dünyanın harcadığı enerjinin 1000 katına eşit. Peki araştırmacılar bu seviyeye çıkabiliyor mu? Elbette hayır. 

Böyle bir gücün mantık olarak dünyayı yerle bir etmesi gerekir. Ancak pratikte henüz lazer sistemleri büyük tahribat yapacak seviyede değil. LFEX sistemi de sadece saniyenin trilyonda biri yani pico saniye süresinde enerji yayımı yapabiliyor. Ayrıca testlerde açığa çıkan enerji yaklaşık 2 kilojul. Yani 0.5 Watt kadar. 

Zira dünyanın harcadığı enerjinin bin katını sürekli olarak LFEX için kullanmak da mümkün değil. Şu ana kadar ABD deniz kuvvetlerinin 50kilowatt seviyesine kadar çıkabilen lazer sistemleri kullandığı belirtiliyor. 

LFEX sistemi ve buna benzer diğer sistemler daha çok bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere geliştiriliyor. Bunun haricinde askeri amaçlar için kullanılması şimdilik pek mümkün değil. Japon bilim adamlarının LFEX ile sonraki hedefi ise 10 Petawatt enerji seviyesine erişebilmek.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim