Anlık Bildirim

Windows 3.1 hatası Fransa'da bir havalimanının kapanmasına neden oldu

Havalimanı gibi büyük öneme sahip alanlarda yönetim yazılımları da büyük önem taşıyor. Şirketler eski de olsa güvendikleri işletim sistemini kullanmaya devam ediyor.

Son kullanıcı tarafında sürekli en yeni işletim sistemine sahip olma arzusu vardır ve geliştiriciler de bunu teşvik eder ancak kurumsal tarafta antika denilebilecek tarzda eski işletim sistemleri kullanılıyor. Bu alanlardan birisi hava trafik kontrol merkezleri. 

Fransa'daki hemen tüm havalimanlarının hava trafik kontrol merkezlerinde Windows 3.1 işletim sistemini temel alan DECOR adlı bir program kullanılıyor. DECOR, kulenin hava durumu ve görüş açısı ile ilgili bilgileri pilotlara iletmesini sağlıyor. Bu açıdan yazılım oldukça büyük önem taşıyor. 

Yirmi yıldan daha eski olan bir işletim sisteminin yazılımda temel alınmasındaki en büyük sebep ise trafik kontrol merkezlerinin çok karmaşık bileşenlere sahip olması ve bir yazılım değişikliğinin büyük riskler içermesi. Değişikliğin her bileşene uzun süreli testler sonunda uygulanması gerekiyor ve bu da pek mümkün olmuyor. Bu yüzden uzun aralıklarla yazılıma kısmi güncellemeler yapılıyor. 

Geçtiğimiz hafta, DECOR yazılımının arıza vermesi nedeniyle Fransa'da bir havalimanı tüm uçuşlarını iptal etti ve arıza giderilene kadar da hiç uçuşa izin verilmedi. Açık havada uçuş iptaline pek rastlanmıyor ancak bahse konu olay sisli bir günde meydana geldiği için riske girilmedi. 

Yazılım hataları özellikile uçaklar için büyük risk taşıyor ve en küçük bir problemde bütün uçaklar motor kapatıyor. Yılın ilk aylarında da United Airlines şirketinin tüm uçuşları bir yazılım hatası nedeniyle iptal edilmişti. Daha sonra bir yarışma düzenleyen şirket, yazılım açığını bulan iki geliştiriciye 1 milyon mil ödül vermişti. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6357 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
windows 3.1, windows 3.1 france airports ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim